Doğa dostu tarım ekonomiyi canlandıracak

Tekirdağ'da tarımın her tür atığı enerjiye ve nakde dönüşürken hem doğa korunacak, hem de çiftçininekonomik olarak yüzü gülecek. Büyükşehir ve Trakyaka arasında imzalanan protokol sonra

GÜNDEM 8.02.2017 21:18:00 0
Doğa dostu tarım ekonomiyi canlandıracak

YAŞAM STANDARTI YÜKSELECEK

 

Tekirdağ’da artık tarımsal atık doğaya zarar değil cebe ve ekonomiye yarar verecek. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Trakya Kalkınma Ajansı – Trakyaka arasında imza altına alınan sözleşmede yer alan projeye göre Tekirdağ’daki tarımsal atık miktarı önce tespit edilecek. Ardından bu atıkların yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürülmesi için gerekli tesisleşmeye gidilecek. Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında imzalanan sözleşme hayata geçtiğinde hem doğa bir kirleticiden kurtulacak hem de atığı da paraya dönüşen çiftçilerin şahsında Tekirdağ’da kişilerin yaşam standardı yükselecek.

 

“HAYIRLI OLSUN”

 

İki kurum arasındaki sözleşme Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Trakyaka Genel Sekreteri Mehmet Şahin tarafından, “Hayırlı olsun” dilekleri ile imza altına alındı. Protokol imzası esnasında her iki kurumdan yöneticiler de hazır bulundu. Projenin genel hatları ile ana amaçları şöyle:

 

ADIM ADIM…

 

Tekirdağ İli’nde önemli miktarlarda açığa çıkan tarımsal tahıl,ayçiçeği,mısır,çeltik vs. atıklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulmak istenen tesislerin belirlenmesi için atık miktarı ve türüne dair envanter çalışmasında bulunmak. Elde edilen envanter verileri ışığında oluşturulması düşünülen enerji biyogaz,briket,pelet,kompost gibi tesislerin fizibilite çalışmasının yapılması.

 

DEPOLAMA YAPILMAYACAK

 

Bu veriler üzerinden kurulacak tesislerde bölge d​​​​e önemli miktarlarda yer alan organik atıkların çevresel yönden zararlı olacak şekilde atık halde depolanmasının yerine, onların biyokütle enerjisi olarak geri dönüşümünü sağlamak. Trakya Bölgesinin yaşam kalitesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi ile bölge genelinde nitelikli ve çevreye saygılı üretim altyapısının geliştirilmesini sağlamak. Bölgede yenilebilir enerji alt yapısının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

 

HER TÜR ATIĞI KAPSIYOR

 

Zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin ambalaj ve atıklarının çevre mevzuatına uygun şekilde toplanarak geri dönüştürülmesi veya bertaraf edilebilmesi için çiftçilere bu konuda bilinç oluşturma ve farkındalık yaratılması sağlanmak.İl genelinde de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda bir toplama sistemi oluşturmak.