Parkinsonda Düzenli Tedavi Yaşam Kalitesini Yükseltir

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz, "11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü"nde bu hastalığa değindi. Parkinsonun ölümcül olmadığını belirten Yavuz düzenli tedavinin hastada yaÅ

GÜNDEM 11.04.2017 21:02:00 0
Parkinsonda Düzenli Tedavi Yaşam Kalitesini Yükseltir

Özel Optimed Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nurdoğan Yavuz,“11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü” dolayısıyla Parkinson hastalığı hakkında merak edilenleri anlattı. Parkinsonun ileri yaşlarda ortaya çıkan, beyindeki dopamin dediğimiz maddenin ya da nöro transmetlerin eksikliği ile ortaya çıkan, hareketlerde yavaşlama, vücutta titreme ve yaşam kalitesinin bozulması ile seyreden bir hastalık olduğuna değinen Yavuz, “Parkinson hastaları ilaçlarını düzenli kullandığı ve doktor kontrollerini de zamanında yaptırdığı sürece ömrünün geri kalan sürecinde kaliteli yaşam sürmeye devam eder. Ancak bu hastalığın tedavisi ilaçları bir ömür ve düzenli kullanmaktan geçer” dedi. Nurdoğan Yavuz, parkinsonun ilk belirtilerini ise şöyle sıraladı:

 

İLK BELİRTİLERİ

 

“Kişinin hareketlerinde yavaşlama, ellerde ya da ayaklarda ortayaçıkan istemsiz hareketler, titremeler parkinsonun en belirgin belirtilerdir. Bunların yanı sıra yürüyüş postürünün bozulması yani öne doğru eğik yavaş adımlarla yürüme de belirtilerden biridir. Bu belirtilerden oluşan yakınmalar zaman içerisinde hızla ilerleyebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler.”

 

ERKEN DE GÖRÜLEBİLİR

 

Bu hastalığın ortalama 45 yaş sonrası görüldüğünü ancak bazı durumlarda çok daha erken görülme ihtimali de olduğunu kaydeden Yavuz, “Biz Nöroloji uzmanlarının parkinson dediğimizde, ‘Parkinson hastalığı’ diye bir kavramımız vardır. Bir de beynin bazal gangliyonlarında ki hastalıklarında parkinsona benzer görüntülerde var. Bunlar bebeklik, çocukluk yaşlarında dahi görülebiliyor” diye konuştu. Yavuz parkinsonunneden oluştuğuna dair ise şu bilgilendirmede bulundu:

 

PARKİNSON NEDEN OLUR

 

“Parkinson hastalığı beynin tabanı olan bazal gangliyon dediğimiz yerdeki dopamin denilen maddenin eksilmesinden olur.  Yaşla birlikte ortaya çıkar ancak bazen bazı enfeksiyon hastalıklarından da ortaya çıkabilir. Parkinson kişisel özelliklerle birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Dopamin eksilmesine sebep olan ya da o bölgenin yapısına zarar veren her hastalık parkinsona benzer görüntüler yaratabilir. Bunu bazen bazı ilaçlar yapabilir, bazen yaşanılan bir enfeksiyon sebep olabilir, kafa travmaları yapabilir. Kısacası beyne hasar veren her şey parkinsona benzer hastalıklar yaratabilir.”

 

PARKİNSON TEDAVİSİ

 

Bu hastalığın tedavisine de değinen Yavuz sözlerine ilaveten şunları söyledi: “Parkinson nöroloji hekimleri tarafından iyi bilinen bir hastalıktır. Çünkü sebep dopamin eksikliğidir, eksik olan dopamini doğru ilaçla ve düzenli kontrollerle tamamlayarak tedavi ettiğimiz sürece parkinson ile ilgili görülen belirtiler ortadan kalkar. Parkinson ölümcül bir hastalık değildir, ancak kişinin hareketlerinde ve davranışlarında olumsuz değişimler görüldüğünden bu durum kişinin günlük yaşamını etkiler ve yaşam kalitesini oldukça düşürür. Ayrıca parkinson hastalığı zekâ ve bilişsel işlevlere de pek zarar vermez, daha çok fiziksel zararı olur.”

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ