Vali Ceylan : Ergene'yi temiz günlerine döndüreceğiz

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" çerçevesinde Ergene nehrinden arıtılacak suyun Marmara denizine akıtılmasını sağlayacak De

GÜNDEM 7.03.2017 20:47:00 0
Vali Ceylan : Ergene

İLK ÇIKIŞI GERÇEKLEŞTİ

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve beraberindeki heyet Ergene havzası planı çerçevesinde Tünel A projesi kapsamında toplam 2 bin 320 metre uzunluğundaki 4 ve 3 nolu şartlar arasındaki tünelin tamamlanan kazı ve kaplama çalışmalarını yerinde inceledi. Programda konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene Nehrinin temizlenmesi bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara denizine deşarj edilmesi ile ilgili çalışmanın ilk çıkışını gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

“2018 YILINDA BİTECEK”

 

Derin Deniz Deşarj Tüneli'nin kazım işlerinin 2018 yılında biteceğini ifade eden Ceylan “Ergene Havzası Eylem Planı çerçevesinde Ergene nehrinin temizlenmesi bu bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra Marmara denizine deşarj edilmesi ile ilgili çalışmanın ilk çıkışını gerçekleştirmiş oluyoruz. İnşallah 2018 yılında tünel kazım işlemi neticelenecek. Bu bölgenin atıkları Ergene Derin Deşarj sayesinde Marmara denizinin 7 metre altına aktarılacak” diye konuştu.

 

CİDDİ PROBLEM GÖRÜNMÜYOR

 

Ceylan “ Ergene Derin Deniz şarjı projesi de yüzde 50 tamamlanmış durumda. Orada da denize boru döşeme işlemleri devam ediyor. İnşallah projeyi biz hedeflenen süreçte tamamlayıp, Ergene'yi temiz günlerine döndüreceğiz. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde çalışmalarımızı tamamlamaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar ciddi bir problem görünmüyor. Çalışmalar belirlenen iş takvimi çerçevesinde devam ediyor ve ben buradan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

“5 TANE ORGANİZE ARITMA ŞEKLİNE GETİRDİK”

 

“Ergene Havzası Koruma Eylem Planı” çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Ergene Derin Deniz Deşarj Genel Müdürü Mehmet Ceyhanhavza bazlı çözümün Türkiye'de ilk olarak Ergene'de yapıldığını kaydetti.  Marmara denizine arıtılmış su akacağını vurgulayan Ceyhan, "Çalışmalarımız planladığımız gibi gidiyor. Marmara denizine verilecek sular hiçbir şekilde arıtılmadan aktarılmayacak. Biz yaklaşık 200 tane ferdi arıtmayı 5 tanelik organize arıtma şekline getirdik. Böylelikle arıtma işlemleri kolaylaştırmış ve hızlandırmış oluyoruz. Bu suyun tarımda kullanılmayıp denize verilmesinin sebebi de denizin dokusuyla daha çok uyuştuğu için. Şu an itibariyle havza bazlı çözüm Türkiye'de ilk olarak Ergene'de yapılmaktadır." diye konuştu.