Romanlar Tekirdağ'da buluştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Roman Dernekleri Birliği tarafından düzenlenen toplantıda, kentte yaşayan romanların sorunları konuşuldu.

GÜNDEM 6.02.2017 21:14:00 0
Romanlar Tekirdağ

PROGRAM DÜZENLENDİ

 

Tekirdağ'da Roman vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 'Roman Buluşması' adı altında geniş katılımla düzenlenen program renkli görüntülere sahne oldu. Süleymanpaşa'da bir düğün salonunda düzenlenen programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun yanı sıra yaklaşık 2 bin Roman vatandaş katıldı.

 

“HİÇBİR FARKI YOKTUR”

 

Programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Roman vatandaşlarımızın yaşadıkları istihdam, barınma, eğitim ve sağlık gibi hayati önem arz eden sorunlarını konuşmak, tartışmak ve çözüm oluşturmak üzere 2. buluşmamızı düzenledik.  Güzel şehrimiz Tekirdağ'da birçok Roman vatandaşımıza ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biri olan Roman vatandaşlarımız geleneklerini ve göreneklerini korumayı başarmış, toplumda özel ve önemli bir yer edinmiştir. Diğer mahallelerde hangi hizmetler varsa roman mahallerinde de aynısı olacaktır. Roman kardeşlerimden tek isteğim her zaman birlik beraberlik içinde olmalarıdır. Romanların yaşam standartlarını yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz roman vatandaşlarımızı hiçbir zaman ikinci Sınıf vatandaş olarak görmedik, diğer vatandaşlarımızdan hiçbir farkı yoktur. Ben Roman kardeşlerimle komşuluk yaptım. Ailece görüştük, aynı sofradan yemek yedik. Sorunlarını benden daha iyi kimse anlayamaz. Eksikliklerin üzerine ivedilikle yoğunlaşacağız.. Buraya gelip bu toplantıya büyük katılım göstermeniz de sorunlarınıza sahip çıktığınızın göstergesidir" diye konuştu.

 

“ORTAK HAREKET ETMEYE HAZIRIZ”

 

Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ise romanların en önemli sorunlarından birinin sağlıktan faydalanma ve istihdam sorunu olduğunu ifade ederek, 'Tekirdağ'da yaşayan Roman kardeşlerimizin birçok sorunu ile Ak Parti olarak birebir zaten ilgileniyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile Roman kardeşlerimizin yaşadıkları yerler ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Kardeşlerimizin yaşadıkları yerlerin daha güzel yaşanılabilir yerler olması ve çevre düzenlemesi ve çevre temizliği ile alakalı belediyemizle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bildiğiniz üzere bölgemizde iş olanakları kısıtlı bu nedenle roman kardeşlerimizi istihdam edebilmenin yollarını arıyoruz. Onları üretimin içerisine dahil edebileceğimiz projeler geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda Ak Parti olarak yerel yönetimlerimizle ortak hareket etmeye hazırız' şeklinde konuştu.

 

PURÇU;"ROMANLAR ZOR ŞARTLARDA YAŞAYIP VATANINA İHANET ETMEYEN TEK TOPLULUKTUR"

 

Çalıştayda konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Özcan Purçu da, buluşması düzenleyen  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve, emeği geçen Roman Derneklerine teşekkür ederek" Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoksullukla zor şartlarda yaşayıpta vatanına milletine ihanet etmeyen topluluk yoktur, bunu sadece roman vatandaşlarımız başarmıştır" dedi.

 

“BİRLİKTE ÇOK ŞEY BAŞARACAĞIZ”

 

Purçu sözlerine şöyle devam etti: " Bundan yirmi yıl önce sepetçilik, kalaycılık, bohçacılık gibi geçerli mesleklerimiz vardı. Günümüzde bu mesleklerin hiçbiri kalmadı. Şu an nitelikli, eğitimli, mesleki bilgisi olan insana ihtiyaç var.  Bu nedenle ne kadar zorluk içinde dahi olsanız çocuklarınızı okutmak için çaba göstermelisiniz. Değişimin bir anda olmasını bekleyemeyiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizin çok güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Birlikte çok şey başaracağız” diye konuştu.  

 

ÜMMİYE KONSER VERDİ

 

Romanların yakından tanıdığı Roman sanatçı Ümmiye de katılanlara neşeli dakikalar yaşatırken Roman Halk Dansları ekibinin gösterisi de ilgiyle izlendi,