ŞEHİT RESSAM HASAN RIZA HEYKELİ EDİRNE'DE AÇILDI

Balkan Savaşları'nda Edirne'nin işgali sırasında resimlerini kurtarmak isterken şehit edilen Ressam Hasan Rıza'nın Edirne Belediyesi tarafından yaptırılan heykelinin açılışı gerçekle?

GÜNDEM 28.03.2017 22:49:00 0
ŞEHİT RESSAM HASAN RIZA HEYKELİ EDİRNE

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Hasan Rıza’nın bir çalışmasında yarısı Türk yarısı ecnebilerden oluşan belediye meclisini resmettiğini belirtip o tablodaki hoşgörüyü yaşatacaklarını söyledi.

 

Çağdaş Türk Sanatının önemli bir ismi olan ve Balkan Savaşları’nda Edirne’nin işgali sırasında resimlerini kurtarmak isterken şehit edilen Ressam Hasan Rıza’nın Edirne Belediyesi tarafından yaptırılan heykelinin açılışı gerçekleştirildi. Başkan Gürkan,  Ressam Hasan Rıza’nın asker ressamlar ekolünün en önemli ismi olduğunu söyledi. Çağdaş Türk Sanatı’nın en önemli isimlerinden biri olan ve savaş betimlemeleriyle dikkat çeken Şehit Ressam Hasan Rıza’nın heykelinin açılışı Lozan Caddesi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, 54’üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

104’NCÜ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ

 

Ressam Hasan Rıza’nın Balkan Savaşları sırasında 26 Mart 1913 tarihinde Edirne’nin işgali sırasında şehit edildiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün 26 Mart 2017. Bu tarih aynı zamanda Balkan Savaşı Şehidi Ressam Hasan Rıza’nın ölümünün 104. yılı. 26 Mart; bu toprakları vatan yapan kahraman şehitleri, ecdadımızı yad ettiğimiz, rahmet, minnet ve şükranla andığımız bir gün. Bu vesile ile başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları vatan yapmak için gözünü kırpmadan canını veren, kanını döken tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum” diye konuştu.

 

İTALYAN RESSAMA KORUMALIK YAPTI

 

Hasan Rıza’nın hayatının Osmanlı’ya atalarımıza, sanata ve sanatçıya bakış açısının da bir yansıması olduğunu anlatan Gürkan, “Hasan Rıza askeri okulu bitirmiş bir asker, aynı zamanda Edirne’deki bugünkü sanat okulunun müdürü, 1912-1913 Edirne’deki asker hastanesinin sorumlusu ve olağanüstü yetenekli bir ressam. 93 Harbinde; o dönem savaş ressamlarından bir İtalyan ressamın korumalığını üstleniyor. 93 Harbi boyunca Hasan Rıza, İtalyan ressamın korumalığını yapıyor ve bir taraftan da  12 yıl boyunca da resim eğitimi alıyor. Güçlü çizgileriyle, hepimizin çok iyi bildiği muhteşem eserler ortaya koyuyor” dedi.

 

BÖYLE BİR ECDADIN TORUNUYUZ

 

Tarihi Edirne Belediye Binasında bulunan 1902 yılına ait bir tabloyu örnek gösteren Başkan Gürkan, “Edirne Belediyesi’nde bulunan bu 12 tablodan birisi 1902 yılı Edirne Belediye Meclis üyelerinin tablosudur. 12 tane belediye meclis üyesi var. 6’sı Müslüman, 6’ı Gayri Müslüm.  İtalyan, Rum, Bulgar, Ermeni, Musevi ve Romen belediye meclis üyesinden oluşuyor. Böyle bir kentte yaşıyoruz böyle bir ecdadın torunuyuz. Onlardan aldığımız hoşgörüyü de sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız” dedi.

 

SAVAŞLARA KARŞI BİR TOPLUM

 

Gürkan ayrıca heykelin yapımını gerçekleştiren Müslüm Özcan’a da teşekkür etti.Edirne tarih boyunca savaşların yapıldığı bir alan olduğunu belirten Vali Özdemir ise, “Edirne halkı savaşlarla neler kaybedildiğini bilen, savaşlara karşı bir toplum. Osmanlı döneminde Edirne’deki nüfus yapısında bütün inançlardan insanların ortak bir yaşamı benimsediği bir sistem kurulmuş. Yıllarca beraber düğünlerini, bayramlarını yapmışlar. Tarihini, sanatını, kültürü beraberler yapmışlar” diye konuştu.Daha sonra Ressam Hasan Rıza’nın heykelinin açılışı gerçekleştirildi.