Köylerde Bir Tane Fire Yok

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Akçaoğlu termik santrale karşı yaptıkları çalışmaları Marmara Haber'e değerlendirdi.

GÜNDEM 4.04.2017 20:39:00 0
Köylerde Bir Tane Fire Yok

Ali Korsan ve Ertuğrul Akçaoğlu sanılanın aksine kamulaştırma kararı sonrası köylerde yer sahiplerinin bir fire dahi vermeden davacı olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy ile Silivri arasına kurulması istenen kömürlü termik santrale yönelikbu sefer ani kamulaştırma kararı alınmasının ardından yaşanan süreçte Çerkezköy’de çevre merkezli bir sivil toplum örgütü yapılanmasının eksikliğine gerek haberlerimiz, gerek yorumlarımızda vurgu yapmıştık. Şu çok net bir gerçek. Meseleye elbette siyaset de kayıtsız kalmamalı ama konu çevre olduğu için lokomotif bir çevre derneği olmalı. Siyaset, çevre üzerine siyaset yapacak ve konusunun doğası gereği konuyu politik bir hale getirecektir. Halbuki çevrenin siyasetini yapacak yapılanmalara şiddetle ihtiyaç var.

 

O TEPKİYİ ÇEVRE DERNEĞİ ÖRGÜTLEDİ

 

Kömürlü termik santrale ilişkin kamulaştırma kararının alınmasının ardından Silivri’den çok etkili bir tepki yükseldi. Bu tepkiyi örgütleyen ise Ali Korsan başkanlığındaki Silivri Çevre Derneği oldu. Ali Korsan, 1989 yılında kurulan derneğin başkanlığını 23 senedir sürdürüyor. Ciddi bir sağlık problemine karşın mücadelesinden geri adım atmaması takdire şayan. Ali Korsan ile yönetim kurulu üyesi Ertuğrul Akçaoğlu’na önceki cumartesi günü Tekirdağ Kent Konseyi’nde gerçekleşen toplantı öncesi Silivri Çevre Derneği Çay Bahçesi’nde konuk olduk. Sorularımıza şu yanıtları aldık:

 

50 KİLOMETRE KAREYİ ETKİLEYECEK

 

“Kömürlü termik santralin çevresinde, 50 kilometrekareye tesir edecek bir etkisi var. Yani örneğin İstanbul’un Büyükçekmece ve Çatalca; Tekirdağ’ın hemen yanındaki Çerkezköy ve Çorlu ilçeleri etki alanı içinde olacak. Yapılan teknik araştırmalara göre de 15 kilometrekarelik alanda etkisi çok daha yoğun.        

 

GELECEKLERİ İÇİN DAVACI OLDULAR

 

Konuya Greenpeace Çevre Örgütü de dahil oldu. Onların da yönlendirmesi ile sadece Çayırdere Köyü’nden 22 kişi kamulaştırmaya karşı davacı oldu. Bu kişilerin kamulaştırmaya karşı kaygısını ekonomik olarak değerlendirmek yanlış olur. Tamamen çevreye, tarıma, doğaya olan hassasiyetlerinden, ileride çocuklarına ve torunlarına yaşanabilir bir Silivri ve Çayırdere, yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla davacı oldular.

 

BU İLK DEĞİL…

 

Kömürlü termik santral girişimi bölgemiz için çevreyi olumsuz etkileyecek ilk girişim değil. Bundan 13 sene kadar önce de kimyasal bertaraf tesisi yapılacaktı. 12 bin 500 imzalı dilekçeyle davalar açtık. Tesise ilişkin ÇED toplantısını yaptırmadık. Davayı kazandık ve proje iptal oldu. Davayı kazanıp onu bertaraf ettik derken şimdi de Trakya’nın pek çok yerinde yapılmak istenen termik santraller ile yüz yüzeyiz.

 

ALMANYA KALDIRIYOR…

 

Bu tesislerin çöp ve atık alanları dahi yapıldığı bölgede tarım ve ormancılığa, doğaya ağır zararlar verecektir. Almanya kömürlük termik santralleri kapatmak için 2022’ye kadar vade biçti ve bunun için 170 milyar Euro kaynak aktardı. Almanya kapatmak için bu kadar devasa bir bütçe ayırdı ve 2022’ye kadar süre biçti. Türkiye’de benzer 80 tesis yapılmak isteniyor. İleride bunların kapatılması için karar verildiğinde kaç senede kapanabileceğini düşünmek bile istemiyorum.

 

DUYARLILIK İYİ…

 

Termik santraline ilişkin olarak kamulaştırma kararının çıkmasının ardından Trakya’daki çevre ilçeler ve belediyeler ile diyalog içinde olduk. Çerkezköy ve Çorlu’da belediyelerin öncülüğünde bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Duyarlılık iyi.

 

KÖYLÜLER TOPRAKLARINI SAVUNUYOR

 

Bugüne kadar köylerde toplantılar düzenledik. Bu toplantılarda köylülerin termik santrale karşı çıkmayacaklarına dair söylemlerde bulunulmuştu ama hiçte öyle olmadı. Köylüler net bir karşı duruş sergiledi ve kamulaştırma kararına karşı topraklarını savunmak için davacı oldu.

 

BİLGİLENDİRİYORUZ

 

Köylülerle bir araya geldiğimiz toplantılarda dünyada santrallerin güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından aldığını sıklıkla vurguladık. Almanya, 2015 yılı elektrik üretiminin yüzde 42’sini kömürden, yüzde 30’unu güneş ve rüzgârdan yüzde 15’ini nükleerden, yüzde 10’nu hidrolik santrallerden elde etti. Bunları aktardık. Şu süreçte toplantılarımız genelde bilgilendirme amaçlı oluyor. Gerektiği hallerde farklı eylemliliklere de başvuracağız.

 

HUKUK VE UZLAŞMA

 

Biz Silivri’deki çalışmalarımızı bir hukuk ve uzlaşma üzerinden sürdürüyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile atanmış ve seçilmiş idareciler ile iyi ilişki içindeyiz. Bir süre önce konuya dair bir açık hava toplantısı düzenledik. OHAL sürecinde olmamıza karşın en ufak bir engel veya pürüzle karşılaşmadık. Silivri’de bilinen, saygınlığı olan bir sivil toplum örgütüyüz.

 

BELEDİYE MECLİSİ’NİNBURAYA TEK YAZILI FOTO DOĞAL ÜYESİYİZ

 

Türkiye’de belediye meclis toplantılarına gündem bildirilerek davet edilen, çevre merkezli tek sivil toplum örgütü olduğumuzu düşünüyorum. Biz bu hakkı 16 yıl kadar önce SHP’li Selami Değirmenci’nin belediye başkanlığı döneminde biraz uğraşlı sürecin ardından devam edindik. AKP’li Hüseyin Turan’ın belediye başkanlığı döneminde de, halihazırda ÖzcanIşıklar’ın belediye başkanlığı döneminde de aynı konum sürüyor. Belediye meclislerine doğal meclis üyesi olarak katılıyoruz. Bu hakkı edindiğimizden bugüne her meclis toplantısında en az bir kişiyle temsil ediliyoruz. Doğal meclis üyesi olduğumuzdan oy hakkımız yok ancak özellikle çevreyle ilgili konulara dair söz hakkımız var.

 

BİZ O AŞAMALARI AŞTIK

 

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yazılı basın açıklamasında bulunuyoruz. Dernek olarak belediyeler tarafından düzenlenen, çevrenin temiz tutulmasına ilişkin kimi temizlik çalışmaları gibi aktiviteler derneğimizin etkinlikleri arasında yok. Zaten bize üye olankişiler belli bir çevre deneyimini edinmiş, doğaya zarar vermeyen, o aşamaları geride bırakmış kişiler oluyor.

 

ÇEVRE BİLİNCİNİBURAYA BAHÇE YAZILI FOTO AŞILAMAK İÇİN

 

Derneğimiz gelirini burada şahsımın adına kayıtlı ancak Çerkezköy Çevre Derneği adını taşıyan çay bahçesinden sağlıyor. Burayı edindiğimizde ilk dernek üzerine işlettikten sonra akçeli işler olduğundan ötürü problemler yaşandı. Ben kendi üzerime kayıt ettirdim. Hatta o süreçte kimi gazetelerde belediyenin şahsıma çay bahçesi tahsis ettiğine dair olumsuz haberler çıktı. Bu çay bahçesinin birçok yerinde Silivri Çevre Derneği yazılı şemsiyeler var. Bundaki amacımız toplumunbilinç altına çevre kelimesinin yerleşmesini sağlamak. Bu anlamda başarılı olduğumuzu da söyleyebilirim.

Dernek olarak herhangi bir çatı kuruluşumuz yok. Herhangi bir federasyon, konfederasyon üyesi değiliz ama tüm çevreci oluşumlarla ilişki halindeyiz.”

 

Haber / Celal KARAKURT