Süt Sattım Elim Yandı

Kaba yem üretiminin diğer bölgelere nazaran az, meraların yetersiz olduğu Kırklareli'de süt hayvancıları bir bir ahır kapatıyor. Süt Üreticileri Birliği Başkanı çözümün bölgesel fiyat b

GÜNDEM 24.04.2017 20:20:00 0
Süt Sattım Elim Yandı

Kırklareli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Demircan, süt hayvancılığındaki sorunların yıllardan beri aşılamadığını belirterek, "Süt fiyatlarının düşüklüğüne çözüm olarak bölgesel süt maliyetleri belirlenerek süt fiyatlarının bölgelere göre belirlenmesi, süt fiyatlarında istikrarın sağlanarak üreticinin korunması gerekmekte" dedi.

 

MALİYETLERİMİZ YÜKSEK
 

Maliyetlerin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu kaydeden Demircan, "Kaba yem üretiminin diğer bölgelere göre, maliyetinin daha yüksek, mera alanlarımızın azlığı sebebiyle süt üretiminin diğer bölgelere göre litre başına maliyeti daha yüksek. Kaba yemin maliyetinin yüksekliği tarım arazisi az olan veya hiç olamayan büyük ölçekli işletmelerin maliyetini arttırmakta. Küçük ölçekli 1-10 büyükbaş hayvanı olan işletmelerimizin çoğunda kendi yem bitkilerini üretecek kadar tarım arazisi mevcut olsa da, üreticilerimiz yem bitkileri üretimi için yeteri kadar çaba göstermeyip kaba yem ihtiyacını satın alma yoluyla tedarik ediyorlar.

 

ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ

 

Maliyetin düşürülerek karlılığın arttırılması amacıyla, yem bitkileri ekiminin cazip hale gelmesi için yeni destekleme modelleri ile üretimin teşvik edilmesi, ayrıca sözleşmeli usulde alım garantili üretimin teşvik edilmesi ile küçük ölçekli işletmeler desteklenmeli. Böylelikle küçük ölçekli işletmeler kendi kaba yem ihtiyaçlarını karşılayacak aynı zamanda üretim fazlasını büyük ölçekli işletmelere kolaylıkla satarak karlılıklarını arttıracaklardır" diye konuştu.
 

KİLİT VURUYORLAR
 

Hayvan işletmeleri kapılarına kilit vurduğunu kaydeden Demircan, "Hayvansal üretimde çalıştırılacak eleman bulma sıkıntısı, çözüm olarak tarım ve hayvancılıkta iş gücü kalitesinin artırılması doğrudan üretimi artıracaktır. Bu nedenle tarım ve hayvancılık alanında işçi çalıştıran kurum ve kuruluşların desteklenmeli ve çalışacak kişiler iş garantili kurslarla teşvik edilmelidir” dedi.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN