Barolar: Trakya Dünyanın Değeridir. Korunmalıdır

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Baroları Çevre ve Kent Hukuku Komisyonları sonuç bildirgesi gibi açıklama yaptı: "Trakya, yalnızca bizim bölgemiz değil, tüm dünya bakımından da bir değer olup hepimi

GÜNDEM 19.04.2017 21:19:00 0
Barolar: Trakya Dünyanın Değeridir. Korunmalıdır

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Baroları Çevre ve Kent Hukuku Komisyonları, zehir akan Ergene Nehri için yıllardır verilen mücadelenin şimdi Ergene Derin Deniz Derşarj Projesi'yle bir başka boyuta taşındığına dikkat çekerek, Ergene ve havzası ile sınırlı olan büyük tehlikenin artık bu proje ile tüm Marmara Denizi ve çevresindeki kentleri tehlikeye atacağını bildirdi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Baroları Çevre ve Kent Hukuku Komisyonları ikinci toplantısını Edirne Barosu Hizmet Binası'nda gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklama şöyle: 

 

TERMİK SANTRALLERE KARŞI DAVA AÇILDI


“Öncelikle, Trakya'da takip etmekte olduğumuz çevre ve kent süreçleri hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz ; 
Trakya'da yapılan 1/100.000 Ergene Havzası Trakya Alt Bölgesi Revizyon Çevre Düzeni Planı, Kırklareli 1/25.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı ve Tekirdağ 1/25.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı değişikliğiyle kurulmak istenen termik santrallere karşı açtığımız davaları takip ediyoruz. 

 

İĞNEADA NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ


Bölgemizin karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri olan İğneada Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin sürecin takibi devam etmektedir. Bu konuda gerekli tüm yasal başvuruları ve bilgi edinme dilekçelerini vereceğiz.

 

TÜRK AKIMI PROJESİ


Kıyıköy'den başlayarak tüm Trakya'yı bir hançer gibi yaracak olan Türk Akımı projesi yine takip ettiğimiz süreçler arasında. Tüm idari makamlara ve bakanlıklara bu hususta başvurularımızı yapıyoruz. 
Trakya, yalnızca bizim bölgemiz değil, tüm dünya bakımından da bir değer olup hepimizce korunmayı gerekmektedir.

 

KOMİTELERE ÇAĞRI YAPACAĞIZ

 

Hatırlatırız, Türkiye Cumhuriyeti çevre korunmasına ilişkin başta Bern Sözleşmesi ve CITES olmak üzere diğer uluslararası sözleşmelere taraftır. Bölgemizin korunması adına, bu sözleşmelerin yürütücüsü olan komitelere çağrılar yapacağız.

 

TRAKYA’DA HAVA KİRLENİYOR


Son günlerde, Trakya bölgesinde ciddi anlamda hava kirliliği yaşandığı hepimizin malumudur. Bu kirliliğin sonlandırılması adına, İl Mahalli Çevre Kurulları nezdinde çalışmalara devam edeceğiz. 

 

MERİÇ TARIMIN VE HAYATIN KAYNAĞIDIR


Meriç Nehri Trakya'da doğanın, tarımın ve hayatın kaynağıdır. Meriç suyunun, Trakya barajlarının ve göletlerinin ve tarım arazilerinin "Meriç Nehrinden Çorlu Çerkezköy Su Temini Projesi" kapsamında hiçbir yaşamsal, zirai, ekolojik, hukuksal durum dikkate alınmaksızın mahvedilmesine izin vermeyeceğiz. Tarımsal sulama amacından uzaklaşma ihtimali olan bu süreci de çok yakından takip ediyoruz. 

 

“BUHAR” ÜRETİM SANTRALLERİ


Kırklareli Büyükkarıştıran ve Tekirdağ Ergene ilçelerinde kurulması planlanan Buhar Üretim Santrali projeleri de yine takibimiz altında. Termik santrallerin isim değişikliği altında bölgemize dayatılması kabul edilemez. 

 

TAŞ OCAKLARI


Taş ocakları, bölgemizi kanser gibi ele geçirmekte ve yaşam alanlarımızı tehdit etmektedir. Bunlardan en güncellerinden olan Mecidiye İbrice Kalker Ocağı hakkında verilen "Çed Gerekli Değildir" kararı da, meslektaşımız Av. Bülent Kaçar tarafından yargıya taşınacaktır. Bu davayı da yakından takip edeceğimizi bildiririz.”

 

Haber / RüşaElma