Kanayan Yaraya Merhem

Göç hareketlerinin yoğun görüldüğü Edirne ve Kırklareli'de, 28-30 Kasım 2016'da, Çanakkale ve Balıkesir'de 7-9 Aralık 2016'da yapılan saha çalışmalarının ardından tüm sorunlar ve çözÃ?

GÜNDEM 17.03.2017 22:06:00 0
Kanayan Yaraya Merhem

Jandarma Genel Komutanlığınca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği koordinatörlüğünde başlatılan Karma Göç Hareketlerinde Uluslararası Koruma ve Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi'yle göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretiyle mücadeleye ilişkin konular, çeşitli eğitimler ve toplantılarla değerlendirildi.
 

TEMEL EĞİTİM VERİLDİ


Alınan bilgiye göre, 19 Eylül 2016'da başlayan Karma Göç Hareketlerinde Uluslararası Koruma ve Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, 19 Eylül 2016-27 Ocak 2017 arasında 5 dönem, 5 gün süreyle, 206 personele, "uluslararası mülteci hukuku", "göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti" konularında temel eğitim verildi. 6-10 Şubat'ta da 19 personelin katılımı ile Eğiticilerin Eğitimi faaliyeti yapıldı.

 

SAHA ZİYARETLERİ YAPILDI
 

Göç hareketlerinin yoğun görüldüğü Edirne ve Kırklareli'de, 28-30 Kasım 2016'da, Çanakkale ve Balıkesir'de 7-9 Aralık 2016'da, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen, Kaçakçılık ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı ve Göçmen Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ile BMMYK'dan iki uzman tarafından saha ziyareti gerçekleştirildi.
 

İtalya'da da 20-24 Şubat tarihleri arasında 11 personel ile çalışma ziyareti gerçekleştirilmesinin ardından proje, Ankara'da, 15-16 Mart 2017'de yapılan koordinasyon toplantısıyla sonlandırıldı.

 

ÜST DÜZEY

 

JandarmaGenel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanı Jandarma Albay Mustafa Çana, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği’nden Göç Politikaları ve Projeler Müdürü Şirin Türkay, BMMYKTürkiye Temsilci Yardımcısı Paolo Artini, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Osman Hacıbektaşoğlu ve Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Başkanı Tümgeneral Ali Çardakcı, toplantıda birer konuşma yaptı.

 

EN ÇOK GÖÇMEN BİZDE

 

Konuşmalarda, Türkiye'nin dünyada en çok göçmen barındıran ülke olduğu, zor bir coğrafyada yer almasına rağmen göçmen ve sığınmacılar için insan onuruna yakışır uygulama ve düzenlemeler yaptığı belirtildi. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun oy birliğiyle çıkarılmasının bu konuda güzel bir örnek olduğu ifade edildi.

 

İŞ BİRLİĞİ İLE MÜMKÜN

 

Öte yandan göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretinin önlenmesi için Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da olağanüstü gayret sarf ettiği aktarıldı. Göçün yönetilmesinin ancak kurumlar ve ülkeler arası iş birliği ile mümkün olacağı, bu kapsamda projenin amacına ulaştığı hususlar da konuşmalar da vurgulandı.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Toplantı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Rıfat Sagut'un "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadelede Hukuki Çerçeve", Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu'nun "Mülteci/Göçmen Uyum ve İskan Politikaları", Bilkent Üniversitesinden Doç. Dr. Saime Özçürümez Bölükbaşı'nın "Göçmen Hakları ve Ulusal Güvenlik Dengesi", TOBBEkonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Başak Yavçan'ın "Göçmen Eğitim Politikaları" konulu sunumlarının ardından, saha ziyaretlerinin çıktıları, sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılması ile sona erdi.

 

60 PERSONEL KATILDI

 

Toplantıya, Jandarma Genel Komutanlığı, BMMYK, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Bilkent, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve TOBB ETÜ üniversitelerinden akademisyenler ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığından 60 personel katıldı.

 

Dramda Son Halka: 38 “Yaralı” Daha

 

Edirne'de yasa dışı yollarla yurtdışına çıkmak isteyen yabancı uyruklu 38 kişi yakalandı. Alınan bilgiye göre, jandarma ekipleri il merkeze bağlı Kemalköy, Bosnaköy ve Doyran köyleri ile İpsala ve Meriç ilçesinde kontrollerde, sınırı yasa dışı yollardan geçmeye çalışan Pakistan, Afganistan, Bangladeş ve Suriye uyruklu 38 kişi tespit etti. Yakalanan yabancı uyruklular, Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ