Akay: Çerkezköy'ün 50-60 kilometresi asbest borularla kaplı

Çerkezköy'de önceki gece 24.00'da başlayan su kesintisi gün içinde de devam etti. TESKİ'nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında alt yol kavşağının iki tarafı emniyet güÃ?

GÜNDEM 21.02.2017 20:21:00 0
Akay: Çerkezköy

Çerkezköy'de önceki gece 24.00'da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin başlattığı çalışmalar dün gün içinde yapılan çalışmalarla devam etti. 36 saat boyunca Tepe Emlak bölgesi, Kızılpınar ve Veliköy hariç olmak üzere su kesintisinin yaşanacağı ilçe genelinde, Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Hükümet Caddesi'nde yaklaşık 240 metre ve 700 milimetre çapında düktil boru ile ana isale hattı deplase işinin bağlantıları yapılıyor.

 

24 VEYA 36 SAAT SÜRELİ

 

TESKİ'nin de duyurduğu üzere içme suyu hattının değiştirilmesi amacıyla önceki gece 24.00'da başlayan çalışmalar dolayısıyla yaşanan su kesintisinin 36 saat olabileceği fakat çalışmaların yolunda gitmesi halinde bu sürenin 24 saate indirgenebileceği ifade edilmişti. .

 

ALTIYOL DARALDI

 

Öte yandan Altıyol Kavşağı'nın iki şeridi trafiğe katıldı. Öztrak Caddesi'ne giriş kısmı ile Hükümet Caddesi'ne giden yolun trafiğe kapatılması üzerine Altıyol Kavşağı adeta İstanbul trafiğini aratmayan bir ana sahne oldu. Sürücüler uzun süre trafikte beklemek zorunda kalırken, emniyet mensuplarının çabaları ile trafik rahatlatılmaya çalışıldı.

 

DUKTİL BORULAR DÖŞENDİ

 

Dün yapılan çalışmaları saat 18.00'da yerinde inceleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay son gelişmeleri T Haber'de değerlendirdi. Çerkezköy'ün 36 saatlik bir süre zarfında susuz kalmasını ön gören çalışmaları gece yarısı tamamlayarak söz verilen vakitten önce suyu vermek istediklerini ifade eden Akay, "Dün geceden suyu kestik. Hükümet Caddesi'nde yol genişletme çalışmamız var. Ana su hattı bu noktadan geçiyor. Bu eski hattı kaldırdık, düktil boru ile Öztrak Caddesi'ne kadar bağladık. Bu gece 24'e kadar suyu vermeyi istiyoruz, şu an sıkıntı görünmüyor” dedi.

 

ÇERKEZKÖY'ÜN 60 KİLOMETRESİ ASBEST BORULARLA KAPLI

 

2018 yılında TESKİ'nin Çerkezköy'de yapmayı planladığı yaklaşık olarak 100 kilometrelik bir alanı kaplayan içme suyu hattı değişimi projesine de değinerek açıklamalarda bulunan Akay,"Uzun zamandan beri Çerkezköy’ün yüzde 50 içme suyu hattı buradan geçiyor. 70-80 kilometre hattımız var. Asbest boruların zemine yapıştığını görüyoruz. Yapılan işin ne kadar önemli ve hayati olduğunu görüyoruz. Yıllardır biriken kumun borulara yapıştığın görüyoruz. Sağlığa zarar vermemesi için sürekli klor basarak bu sorunu çözmeye çalışarak bugüne kadar gelinmiş. Çerkezköy 100 kilometre üzerindeki hattının 50-60 kilometresi şu anki asbest borularla kaplı. Önümüzdeki yıl TESKİ ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak içme suyu yenileme hattının ne kadar önemli ve hayati olduğunu bu manzarada görüyoruz" dedi.

 

HÜKÜMET CADDESİ 2018'E BIRAKILMADI

 

TESKİ'nin planladığı proje çerçevesinde 2018 yılında başlanacak işin öncesinde Hükümet Caddesi'nde çalışmanın yapılmasının sebebini açıklayan Akay, "Bu borular 90'lı yıllarda döşenmiş. Asbest boruların kullanıldığı dönem itibariyle teknolojinin en ileri anlarıydı. O dönemden sonra çelik borular kullanıldı. Geliştirilmiş borunun şekli budur. Çerkezköy’ün önümüzdeki 70-80 yılına hizmet edecek alt yapı çalışmasının ilk adımlarıdır. Esas çalışma 2018 yılı itibariyle TESKİ ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Proje ihalesi iller bankasına yapıldı. Proje geldikten sonra 2018 yılından itibaren TESKİ adım atacaktır. 2018 yılında Çerkezköy’de içme suyu hattı değişim çalışmaları başlayacak. Bunu bugün yapıyor olmamızın sebebi Hükümet Caddesi'nde çalışmalar, asfalt ve  yol çalışmaları yapılacaktı. Bugün bunları yapmasaydık seneye tekrar yapacaktık. önümüzdeki yıl tekrar burayı kazmamak için bugünden yapıyoruz. Önümüzdeki yıl burada kazı işlemi yapılmayacak" şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞMALAR GAYET İYİ GİDİYOR

 

Gazeteci Şaban Kardeş'in sorularını çalışmaları incelediği alanda yanıtlayan Akay'a Çerkezköy'de daha önce yaşanılan sel felaketi hatırlatıldı. Tekrar bir sorunla karşılaşılması halinde çalışmalar hakkında B planı olup olmadığı sorulan Akay, "Çalışmalar gayet iyi gidiyor. Dönüş noktalarında patlama yaşanmasın diye betonlar piriz alacak 24.00' dan sonra su verilecek. 36 saat sözü verdik ve daha erkene çekmeye çalışıyoruz; çok tedbirli bir şekilde takip ediyoruz umut ediyoruz ki bir aksilik olmaz 30 saatte biz bu suyu veririz" diyerek en geç 30 saatlik dilimde suyu vereceklerini ifade etti.

 

ÇERKEZKÖY'ÜN CEBİNDEN 5 KURUŞ ÇIKMADI

 

Yapılan yatırımın ardından Çerkezköy Belediyesi'nin cebinden hiç para çıkmadığını ifade eden Akay, "Çerkezköy Belediyesi'nin cebinden 5 kuruş para dahi çıkmadı, TESKİ'nin yatırımıdır. Biz sadece çalışmaları titizlikle kontrol ediyoruz. 270 metrelik bu alanda 480 bin TL civarında TESKİ'nin bir yatırımı oldu. Eski hatta bu mahallemiz yağmur suyundan ciddi manada etkileniyordu, şimdi burada eski asbest boruyu alarak yağmur suyu hattı olarak devreye alıyoruz çünkü bu mahallemizde yağmur suyu hattı yoktu.Eski 800'lük boruyu da Çorlu ve Pınarça Deresi'ne deşarj ediyoruz. Dolayısıyla bir anlamda hem içme suyu hattını değiştiriyoruz hem de yeni bir yağmur suyu hattı edinmiş oluyoruz" dedi.

 

ŞİMDİDEN KENDİNİZİ ALIŞTIRIN

 

Alt yapı çalışmalarının hayati derecede önem arz ettiğini kaydeden Akay, çıkartılan eski asbest boruları da Cumhuriyet Meydanı'nda sergileyeceklerini ifade etti. Akay, "Bu çıkartılan boruları belediyenin önünde sergileyeceğiz ki vatandaşlarımız yıllarca nereden su kullandıklarını görsünler" dedi. Alt yapı çalışmalarını görünmez yatırım olarak niteleyen Akay, Kızılpınar Mahallesi'nde yapılan çalışmalar dolayısıyla vatandaşların serzenişte bulunduklarını hatırlatarak, "Çerkezköy'de 2018 yılında 100 kilometrelik kazı yapacaksak, vatandaşlarımız sıkıntı çekecekse vatandaşlarımıza şimdiden ileride neyle karşılaşacaklarını göstermemiz lazım. Alt yapı çalışmaları belediyeler açısından sıkıntılı bir yatırımdır. Vatandaşlarımıza bu yaşacakları sıkıntılı sürecin arkasında onları sağlığını ön plana çıkartmak amacıyla bu eski asbest borularıyla kendimi.sunum yapmak durumunda hissediyorum" şeklinde konuştu.