Albayrak: Trakya Gözden Çıkartılamaz

Bütün Trakya, Trakya'nın bütününe yayılmaya çalışılan kömürlü termik santrallere karşı ayağa kalktı. Üç il ve ilçelerinden 48 kurumdan 105 kişi Tekirdağ Kent Konseyi'ndeki

GÜNDEM 3.04.2017 21:13:00 0
Albayrak: Trakya Gözden Çıkartılamaz

Tekirdan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Yaşasın Trakya. Yaşasın Türkiye” diyerek tamamladığı konuşmasında bir otobanın 92 bin dekar tarım arazisi götürdüğünü belirtip ekledi: “Trakya gözden çıkartılamaz.

 

Trakya’nın üç ilinden 50’ye yakın belediye, kent meclisi, çevre derneği ve çevreci sivil toplum örgütlüleri, çevre duyarlısı sendikalar ve meslek odaları cumartesi günü Tekirdağ Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde, basına kapalı olarak düzenlenen toplantıda bir araya geldi. “Termik Santraller Teknik Danışma” adlı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Yaşasın Trakya Yaşasın Türkiye” çığlığı attı.Toplantının sonuç bildirgesi ise katılımcı kuruluşların imzası alındıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

 

48 KURUMDAN 105 KİŞİ KATILDI

 

Bilindiği üzere 2016 yılının ekim ayında Çevre Bakanlığı’nca hiçbir sivil toplum kuruluşu ya da belediyeden görüş alınmadan yapılan plan değişiklikleriyle bölgemizde kömüre dayalı termik santrallerinin yolunun açılması kamuoyunca tepkiyle karşılanmıştı.  Bunun üzerine termik santrallerin sağlımıza, suyumuza, çevremize, tarımımıza, turizmimize ve geleceğimize verdiği zararlar üzerine çeşitli farkındalık toplantıları düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi ise bu toplantılardan çıkan sonuçları değerlendirmek ve bir yol haritası belirlemek üzere önceki cumartesi günü Tekirdağ Kent Konseyi toplantı salonunda çevreyle ilgili kurum temsilcilerinin davet edildiği ve 48 kurumdan 105 kişinin katıldığı teknik bir çalışma toplantısı düzenledi.

 

ÇOK İSABETLİ BİR KARAR

 

Toplantının açılış konuşması Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka tarafından yapıldı. Toplantıda söz alıp bu toplantıyı yapmakla çok isabetli bir karar aldıklarını anlatan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak "Tekirdağ Trakya'nın tek Büyükşehir’i oldu Tekirdağ Büyükşehir’in içine Edirne, Kırklareli, Silivri ve Çanakkale'nin Trakya tarafını da katarak geniş platform düşünüyorum. Tekirdağ bir yıl sonra 1 milyon nüfuslu, iller arasına girecek. Nüfusumuz her geçen gün artıyor ancak anlaşılmayan bir şey var Trakya'da süratli bir şekilde tarım toprakları gözden çıkarılmaya başlandı ve Trakya'ya devamlı nüfus pompalanıyor. Bunların getirdiği sosyal sorumluluk, eğitim sorumluluğu, barınma sorumluluğu bütün bunları ortaya koyduğumuz zaman Trakya'nın gözden çıkarılmayacak bir bölge olduğunu herkesin bilmesini istiyorum.

 

BÜTÜN GÜCÜMÜZLE3NOLU FOTODA BURAYA MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Türkiye'deki tarım üretiminin önemli bir bölümü bu bölgeden karşılanıyor, daha da önemlisi Türkiye'de yıllık buğday üretimi 260 kg iken bu bölgede 480 kg ve 700’lere 800' lere kadar da çıktığı oluyor. Böyle potansiyel var ama bir bakıyorsunuz ki buradan bir otoban geçiyor. Tekirdağ'ın 92 bin dekar tarım arazisini alıp götürüyor. Tarım arazisinin yerine bir şey koyamazsın. Bir bakıyorsunuz termik santral kurma kararı geliyor, çok kısa süre içinde acele kamulaştırma kararı veriliyor. Ama şunu herkes bilsin ki Tekirdağ'ın 11 belediye başkanı, hepimiz el birliğiyle bu bölgede kömüre dayalı termik santral kurulmaması için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Büyükşehir olarak bu tür toplantılara her zaman destek vereceğiz, Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz, Yaşasın Trakya Yaşasın Türkiye" dedi.

 

TÜM ÖNERİLER DİNLENDİ

 

Toplantıda Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has da söz aldı. Toplantı Tekirdağ Tabip Odası Temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol'un moderatörlüğü ile devam etti. Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından yapılan bilgilendirme sunumunu takiben  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı Dilşad Ergin ve 1.Hukuk Müşavirliği avukatlarından Eda Ahmetkocaoğlu tarafından planlama süreci ve yapılan itirazlar hakkında bilgiler verildi. Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Dr. Cemal Polat gelinen durumu özetleyip çeşitli önerilerde bulundu. Toplantıda ayrıca bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi için çevreci 48 kurum ve demokratik kitle örgütünün temsilcileri önerileri ve temennilerini aktardılar.

 

Haber / Mensure KARDEŞ