Termik Santral Otizmi de Tetikleyebilir

Psikiyatri Uzmanı Doktor Ufuk Çalışkan "Otizm Farkındayız, Onların Yanındayız" etkinliğindeErgeneliler'i bilgilendirdi. Çalışkan, otizmi tetikleyen etkenler arasında çevre kirliliğinin d

GÜNDEM 5.04.2017 20:19:00 0
Termik Santral Otizmi de Tetikleyebilir

Çerkezköy’de kurulmak istenen kömürlü termik santralin etki alanının 15 kilometrekarede çok yüksek, 50 kilometrekarede yüksek olduğu göz önünde tutulduğunda bölgemizde otizm riski daha da yükselecek

 

Özel Optimed Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Ufuk Çalışkan, Ergeniler’e otizmi anlattı. Ergene Belediyesi ve Özel Optimed Hastanesi işbirliğindeki, “Otizmin farkındayız. Onların yanındayız” başlıklı etkinlikte çalışkan otizme sebep olan etkenleri de sıraladı. Çevre kirliliğini de listeye ekledi. Bilindiği üzere Çerkezköy’de kurulmak istenen kömürlü termik santralin etki alanı 15 kilometrekarede çok yüksek, 50 kilometkarede yüksek olacak. Santralin bölgeye vereceği zaten bilinen zararlara bir de bir yenisi, otizmi tetiklemesi ile olacak.

 

TÜM DETAYLARI İLE OTİZM

 

Ergene İlçe halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ilgi çok yoğun oldu. Özel Optimed Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ufuk Çalışkan psikiyatrist gözüyle “Otizm Spektrum Bozuklukları” konusunadair detaylı bilgilendirmede bulundu. Otizminne olduğu, tedavi şekilleri gibi tüm ayrıntılara değinen Çalışkan şunları söyledi:

 

PEK ÇOK FAKTÖRÜ VAR

 

“Otistik bozukluk (otizm); çocukluk çağı nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan, belirtileri erken çocukluk çağında başlayan, sosyal ve iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler, sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyreden bir bozukluktur.Otizm spektrum bozukluklarının henüz tam sebepleri bilinmemekle birlikte, pek çok faktörün rolü var. Otizm genetik faktörlerin özellikle öneminin büyük olduğu bir beyin hastalığıdır.

 

İLERİ BABA YAŞI CİDDİ BİR RİSK

 

Otizm spektrum bozukluğunda çevresel risk faktörleri olarak bugüne dek üzerinde durulan konular; ileri baba yaşı, annenin gebelikte geçirdiği enfeksiyonlar, cıvaya maruziyet, tarım ilaçlarına maruziyet, hava kirliliği, egzoz dumanına hamilelikte sıklıkla maruz kalma, beslenme, D vitamin eksikliği ve aşılar oldu. Yapılan bütün çalışmaların sonucunda ileri baba yaşı şu an otizm için risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

 

BAŞKAN YÜKSEL DE DİNLEDİ

 

ToplantıyaErgene Belediye Başkanı  Rasim Yüksel, Belediye Başkan Yardımcıları Ayça  Çevikelli, Nuh Nuhoğlu ve Menderes Yıldız, Sağlık Müdürü  Sevil Durmaz;Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurtseven ve Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan,Optimed Hastanesi Kurumsal İletişim ve Kurumsal Pazarlama Temsilcileri Nagihan Aktaş ve Metin Demirtaş ile STK yöneticileri de katıldı.

 

Haber / Celal KARAKURT