AK Parti Hollanda Etkisini Varyans İle Sorguladı

Varyans Araştırma geçen hafta referanduma yönelik seçmen nabzı tuttu. Anket ekibi İstanbul'un Silivri İlçesi'nde de çalıştı. Seçmen konumundaki deneklere aslen nereli olduğu dahi soruldu.

GÜNDEM 10.04.2017 21:12:00 0
AK Parti Hollanda Etkisini Varyans İle Sorguladı

Ankette Avrupa ile ilişkilerimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet’in tepkisi de sorgulandı. Hollanda vakası sonrasına gelen anketi yüksek olasılıkla AK Parti yaptırdı.

 

Türkiye için büyük önem taşıyan referanduma sayılı günler kala siyasi partiler kamuoyunun her tür tavrını, kamuoyu araştırma şirketlerine yaptırdığı araştırmalar ile de sorguluyor. Malum. Liderlerin ağzından çıkan her söz, sergileyecekleri her hamle, Hükümet’in stratejik her hamlesi oranı yüzde dörde kadar gerilediği söylenen kararsızlarda da, bugün itibariyle kararlı seçmen gibi gözükse dahi kararı değişebilir seçmen üzerinde de hayli etkili. Son dönemlerde siyasetin dilinin evet veya hayır ayracında savunulan meselelerin ayrıntısında değil birbirlerinin kendince açıklarında yoğunlaşması da bunun göstergesi olarak yorumlanıyor. Meydanlarda kitlelere hitap ederken “Ayranım ekşi” diyen yok. Herkes birbirine, “Ayranı ekşi” diyor.

 

HOLLANDA VAKASI SONRASI

 

Kamuoyuna yönelik o araştırmalardan biri geçtiğimiz hafta içinde de yaptırıldı. Anketin yapılma zamanı Hollanda ile yaşanan malum vaka sonrasına denk geldi. Bilindiği üzere Aile ve Politikalar Sayın Bakanı’nın Hollanda’ya girişinde sıkıntı yaşanmış, Hollanda’nın tavrı başta Hükümet olmak üzere geniş kesimlerce tepki görmüş, muhalif çevrelerden ise referandumda oy yükseltmek amacıyla iktidar tarafından bilerek yapılan bir hamle olduğuna dair eleştiriler almıştı. Söz konusu ankette, “Son günlerde Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan siyasi gerginliklerde Cumhurbaşkanı ve Hükümet’in tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” ve “Son günlerde Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan siyasi gerginlikler referandumdaki oy tercihinizi etkiledi mi?” soruları anketin asıl soruları olarak dikkat çekiyor.

 

ARAŞTIRMA İÇİNDE ARAŞTIRMA

 

Anketin sonunda deneğin kişiseline ilişkin sorularda “esas memleketin nire?” olmasının sorgulanması ise kamuoyu araştırması içinde kamuoyu araştırması izlenimi uyandırdı. Yoksa anketi hangi parti yaptırırsa yaptırsın seçmenin esas memleketinin neresi olduğuyla ilgili değildir. Firma muhtemelen bir yerlere, “İstanbul’da yaşayanların esas memleketleri” üzerine bilgi satacaktır.

 

VARYANS RAPORLARI ERDOĞAN’IN MASASINDA

 

Ankette söz konusu o iki soru çalışmanın AK Parti tarafından yaptırıldığına dair emareleri güçlendiriyor. Öyle ki tercih edilen kamuoyu araştırma firmasının aralık ayında yaptırdığı bir araştırmaya göre halkın neredeyse yüzde 75’i referandumda evet diyor. 2013 yılında aynı firma Hukukçular Derneği için çalışmış.Varyans Araştırma Danışmanlık şirketine yaptırılarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan “Türkiye Kamuoyunun Anayasa Yapım Sürecine Bakışı”başlıklı anketten halkın hazırlanacak yeni anayasanın referanduma sunulması talebi çıkmış.

 

Haber / Şaban KARDEŞ