Bankaları da Dolandırırlar Çerkezköy'de Dolandırdılar

Sahte kimlikli mudisine yeterli araştırma yapmadan çek karnesi veren Çerkezköy'de bir banka şubesindenmudinin dolandırdığı kişi, "niye ona karne verdin?" diye dava açtı. Mahkeme davacıyı hak

GÜNDEM 14.03.2017 21:33:00 0
Bankaları da Dolandırırlar Çerkezköy

Çerkezköy’de bir banka şubesi, dolandırıldı. Sahte kimlikle bir bankada çek hesabı açan ve kestiği çekleri piyasaya dağıtan kişi, bankayı borçlu çıkardı. Banka, ilgili çek miktarlarını faiziyle birlikte ödemek zorunda kaldı. Olay Çerkezköy’de bir kişinin alacağına karşılık kendisin verilen çeki tahsil etmek istemesiyle açığa çıktı. İlgili çek karnesi sahibinin bu hesabı sahte kimlikle açtığı ortaya çıkınca, ödemesi yapılmadı. Alacaklı kişi de çek karnesini veren bankaya dava açtı. Yargıtay'a uzanan davada, 12 bin 600 TL'lik çek bedelinin faiziyle birlikte banka tarafından ödenmesine karar verildi.

 

BANKA ÇOK DİKKATLİ İNCELEMELİ

 

Kararı değerlendiren hukukçular bankanın, çek karnesi verdiği kişi hakkında yeterli derecede durum araştırması yapmadığı, gerekli dikkat ve özeni göstermediği gerekçesiyle çıkan zararı ödemek zorunda kaldığını belirtti. Hukuk çevresi bu tür nedenlerle ortaya çıkabilecek sorunlardan bankaların direkt sorumlu olacağını vurgularken, bankaların çek hesabı açtığı kişilerin sosyo-ekonomik durumlarını ve kimlik bilgilerini çok daha dikkatli incelemek zorunda olduğunu dile getirdi.
 

NOTERLERDE SORUMLULUK ALTINDA
 

Benzer problemlerin ve sorumlulukların noterlerde de olduğu belirtilirken sahte kimlikle vekaletname çıkartılması halinde Yargıtay’ınnoterleri sorumlu tuttuğuna dikkat çekildi. Yeni çıkarılan kimlikler ile bu tür olumsuzlukların engellenebileceği sanılıyor ancak bu geçiş sürecinde hem bankaların hem noterlerin şüpheli kişilerin nüfus kayıt sisteminden farklı bilgileri teyit etmesi önem taşıyor.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN