BBC Tüm Üretimi Tek Yazılıma Yükleyecek

2014'te kurulan, 2016'da yüzde 700 büyüyen BBC Akıllı Teknoloji hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. Firmanın yeni tasarımları arasında üretim ve yönetimin yer aldığı yazılım il

GÜNDEM 7.04.2017 23:03:00 0
BBC Tüm Üretimi Tek Yazılıma Yükleyecek

Kötü komşu insanı mal sahibi, kadrosundaki mühendisin önünü açmayan yönetici insanı iş sahibi yapar! Bu derleme Bilal Çetiner ve kardeşi Burak Çetiner tarafından 2014 yılında kurulan BBC Akıllı Teknoloji’nin kuruluşunun ana gerekçesi. Çalışma hayatına atıldıktan sonra beş yıl boyunca özel sektörde çalışan Bilal Çetiner, yaratıcı fikirlerinin önünün açılmaması ve belli bir standardın dışına çıkılamayacağını anlayınca kendi işinin patronu olmaya karar vermiş. 2014’te Gebze’de TÜBİTAK MAM Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuluçka Merkezi’nde kurulan, kuluçka merkezindeki ilk firma olan BBC Akıllı Teknoloji yakın zamanda yuvadan uçmaya da hazırlanıyor. Firmanın yeni tasarımları arasında üretim ve yönetimin yer aldığı yazılım ile yenilenebilir enerji sektörüne yönelik çeşitli makineler de yer alıyor.

 

Karını Bir Yılda Yüzde 700 Arttırdı

 

Sloganını, “Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün” diye belirleyen BBC Akıllı Teknoloji kısa süre içinde çok önemli aşama kaydetti. 2014’ün eylül ayında kurulan firma yılı emekleme süreci ile tamamladı. 2015’te rüştünü ispatlamaya başlarken 2016’da ciddi bir ivmeyle yükseliş kaydetti. Net karı, 2015 yılına kıyasla yüzde 700 oranında arttı.

 

Üretim de Çok Maharetli

 

Müşteri taleplerine paralel olarak sonlu elemanlar analizi, makine tasarım, sistem otomasyon tasarım ve sistem revizyon hizmetleri veren BBC Akıllı Teknoloji üretimde de çok maharetli. Özel makine imalatı, hızlı prototipleme, silikon kaplama, RIM kaplama, prototip ardıl işlemleri ve 3D printer imalatlarında bulunan firma; teknik destek ve yedek parça temini ile müşterilerle ilişkilerini satış sonrası da sürdürüyor. 

 

3D Printer İle Hayal Ötesi Üretim

 

BBC Akıllı Teknoloji’nin en önemli üretimi ise 3D Printer oldu. Bu cihaz üç boyutlu bilgisayar datasını katı, elle tutulabilecek gerçek nesnelere dönüştüren bir makine. Bu teknoloji ile geleneksel imalat yöntemleri ile gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geometrileri üretebilme kabiliyetine sahip. Mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 çalışmak da printerın bir diğer önemli meziyeti.

 

Yurttan Dünyadan Referansları Var

 

3D Printer cihazı ile birlikte Çin firmanın adeta can simidi olmuş. Yurt içinde çeşitli gerekçeler ile pazar bulmakta zorlanan BBC Akıllı Teknoloji katıldığı fuarlar marifeti ile yeni pazarlara uzandı. Bugün üretiminin yüzde 80’ini yurt dışına, yüzde 20’sini iç piyasaya yapan BBC’nin ihracatında aslan payı Çin’e ait. İngiltere, İtalya ve Kore diğer önemli pazarları. İlk ihracatını yenilenebilir enerji sektöründe güneş paneliyle sektörünün dünya lideri konumundaki China Sun Energy firmasına gerçekleştiren BBC Akıllı Teknoloji; İtalyan beyaz eşya üreticisi Candy Hoover firmasının da Türkiye’deki fabrikasının da tedarikçisi. Aynı zamanda ihtiyaca özel tasarım makine zincirini de Koreli güneş paneli üreticisine satmaya hazırlanıyor. Eczacıbaşı Monrol, Candy Hoover, Novimod Hızlı İmalat Teknolojileri, Orjin Kalıp Makine, Görgülü Makine, KSA Teknik ve Tongün Elektrik Telekomünikasyon firmanın diğer referansları arasında.

 

Yepyeni Bir Üretim ve Yönetim Sistemi

 

İki yıldır TÜBİTAK desteğiyle kuluçka merkezinde üretim ve faaliyette bulunan BBC Akıllı Teknoloji kısa bir süre sonra kuluçka merkezindeki faaliyetlerini sadece yazılımla sabit tutarak yeni bir firmayla yolculuğuna devam edecek. Yeni mekân yine TÜBİTAK MAM yerleşkesi içindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi olacak. Yeni firma ve yeni yerleri için MARTEK onayının çıktığını ve imzayı beklediklerini kaydeden Bilal Çetiner hayallerini gerçeğe dönüştürmeye yeni tasarım ve projeler ile de devam edecek. Firmanın yeni projelerinden biri Ar-Ge, üretim, muhasebe, satın alma, planlama ve kalite dâhil olmak üzere üretimin tüm ayaklarını içinde barındıran yeni bir üretim ve yönetim sistemi. Yine üç boyutlu mutfak tasarımı üzerine de çalışmalar sürüyor.

 

Hayallerimizin Peşinden Koşmayı Sürdüreceğiz

 

2014 yılının eylül ayında kurulan firmanın ilk bir yıllık süreçte Ar-Ge’ye ağırlık vermesi ve satışların beklentinin altında kalması nedeniyle istenileni veremediğini kaydeden Bilal Çetiner, “Ancak umudumuzu hiç yitirmedik ve çalışmalarımızı sürdürdük. Yurt dışına açılmamız ve yeni üretimlerimizle birlikte bir sonraki yıl yüzde 700’lük bir büyümeyi sağladık. Satışımızın yüzde 80’inin ihracat olmasından ötürü ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulmanın mutluluğunu, onurunu da yaşıyoruz. Çalışmalarımız aynı doğrultuda sürecek, sürekli hayallerimizin peşinde koşmayı sürdürecek ve ülkemize artı değer kazandırmayı sürdüreceğiz” dedi.