Kentleşme kültürleri bir bir yutuyor

Çerkezköy'de değişkenlik göstererek artan nüfus ve Tekirdağ'ın Büyükşehir statüsü kültürleri bir bir yutuyor. Bağlık'da iki tandırla ahırların yerini park alıyor.

GÜNDEM 10.02.2017 09:41:00 0
Kentleşme kültürleri bir bir yutuyor

Tekirdağ’da Çerkezköy’ü de kapsama alanına alan Büyükşehir yapılaşması ile birlikte ihtiyaç değişkenliği ile birlikte artan nüfus kültürleri bir bir yutuyor. Anadolu kültürünün yaşadığı iki tandır ile hayvancılıkla geçinenlerin olmazsa olmazı ahırlar çok değil daha beş altı sene öncesine kadar şehir içindeydi. O yapılar şehre yürümedi ama şehirleşme onlara yürüyünce yakın tarihin halk isteğiyle yerine getirilen ihtiyaçları, günümüzün zülleri olunca kaderlerine yıkım düştü. Ali Ertem başkanlığındaki henüz bir önceki dönemin Çerkezköy Belediyesi’nce yapılan tandırlar ve ahırlar Vahap Akay başkanlığındaki mevcut belediye yönetimince yıkılacak. Yapım ile yıkımın tek ortak noktası ise ikisinin de halk talebi olması.

 

DÜN DÜNDE KALDI

 

Bağlık Mahallesi'nde yeni yapılaşmanın yoğun olması dolayısıyla yıllar önce ihtiyaç olarak nitelendirilen iki tandırın, binaların çok yakınında kalmış olması mahalleliyi rahatsız eder oldu. Ekmek pişirildiği zaman bacadan tüten siyah dumanlar çevrede oturan daire maliklerini rahatsız edince belediyeye ''tandırlar kaldırılsın'' başlığı ile birçok dilekçe geldi. Mahallede artış gösterirken değişkenlik de gösteren nüfusun dün ihtiyaç olan talepleri bugün adeta zula dönüştü.

 

PARK, TAZİYE VE MAHALLE EVİ

 

Öte yandan devlet arazisi üzerine konuşlandırılan ve harabe görüntüsü oluşturan ahırlar da bulunduğu yerden kaldırılacak. Yine eski Başkan Ali Ertem döneminde besicilik ile ilgilenen kişilere tahsis edilen bu ahırlar konutların çok yakınında kalırken, Başkan Akay  konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Akay, "Bir dönem ihtiyaç olarak görülen bu tandırlar artık pek de kullanılmıyordu. Çevrede yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda bu tandırlar ve ahır oradan kaldırılacak. Bağlık Mahallesi'ne; park, taziye evi ve mahalle evi yaptırıyoruz. Şu an ihaleleri tamamlandı ve üstlenecek olan firmaya iş teslimi yapıldı. Yakın zamanda çalışmalar başlayarak, projeler hayata geçirilecek" dedi.

 

Haber / Celal KARAKURT