Hobileriydi, geçim kaynakları oldu

Mobilya ustaları Metin Akyıldız ile ortağı Şenol Gürsoy'un atık tahta parçalarından hobi olsun diye yaptıkları maket evler ve biblolar ile harikalar yaratıyor. Aynı zamanda inşaat sektörü için p

GÜNDEM 10.02.2017 20:17:00 0
Hobileriydi, geçim kaynakları oldu

Çerkezköy'de ahşap doğramacılık yapan Metin Akyıldız ile Şenol Gürsoy adlı ortaklar, atölyelerinde adeta harikalar yaratıyor. Kullanım dışı, atıl ahşaplarla yaptıkları ahşap ev maketlerinin çok beğenilmesi üzerine gelen siparişlere yetişemeyen ortaklar gördükleri ilginin hem şaşkınlığını, hem mutluluğunu yaşıyor. Ahşap doğrama işinde 30 yılı geride bırakan Metin Akyıldız atölyelerinde sipariş üzerine mobilya üretirken o üretimden artan tahta, odun türevi atıkları hobi olsun diye değerlendirme kararı aldıklarını; hayal gücüyle harmanlayarak ortaya çıkardığı çok katlı binalar, müstakil evler ve süs eşyalarının ise atölyeye gelen müşterileri mest ettiğini ve artık siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını kaydetti.

 

AHŞAPÇI OLARAK YETİŞTİ

 

Ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra marangozluk mesleğine başladığını kaydeden Metin Akyıldız, yaklaşık olarak 30 yıldır mobilyacılık ve ahşap ustalığı yapıyor. Akyıldız, mesleğe başlama hikâyesini şöyle anlattı: "14 yaşındayken ortaokulu bitirdikten sonra mahallenin marangozu Ahmet ustanın yanında mesleğe başladım. O dönemlerde böyle mobilyalar yoktu, ahşapçı olarak yetiştik haliyle. Kendimiz de ahşaptan ev, restoran gibi yerler yaptığımız için bunların küçük ölçekli boyutlarını hobi olarak kendim için üretme fikrinin kafamda belirmesi çok da zaman almadı. Küçük boyutlarda ahşap ev, gemi, kayık gibi şeyler yaparak ahşap süs eşyası serüvenine başladım."

 

MÜTEAHHİTLERE PROTOTİP ÜRETİM

 

Kendisi için ürettiği ahşap ev ve süs eşyalarının zamanla beğenilmesi üzerine müşterilerin ve yakın arkadaşlarının talepte bulunduğunu kaydeden Metin Usta, "20 yıl önce kendim için yaptığım birkaç süs eşyasını atölyeye gelen müşterilerimiz fark etti. Yakın arkadaşlarımın da talepleri oluyordu tabi ama bir baktık ki siparişler dağ gibi birikmeye başlamış” dedi. Yıllardır birlikte çalıştığı Şenol Gürsoy ile siparişlerin altından kalkmaya çalışan Metin Akyıldız’ın ahşap evlerinin taliplilerinin çoğunluğunu müteahhitler oluşturuyor. Özellikle yeni başlayacakları projeler için Metin Akyıldız’ın kapısını çalan müteahhitler, projeye uygun krokisine bakılarak bire bir ölçülerde maket halinde evler yaptırıyor.

 

HAMMADDE GİDERİ YOK

 

Zaman zaman resmi kurumlardan da sipariş alan Metin Akyıldız, geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün de siparişini teslim etmiş. Krokiye uygun olarak ince işçilikle ölçülere göre yapılan ahşap evlerin yapımı oldukça zahmetli görünüyor. Atölyesinin kapılarını gazetemize açan Metin Akyıldız, son olarak tamamladığı ahşap evin yapım aşamalarından bahsetti. Oldukça zahmetli bir iş olan ahşap maket evler, bir yandan el becerisi; diğer yandan sabır istiyor. Çok katlı bir maket evin ölçülerine uygun olarak yapımının 30 günü bulduğunu ifade eden Metin Akyıldız, ayrıca bu evlerin yapımı için ekstra bir hammadde maliyeti de ödemiyor. Daha önce doğrama işlerinde kullandığı ahşaplardan arta kalan parçaları atölyede bulunan makinelerde işleyen Metin Akyıldız daha sonra bu parçalara adeta hayat veriyor.

 

PROJELERİNİ TANITMAK İÇİN KULLANIYORLAR

 

Son olarak Metin Akyıldız’ın yaptığı ahşap evlerden birini teslim almak üzere gelen inşaat yetkilisi, projelerinin tanıtımı için son derece önemli olarak gördüğü tasarımın tamamlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Maket ev sayesinde tasarlanan projenin müşterilerin gözünün önünde belirdiğini kaydeden satış yetkilisi, böylelikle müşterilerine daha kaliteli bir hizmet sunmuş olduklarını ifade etti.

 

Haber / Celal KARAKURT