YA DEĞİŞİM YA DEVAM

Türkiye tarihinin en kritik referandumu için yarın sandığa gidiyor. Bugüne kadar hep siyasetçiler konuştu. Yarın sandıkta seçmen konuşacak. Ya değişim ya da devam diyecek.

GÜNDEM 15.04.2017 00:08:00 0
YA DEĞİŞİM YA DEVAM

İktidar partisi AK Parti başta olmak üzere eveti savunanların “Sistem”, başta CHP olmak üzere hayırı savunanların “Rejim” değişikliği dediği referandumda sandık günü geldi, çaldı. Yardın yurdun doğu tarafında 07.00-16.00, Trakya’nın da yer aldığı batı tarafında 08.00-17.00 saatlerinde kullanılacak oylar ile vatandaş ya mevcudun değişimini ya da devamını onayacak. Düne kadar siyasetçiler konuştu, bugün de siyasetçiler konuşacak ama yarın asli unsur, halk sandıkta konuşacak.

 

MUTLAKA SANDIĞA GİDİN

 

Öte yandan referanduma ilişkin sürecin daralması ile birlikte referanduma katılım çağrıları da sıklaştı. Siyasetçiler tercihi her ne olursa olsun seçmenin mutlak surette sandığa gitmesi gerektiğini belirtti. Bizler de Marmara Haber Gazetesi olarak bu çağrıya katılıyor, tüm vatandaşlarımızı yarın vatandaşlık görevini yapmak üzere sandığa davet ediyoruz.

 

TEKİRDAĞ’DA 675 BİN SEÇMEN

 

Öte yandan seçmen sayıları da netleşmeye başladı. Nüfusun çok hızlı arttığı, seçmen artışının Türkiye ortalamasının iki kat üzerine çıktığı Tekirdağ’da 2015 yılı haziran seçimlerinde 662 bin 840 seçmen vardı. Aynı yıl 1 Kasım seçimlerinde bu rakam 673 bin 481’e yükseldi. Günümüzde nüfusun resmi olarak 973 bine yaklaştığı Tekirdağ ilinde 675 bine yaklaşan bir seçmen var. Seçmenin 143 bin 81’i merkez ilçe Süleymanpaşa’da yaşıyor. Öte yandan Kırklareli Merkez İlçe’de de 68 bin 984 seçmen¸205 sandıkta oy kullanabilecek.

 

Bir Seçmen Sadece Bir Engelliye Yardım Edebilir

 

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.

 

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.

İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri “Oy Pusulası Şablonu” aracılığı ile oylarını kullanabilirler.

 

TC KİMLİK NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYINIZ!

 

Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

 

Oyunuzu Kullanırken Bunlara Dikkat!

 

•       Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

 

•       ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

 

•       Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın.Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

 

•       Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

 

Haber / Şaban KARDEŞ