Emlakçıdan Şaşmayın Aksi Halde Şaşırmayın

Deniz Okutan her tür mülk alıcı ve satıcısının ayakçılar değil yasal çalışan emlakçılar aracılığı ile olması gerektiğini belirtip aksi halde özellikle alıcı kişiyi mülkün?

GÜNDEM 13.02.2017 21:15:00 0
Emlakçıdan Şaşmayın Aksi Halde Şaşırmayın

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Okutan Gayri Menkul Danışmanlığı sahibi Deniz Okutan daire alacak vatandaşların nelere dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu.Okutan, “Daire alacak vatandaşlarımız önce alacakları daireyi gördükten sonra mutlaka ve öncelikle daire tapusunun niteliğini sorgulamalı, yani, ‘Kat mülkiyeti varmı,kat irtifaklımı, toprak tapulumu,kooperatif devirli mi’ gibi ayrıntıları araştırmalıdır” dedi. Okutan ayrıca alım işleminin ‘ayakçı’ diye tabir edilen değil her türlü yasal mevzuatı uygulayan emlakçılar marifetiyle gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtip aksi takdirde eski mülk sahibinin olası alacaklısının haciz marifetiyle mülkü alma riskinin olduğuna dikkat çekti. Okutan şöyle devam etti:

 

HER TÜR ŞERH OLASILIĞINI SORUN

 

“Dairenin tapu fotokopisi alınarak önce tapu dairesinden daire üzerinde herhangi bir şerhin olup olmadığını tapudan sormak ve eğer bir şerh varsa satış sırasında veya öncesinde hemen kaldırılıp kaldırılamayacağı öğrenilmelidir. Tapu fotokopisiyle birlikte dairenin bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne müracaat edilerek, bu gayrimenkulün veya bulunduğu binanın üzerinde belediye imar müdürlüğünce konmuş herhangi bir şerh olup olmadığı, bir şerh var ise yine kaldırılıp kaldırılamayacağı öğrenilmelidir. Ayrıca binanın projesinde gösterilen numarayla daire numarası birbirini tutmalı .Örneğin, binanın belediyede bulunan projesinde bu daire  7 numaraysa, tapu senedinde 10 no’ludaire olarak gösterilmiş olabiliyor. Bu duruma zaman zaman tanık oluyoruz.”

 

BORCU “TEMİZ” ALIN YOKSA…

 

Daireyi alacak kişinin, dairenin yer aldığı binanın yönetimine bina aidatı ile birlikti kira, vergi, su, elektrik gibi borçlarının olup olmadığını da öğrenmesi gerektiğini kaydeden Okutan, “Eğer bu gibi borçları var ise, daireyi alan aldıktan sonra ödemek zorundadır. Daire satın alınırken hiç borcu bulunmayan, her şeyi ile temiz olarak alınmalıdır. Varsa borç, eski sahibine ödetilmelidir. Aksi taktirde yeni sahibi dairenin eski borçlarından müteselsil sorumludur.”

 

BELEDİYE RAİCİ ALTINDA SATIŞ OLAMAZ

 

Deniz Okutan daire alıcılarını alış satışlarda da belediyerayicine göre hareket etmeleri konusunda uyarıp şunları söyledi: “Aksi taktirde hem alıcı hem de satıcı yanlış beyanda bulunmaktan yasal işleme tabi tutulur. Alınacak daire için tapu dairesine satışa gittiğinde tapu daireleri rayiç bedel konusunda uyarmaz ve bilgilendirmez. Satıcı ve alıcıdan sadece dairenin belediyedeki asgari beyan değerinin dökümü istenmektedir. İlgili memur satış değerinin bu beyanın altında yapılmasını ister ve, “Satışı kaçtan yapalım?”diye sorar ve başka da bilgi vermez. Oysaki Maliye belediyenin asgari beyan değerini tanımadığını belirtip daire kaç liradan satılırsa tapuya o rakamın bildirilmesini, o değer üzerinden harç ödenmesi için ister. Aksi halde yapılan araştırma sonucunda beş yıla yakın geçmiş cezalarla birlikte katlanarak ve katmerli bir ödeme mal sahibinin önüne çıkar. Biz müşterilerimizi bu konuda bilgilendirip uyarıyoruz ki beş sene sonra Maliye ile başları derde girmesin.

 

SATIŞTAN HEMEN SONRA BEYANDA BULUNUN

 

Dairenizi aldınız ve sattınız.Tapu işlemleri bittiği gün eğer yılın son günü ise hemen ve derhal vakit kaybetmeden dairenin bağlı bulunduğu belediye hesap işlerine giderek satıcı iseniz dairenizi sattığınızı, alıcı iseniz bu daireyi aldığınızı beyan etmelisiniz. Aksi takdirde belediye her iki tarafada cezalı vergi tahakkuk ettirir.  Satış eğer yıl sonuna gelmiyorsa, o taktirde üç ay içinde söz konusu işlemi yaptırılabilir.Satıştan sonra hemen yapılması en doğrusudur.

 

ABONELİKLERİ ÜZERİNİZE ALIN

 

Ayrıca dairede su, elektrik, doğalgaz abonelikleri alıcı üzerinde ise bu abonelikler derhal sona erdirilmeli ve daireyi alan kendi üzerine abonelik açtırmalıdır. İleride bu konuda doğacak olası sorunların yaşanmaması için bu ayrıntı önemlidir.

 

EMLAKÇILAR YASALARA UYGUN ÇALIŞIR

 

Gayrimenkul alıcıları veya satıcıları genelde araya emlakçı sokmadan, ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz aracılar vasıtasıyla gayrimenkul almayı veya satmayı tercih ediyor. Bu hem yasal değil hemde ileride birçok sıkıntı ve sorunlar yaratıyor. Bu nedenle bu çok yanlış bir iş. Eğer satıcı, dairesini emlakçı olmadan satıyorsave alıcıda araya emlakçı sokmadan gayrimenkulü satıyorsa, satıcının bir alacaklısı günün birinde çıkarak alacağını kanuni yoldan tahsil etmek üzere, satılmış olan bu daire üzerine haciz veya tedbir koyabilir. Ama bir emlakçı aracılığıyla olursa böyle bir tehlike kesinlikle söz konusu olamaz. Yani emlakçı işleminizi mevzuat ve yasalara uygun bir satış yapmak zorundadır ve sorunda yaşanmaz.”

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN