Yüceer: 6 filme Bakanlığınız ne kadar destek vermiştir?

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı ön taslak rapordaki FETÖ'nün sinema yap?

GÜNDEM 13.02.2017 21:23:00 0
Yüceer: 6 filme Bakanlığınız ne kadar destek vermiştir?

7 MİLYON BİLET SATILDI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı ön taslak rapordaki FETÖ’nün sinema yapılanmasını Meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Yüceer, söz konusu raporda 2009 yılından bu yana FETÖ’nün 6 film çektiği ve söz konusu filmler için 7 milyon bilet sattığının tespit edildiğini belirtti.

 

GİŞE ORTALAMASI 1 MİLYON

 

Yüceer, Türkiye’de film başına düşen ortalama izleyici 100 bin civarındayken, bu 6 filmin gişe ortalamasının 1 milyonu aştığını ifade ederek, bu filmlerin Türkiye’de yüzlerce salonda gösterilmesinin kolay olmadığının sinema eleştirmenleri tarafından da ifade edildiğini kaydetti. Yüceer, “Yine rapora göre hizmet hareketinin propagandasının yapıldığı filmlerde genellikle uzak illere veya ülkelere giden öğretmen, doktor veya imam üzerinden sıla özlemi, gurbet vurgusu, hizmet aşkı ve cemaat olabilmenin önemi vurgulanmıştır” dedi.

 

BAKAN’A SORDU

 

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nı yanıtlaması istemiyle  “Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü 224 sayılı Kanun gereğince belgesel, kısa film, animasyon film yapım ile araştırma geliştirme ve senaryo diyalog yazım projelerini desteklemektedir.  Söz konusu 6 filme Bakanlığınız destek vermiş midir/Ne kadar destek vermiştir? Cemaat yapılanmasına yönelik propagandanın yapıldığı filmlerin yüzlerce salonda gösterimi için Bakanlığınız bir müdahalede bulunmuş mudur? Bu filmlerin ilk gösterimine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakan düzeyinde katılım olmuş mudur?  Ayrı ayrı gösterilmek üzere bu filmler kaç sinema salonunda gösterime girmiştir? 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 6 filmin yönetmeni, oyuncuları, sponsorları hakkında herhangi bir dava açılmış mıdır? Basında yer alan haberlere göre 2007 yılında ABD'ye gidip FETÖ lideri Fethullah Gülen'in evinde özel semazen ve kukla gösterisi yapan Ankara Sanat Evi’ne kurulduğu yıldan itibaren Bakanlığınız tarafından ne kadar destek verilmiştir?” sorularını yöneltti.