O Santral Oraya Kurulamaz

Çerkezköy – Silivri arasına kurulmak istenen kömürlü termik santrali Demokratik Sol Parti Lideri Önder Aksakal'a sorduk. Aksakal tesis yatırımının değil yerinin yanlış olduğunu söyledi.

GÜNDEM 16.03.2017 12:09:00 0
O Santral Oraya Kurulamaz

Aksakal, “DSP olarak bu tür tesisleşme ve yatırımları körü körüne karşı değiliz ancak yer seçimi itibariyle kabul edilemez bir yerdedir. Hiçbir maliyet hesabı insandan, doğadan önemli değildir” dedi.

 

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, Türkiye’nin kömürlü termik santrallere ihtiyacı olduğunu, bu tür yatırımlara körü körüne, “Hayır” demenin bir doğru bir tavır olmadığını ancak tesisin kurulduğu yerin büyük önem taşıdığını söyledi. Dün gün boyu Kocaeli’de referanduma yönelik çalışmalarda bulunup halktan, “Hayır” oyu isteyen Aksakal, DSP Gebze İlçe Örgütü’nün ev sahipliğinde Stat Büfe’de gerçekleşen basın toplantısının ardından Marmara Haber’e özel açıklamada bulundu. Aksakal özetle şunları söyledi:

 

YATIRIM DEĞİL YATIRIM YERİ YANLIŞ

 

“Bir ülkenin kalkınması, temel ihtiyaçlarını gidermesi için bu tür tesislere ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemiz enerjisinin önemli kısmı termik santrallerden, nükleer enerji elde edilebilen tesislerden sağlanmaktadır. Bu tür tesisler inşa edilirken öncelikli iki konudan biri güvenlik, diğeri çevrenin korunmasıdır. Bu tür tesisler sözünü ettiğiniz bölgede olduğu gibi yerleşim yerlerine yakın olamaz. Gerek çevreye gerek insan sağlığına zarar verecek yerlerde kurulamaz.

 

İNSANDAN KIYMETLİ OLAMAZ

 

Yaşam alanlarına yakın bölgelerde kurulacak olduğunda tesisi ne kadar filtre edersen et, insana ve çevreye verdiği tahribatın önüne geçilemez. Bu tür tesislerin böylesi yerler için tercihinde önemli etkenlerden biri, maliyettir. Ancak hiçbir sermayenin daha fazla kar edeceği hırsıyla bu tür yatırımlara yönelmesi kabullenilemez. Hiçbir sermaye insan ve çevreden daha değerli ve kıymetli olamaz.

 

KÖRÜ KÖRÜNE KARŞI DEĞİLİZ

 

DSP olarak bu tür tesisleşme ve yatırımları körü körüne karşı değiliz ancak tesisin inşa edildiği yerde çok seçici, çok dikkatli olunmalıdır. Bu anlamda Silivri ile Çerkezköy arasına kurulmak istenen kömürlü termik santral yatırım olarak doğru bir karar olabilir ancak yer seçimi itibariyle kabul edilemez bir yerdedir.”

 

TRAKYA PROGRAMI’NA GAZETEMİZİ DE ALDI

 

Referanduma yönelik çalışmalarını yoğun tempoda sürdüren ve dün Kocaeli temaslarında bulunan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Trakya programına Çerkezköy’ü ve Çerkezköy Haber’i de aldı. Kocaeli’deki temaslarına Gebze’de basın toplantısı ile başlayan Aksakal toplantının ardından, Derince ilçesine hareket etmeden önce gazetemiz imtiyaz sahibi Şaban Kardeş ile görüştü ve Trakya temaslarında Çerkezköy’e ve Çerkezköy’de de Çerkezköy Haber’e muhakkak uğrayacağını söyledi.

 

AKSAKAL’A GÖRE DE SANDIĞA EŞİT ŞARTLARDA GİDİLMİYOR “PARAMIZLA PROPAGANDA YAPIYORLAR. HARAM OLSUN”

 

Basın toplantısında önce yazılı metinden, sonra gazetecilerin soruları ile referanduma ilişkin değerlendirmede bulunan Aksakal, “Hayır” tavrı alanların muhafazakâr yoğun, “Evet” tavrı alanların ise sosyal demokrat yoğun bölgelerde çalışmasının doğal olduğunu söyledi. 12 ilçesinde de AKP’nin yerel iktidarda olduğu Kocaeli’ni de programa almalarının bu doğrultuda olduğunu kaydeden Aksakal, Trakya Bölgesi’nde Cumhurbaşkanı katılımlı program yapılmasının, bölgede hemen her gün bir Bakan’ın gezmesinin de doğal refleks olduğuna işaret etti. Ancak seçimin asla adil koşullarda yapılmadığını belirten Aksakal şunları söyledi:

 

YEREL BASIN DA OLMASA…

 

“Sözüm meclisten dışarı, yerel basın için geçerli değil bu söylediğim ama bir zamanların Hükümet ortağı partisi olarak ulusal basında haber konusu edilmiyoruz. Biz bu zeminde dahi halkın gerçek partisi olarak iktidara geleceğimize inanıyoruz. Öte yandan Başbakan Yıldırım’ın her bir mitinginin maliyeti televizyon yayınları, ilanlar, insanların miting alanına tahliyesi dahil iki milyon TL tutarında.

 

HOLLANDA’YA HANGİ SIFATLA GİTTİN

 

Hollanda’da yaşanan vakada Sayın Bakan, Hollanda’ya sadece AKP Milletvekili sıfatıyla ve kendi partisinden tahsis edilen parayla gitseydi sorun yok. Dışişleri Bakanı, Hollanda’ya gitse mevkidaşı ile görüşür. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı o sıfatıyla Hollanda’da ne görüşebilir, ne konuşabilir. Bakan sıfatıyla oraya gidip bizim paramızla evet propagandası yapıyorlar. Ben hakkımı helal etmiyorum. Haram zıkkım olsun.”