Öncelikleri Eğitim

Edirne merkezli kurulan ve bölgede dört ili kucaklayan Trakya İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği'nde ilk kongre yapıldı. Sürekli eğitime ağırlık veren dernek 13-14 Mayıs't

GÜNDEM 3.04.2017 21:24:00 0
Öncelikleri Eğitim

Trakya İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği (TİSGÜPDER) birinci olağan genel kurulunda yeni yönetim seçildi. Kısa bir süre önce Özgür Cengiz başkanlığında kurulan ve 37 kurucu üyeye sahip derneğin ilk kongresine Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi ev sahipliği yaptı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede açılış ve yoklama sonrası divan kurulu oluşturuldu.

 

FİRUZ MERT DİVAN BAŞKANI

 

Kongrede divan Firuz Mert başkanlığında Sedef Dongul Kıskaç ve Ahmet Sancak Şanlı’dan oluştu. Hesap özetlerinin ve tahmini bütçenin oy birliğiyle kabulü ve konuşmaların ardından seçime tek listeyle gidildi. Yönetim kurulunun kendi arasında yapacağı görev dağılımı ile Özgür Cengiz’in başkanlığı üstleneceği öğrenildi. Cengiz böylece derneğin kurucu başkanlığı unvanına seçilmiş ilk başkanı unvanını da ekleyecek. 

 

İŞVERENLER DE KAZA YAPABİLİYOR

 

Derneğin kurucu başkanı Özgür Cengiz açılışta yaptığı konuşmada küçükken anne ve babalarının kendilerine yönelik güvenlik içeren uyarılarını büyüyüp İSG profesyoneli olduktan sonra kendilerinin topluma yönelik olarak yaptığını belirtti. Cengiz, “Biz de şimdi aynı şeyleri hem işçilere, hem işverene söylüyoruz. Onları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı uyarmayı amaçlıyoruz. Amacımız onların sağlığını ve güvenliğini korumak. Sadece çalışanlar değil işverenler de kaza yapabiliyor. Çevremizde bunun birçok örneği var. Bizler hayati ve kutsal bir görevi yerine getiriyoruz” dedi.

 

EĞİTİM DİPLOMADAN İBARET DEĞİL

 

İSG uzmanlığı ve profesyonelliğinde meselenin diplomayı almak olmadığını belirtip bir İSG uzmanının kendisini olası her iş kazasına ilişkin bilgilendirmesi gerektiğine dikkat çeken Cengiz, “Kendimizi yetiştirmek konusunda toplu hareket ettiğimizde daha avantajlıyız. Bir eğitimi Ankara’da almak ile Edirne’de almak arasında maliyet bakımından büyük fark var” diye konuştu.

 

TRAKYA GENELİ

 

İSG uzmanlarının sorumlu olduğu işyerlerinde herhangi bir iş kazası yaşandığında yasalara karşı sorumluluk taşıdığına ve zaman zaman hukuki desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Cengiz, TÜSGİPDER’i kurmada bir gerekçelerinin de bu önemli ayrıntı olduğunu ifade etti. Ülkemizde sivil toplum örgütlerine katılımın diğer ülkelere nazaran zayıf olduğunu belirten Cengiz dernekleşme kararı aldıktan sonra Edirne merkezli ancak Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’yi de kapsayan bir dernekte karar kıldıklarını söyledi. Derneğe İSG uzmanlarının yanı sıra işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin de üye kabul edileceğini belirtti.

 

PATLAMADAN KORUNMA SEMİNERİ

 

Alanlarında Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü kabul edilen Kocaeli merkezli İSGDER yönetimiyle diyalog kurup fikir ve öneri aldıklarını belirten Cengiz yine bu süreçte “Patlamadan Korunma ve Doküman Hazırlanması” konusunda eğitim semineri düzenleme kararı aldıklarını belirtti. Cengiz seminer için ÇASGEM (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi)  ile görüştüklerini, seminerin 13-14 Mayıs günlerinde yine MMO Edirne Şubesi’nde gerçekleşeceğini, eğitimin üyeler için 300, üye olmayanlar için 400 TL tutarında olduğunu kaydetti.

 

Haber / Rüşa Elma