Akay 'Gündem Özel'in konuğu oldu

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  Radyo Haber ve T Haber TV'nin ortak yayınladığı Gündem Özel programında Gazeteci Şaban Kardeş'in ve Çerkezköylülerin sorularını yanıtladÄ

GÜNDEM 2.02.2017 22:58:00 0
Akay

“ÇERKEZKÖY’E HİZMET VERİYORUZ”

 

Canlı yalında 3 yıldır sürdürdüğü Belediye Başkanlığı sürecini değerlendiren Başkan Akay “ Çerkezköy adına ideallerimiz var. Seçim döneminde vaat ettiklerimiz baş ucumuzda duruyor. Çerkezköy'ün eksiklikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda Çerkezköy'e hizmet veriyoruz. Çerkezköy'ü daha sosyal ve mutlu insanların yaşadığı bir kent haline dönüştürme hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz, tabi bu noktada devlet yatırımlarını yeterli düzeyde alamadığımız gerçeğini de görmemiz gerekiyor" dedi.

 

“EN YOĞUN İLÇE OLACAĞIZ”

 

Çerkezköy'ün adeta bir çekim alanı haline geldiğini ifade eden Akay, geçtiğimiz günlerde yayınlanan TUİK verilerinde yer alan nüfus bilgilerini baz alarak bir takım açıklamalarda bulundu. Çerkezköy'ün en çok nüfus artışı olan ilçe olduğunu ve ardından Kapaklı'nın takip ettiğini ifade eden Akay, büyüme hızının 9. 49 oranında her yıl katlanarak artması sonucu 10 yıl sonra nüfusun tahminen 362 bini bularak Tekirdağ'ın en yoğun ilçesi olacağını belirtti.  Nüfusun artış oranına paralel olarak hizmet kapasitesinin de gelişeceğini kaydeden Akay, ilçe için önemli sorunların başında gelen derslik eksikliğini konusuna değindi. Hayırseverlerin yaptırmış olduğu okul ve bağışların yapılmamış olması halinde durumun daha vahim olabileceğini kaydeden Akay, ''Çerkezköy'ün derslik açığı var. Yapılan projelerin varlığı dahi 10 yıl sonra ihtiyacı karşılamaya yetmeyecektir" dedi.

 

“YASAL DÜZENLEMENİN PEŞİNE DÜŞMEK GEREKİYOR”

 

Tekirdağ'da hiç bir ilçenin devlet yatırımı konusunda memnun olmadığını kaydeden Başkan Akay, "Temel eksikleri konuşmaktan diğer konulara gelemiyoruz. Hiç kimse bana yeteri kadar devlet yatırımı aldığını söyleyemez. Ülkenin en büyük 30 önemli şirketini bünyesinde barındıran Çerkezköy vergi alamıyor. Bu kuruluşların yüzde 70'inin vergi dairesi İstanbul'da bulunuyor. Çerkezköy'ün iş gücünü, havasını, suyunu kullanacaksınız ama beş kuruş verginiz buraya gelmeyecek. Bu durum çok vahim. Yasal düzenlemenin peşine düşmemiz gerekiyor" dedi.

 

“GÖRMEK İSTEDİKLERİ NOKTADA DEĞİLDİM”

 

Facebook üzerinden canlı yayınlanan programda izleyicilerin sorularını da Başkan Akay'a aktaran gazeteci Şaban Kardeş, bir izleyicinin ''15 Temmuz gecesi Başkan Vahap Akay neredeydi'' sorunu Akay’a yöneltti. Soruya yanıt veren Akay, "Bununla ilgili daha önce açıklamalarda bulunmuştum. Nerede olduğumu anlattım, bu gibi sorularla kendilerine siyasi pay çıkartmaya çalışanlar, suçluluk duygularını bastırmaya çalışıyorlar. Bu hain yapılanma ile herhangi bir bağlantımız olmamış, aksine gazetelerini dahi kapımızdan içeri sokmamışızdır. Siyasi organizasyonla Vahap Akay 15 Temmuz gecesi neredeydi diyerek suçluluk psikolojisini gösteriyorlar. Bende sokağın bir köşesindeydim ama tek fark onların görmek istedikleri noktada değildim" diye konuştu.

 

“KIZILPINAR’A PANSUMAN YAPTIK”

 

Gazeteci Şaban Kardeş'in "Kızılpınar ve Veliköy'den çok fazla şikayet alıyoruz. 30 Mart 2014 günü nasıl bir Çerkezköy devraldınız" sorusu üzerine açıklamalarda bulunan Akay, Büyükşehir Belediyesi olduktan sonrasını milat olarak kabul ettiklerini belirterek, "Çerkezköy sınırları içersinde 2 ayrı kurum var birisi biz diğeri büyükşehir belediyesi. Kızılpınar en büyük mahallemiz ve çok büyük sorunlar var. Ekonomik olarak çok sıkıntılı bir Çerkezköy devraldık. Kızılpınar'da 50'nin üzerinde icralık dosya vardı özellikle. Kızılpınar'da 2014 yılında içme suyu hattı çalışması yapılmış ama üzeri kapatılmamıştı ve alt yapı sorunları olduğunu gördük. Hızla büyüyen bir Kızılpınar var bunu görerek o dönem Kızılpınar'a pansuman yaptık. Alt yapı çalışmalarının sona ermesinin ardından da üst yapı çalışmalarına başlayacağımızı planlarımızın arasına aldık. Çerkezköy'ün derelerine akan kanalizasyon hattını kollektörde toplayarak arıtma tesisine taşıyacak projeye imza attık. Proje Kızılpınar'a geldiğinde alt yapı çalışmalarına başlayacaktık ki nitekim Kızılpınar'da alt yapı çalışmaları şu an devam ediyor. TESKİ, İstiklal Caddesi'nde ve muhtelif sokaklarda çalışmalarına devam ediyor. 2 3 yıl içme suyunda sorun yaşadılar sabır gösterdiler, 80 kilometrelik alanda yapılan alt yapı çalışmaları için 1 buçuk yıl bizden istenmişti biz bunu 1 yıla indirgemeye çalıştık" dedi. TESKİ'nin çalışmalarını tamamen bitirmesini beklemeyeceklerini ifade eden Akay, çalışması tamamlanan noktalarda üst yapı çalışmalarına Mart Nisan ayında start vereceklerini ve 2017'nin sonlarına doğru tamamlayacaklarını ifade etti.

 

SORULARI YANITLADI

 

İlçede yaşayan vatandaşların suyu metreküp bazında pahalıya tükettikleri yönünde düşünceleri olduğunu ifade eden gazeteci Şaban Kardeş'e yanıt veren Başkan Akay, "Vatandaşımız Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin ve Çerkezköy Belediyesi'nin sorumluluk alanlarını bilmiyor olabilir, bu normaldir. Su ve elektrik konusunda yaşanan sıkıntılar bize fatura edilse de aslında sorumluluğumuz dahilinde değil fakat biz sorumluluk alanımız dışında yer alan her soruna müdahil oluyoruz. Atık su bedeli dahil 3 Lira 57 Kuruş'a vatandaşlarımız suyu alıyor. Diğer ilçeler zam yapsa da biz bu bedele zam yapmadık. atık su bedeli olarak Tekirdağ'da 0.40 Kuruş bedelle en düşük fiyatı sağlayan ilçeyiz. TESKİ'nin maliyeti ve katı atık ücreti eklenince fatura kabarık gelebiliyor" diyerek fiyat tarifesinin Çerkezköy Belediyesi'ne ait olmadığını dile getirdi. TESKİ'nin müteahhit uygulamasına son verdiğini kaydeden Akay, böylelikle yatırımların ve çalışmaların ivme kazandığını söyledi.

 

“İLLER BANKASINDAN KREDİ ALDIK”

 

Uzun yıllar önce asbest borular ile alt yapının oluşturulduğunu kaydeden Akay, Hükümet Caddesi'nde yer alan Hikmet Uğraş Köprüsü'nün altından geçen boruların çelik borularla değiştirildiğini kaydederek çıkartılan borunun belediye meydanında sergilenerek vatandaşlara geçmişte ulaştırılan içme suyunun ne ortamlardan geçerek mutfağa kadar ulaştığını gözler önüne sereceklerini ifade etti.  

Çerkezköy'ün içme suyu sorunu olduğunu ifade eden Akay, 350 metre kuyu derinliğinde suyunu çıkartıldığını ve gün geçtikçe derinliğin arttığını hatırlattı. "Çerkezköy'ü asbest borulardan kurtarmalıyız" diyen Akay, Çerkezköylülerin sabır göstermesi gereken bir konuyu kamuoyuna paylaştı. İller Bankası'ndan 400 bin TL kredi alınarak projenin hazırlandığını ve önümüzdeki yıl Çerkezköy'e içme suyu taşıyan asbest boruların değiştirileceğini ifade eden Akay yaklaşık 40 kilometrelik bir alanda çalışma yapılacağını kaydetti.

 

24 PARK REVİZE EDİLDİ

 

Birçok parkın yıkılarak revize edildiğinin hatırlatılması üzerine ilçede yaşanan sosyal alan eksikliğine değinen Akay, "Seçim boyunca Çerkezköy'ün sosyalleşme sıkıntısını konuştum. Vatandaşın sokağa çıkmaya imtina eder bir hale gelmesi yönünde hayalimiz var. İşletmeye, düğün salonuna dönen parkları tamamen ortadan kaldırarak daha modern bir şekilde vatandaşa teslim edeceğiz. Bahar geliyor, o zamanlar daha somut verilerle vatandaşımızın karşısına çıkacağız" dedi. Vatandaşların daha sosyal ve mutlu insanlar olmalarını amaçladıklarını kaydeden Akay, Kızılpınar'da yıkılan parkların daha elit bir şekilde teslim edileceğini belirtti. 2016 yılı içerisinde 24 parkın revize edildiğini kaydeden Akay, 27 yeni parkın şehre kazandırıldığını ifade etti. Kızılpınar'ın temel sorunlarına öncelik verdiklerini aktaran Başkan Akay, alt yapı çalışmalarının hemen ardından parkları Kızılpınarlılara kazandıracaklarının müjdesini verdi.

 

“TEDES İÇİN ÇERKEZKÖY’ÜN CEBİNDEN PARA ÇIKMAYACAK”

 

"2016 yaptırım planında neleri gerçekleştirdiniz" sorusuna yanıt veren Akay, "2016 yılı içerisinde tamamlanmamış tek projemiz pazar yeridir" dedi. İnsanların sokakta tutmak istediklerini yeşil alanları genişleterek, sosyalleşmenin önüne açmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Akay, Kent Park projesini önemsediklerini ifade etti. Astsubay lojmanlarından başlayarak, eski otogar pazar yeri ve viyadüğün altından geçerek Adnan Kahveci Parkı'na varana kadar olan 80 bin metrekarelik alanda çalışma başlatacaklarını kaydeden Akay, "Vatandaşlarımızı bir yerde buluşturmamız lazım. Meydanı olan bir alan haline getireceğiz. İlçemizde hiç kimsenin tat almadığı etkinlikler gerçekleşiyor. Bunu değiştirebiliriz" ifadelerini kullandı. Fiber optik internet erişimi için Vodafone firması ile yapılan anlaşmayı Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını kaydeden Akay, borulardan 3 kablo geçtiğini ve birinin boş olduğunu burada fiber internet ulaştırma isteyen firmanın gerekli izinleri alarak çalışma yapabileceğini kaydetti. Ayrıca fiber hat ile birlikte TEDES çalışmalarını aynı zamana getirerek Çerkezköy'ün cebinden TEDES için hiç para çıkmadığını kaydeden Akay 9 kilometrelik kazıyı ücretsiz yaptırmış oldu.

 

“KONUYU BAKAN İLE GÖRÜŞTÜK “

 

 Askeri Lojmanların son durumu hakkında bilgi veren Akay, CHP'li Milletvekillerinin konu hakkında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüştüklerini ve Bakan Işık'ın askeri lojmanların yeşil alana dönüştürülmesi fikrine sıcak baktığını belirtti. Akay, Hükümet Caddesi'nin asbest boru çalışmalarının tamamlanmasının ardından Mart sonunda tamamen hizmete açılacağını ifade etti. Belediye Meclisi'nde üyeler ile karşılıklı olumlu diyaloglar içersinde fikir alış verişinde bulunabildiklerini aktaran Başkan Akay, Çerkezköy'ün siyasete malzeme olmaması gerektiğini ifade ederken, Çerkezköy'ü 3 aylık süreçte 3 büyük projenin beklediğini aktardı.

 

TUZLAMA ÇALIŞMALARI YAPILDI

 

Yoğun kar yağışının olduğu 6 Ocak günü Çerkezköy Haber Gazetesi'nin ''Çerkezköy rampada kaldı" başlıklı haberinin ardından oluşan algıdan söz eden Akay, Çerkezköy Belediyesi'nin kendi kontrol sahasında olmayan bölgelerde dahi tuzlama çalışmaları yapıldığını ve Karayollarının yetişemediği alanlarda kar küreme ve tuzlama faaliyetlerini yaptıklarının altını çizdi.

 

MAYIS AYINDA UYGULAMAYA GEÇİLECEK

 

Bağlık Mahallesi'nde bulunan kambur köprünün vatandaşlara özellikle kış aylarında büyük zorluklar yaşattığının hatırlatılması üzerine karayolları ile yeni köprü projesi kapsamında yaptıkları görüşmelerde ilk etapta olumlu bir sonuç alınamamasının ardından alternatif bir proje geliştirerek 500 metre uzunluğunda bir köprünün projesinin tamamlandığını belirtti. "Çerkezköy'ün kaderi kambur köprüler olmamalı" diyen Akay, yeni köprünün ihaleye 15 Şubat'ta çıkacağını ifade etti. Atatürk Viyadük'ünün yetersiz olduğunu beyan eden Akay, viyadükteki sorunu proje aşamasında yeteri kadar üzerinde durulmamasına bağladı. 15 Şubat'ta Atatürk Viyadük'ünün projesi gelecek ve tek yön uygulamamıza geçeceğiz. Belediye binasından Narin Kavşağı'na kadar olan kısımdaki orta refüjde bulunan büyük ağaçların ellerini bağladığını aktaran Akay, ağaçlara dokunmadan bir proje geliştirmekte olduklarını kaydetti. Ayrıca proje kapsamında Atatürk Caddesi'nin bir tarafı servis araçlarına tahsis edilecekken diğer şeridi akan trafik için kullanılacak. Caddelerin dışında muhtelif sokaklarında tek yöne düşeceğini kaydeden Akay, uygulamanın Nisan ya da Mayıs ayında uygulamaya geçeceğini aktardı. Viyadükte ışıklandırma konusunda yaşanan sorunlara ve kaldırım çalışmalarına da değinen Akay, komisyon kurduklarını ve ilgilendiklerini belirtti.

 

“KÖTÜ GÖRÜNTÜ YARATIYOR”

 

Çerkezköy'ün giriş ve çıkışında TIR Parkı ve gümrük binasının oluşturduğu kötü görüntünün yanı sıra ışıklandırması olmayan otobanla ilgili açıklamalarda bulunan Akay, ilçe girişinde bulunan TIR Parkı ve Gümrük Müdürlüğü'nün kötü görüntü yarattığını, viyadüğün de karanlık olması dolayısıyla kentin kötü görüntü oluşturduğunu aktardı. Kaymakamlık binası içi Cumhuriyet Mahallesi'nden yer tahsisi yaptıklarını aktaran Akay, Çerkezköy otogarının kullanışsız olduğunu beyan etti. Kapaklı ve Çerkezköy'ün ortak kullanabileceği bir otogar yapılıp mevcut otogarın da farklı bir amaçla kullanılabileceğini belirtti.

 

“ETÜT ALANI OLUŞTURACAĞIZ”

 

Veliköy'de yaşanan ulaşım sorununa değinen Akay, özel firma ve kooperatiflerin TETUS kapsamında şehir içi ulaşımda kartlı sisteme geçmeleri için süre tanındığını belirten Akay, Kızılpınar Kapalı Düğün Salonu'nun temelinin önümüzdeki hafta atılacağını belirtti. "Mahalle evleri projesine devam ediyoruz" diyen Akay, Veliköy Mahalle evinin yanı sıra bağlıkta bir mahalle evi kurulacağını belirtti. Türkan Saylan Eğitim Kültür ev Sanat Merkezi'nde bin 200'ün üzerinde kursiyere 17 farklı branşta kurs verildiğini kaydeden Akay, Kızılpınar'da oluşturulan mahalle evinde öğrenciler için bir de etüt alanı oluşturduklarının altını çizdi.

 

“BİZİM İÇİN ALAN ÖNEMLİ”

 

13 yıllık vatandaş mülkiyeti davasının sonuca kavuşmasının ardından Kent Park alanının pazar yerinde yapılmasına karar verildiğini belirten Akay, projenin 6 aylık bir gecikmeye uğradığını kaydetti. Pazar yeri projesinin önümüzdeki hafta ihaleye çıkartılacağını söyleyen Akay, pazar yeri hacminin 10 bin metrekarelik bir alana düşeceğini söylerken, "Pazarcı esnafımız biraz sıkışacak ama olsun. Bizim için alan çok önemli. Pazar yerinin enerjisini kendisinin üretmesi kısmında güneş enerjisine dayalı bir proje gündemimizde değil" dedi. Mevcut pazar yerinin dahi dar gelmesinden şikayetçi olan pazarcı esnafının yeri iyice daralacakken, Başkan Akay, 10 yıl sonra nüfusu 300 bin olması beklenen Çerkezköy'ün ihtiyacını karşılamak için başka bir pazar alanı kurulabileceğini aktardı.

 

DUYDUĞU ÜZÜNTÜYÜ DİLE GETİRDİ

 

Spora da değinen Akay, 1911 Çerkezköyspor'a BAL hedefi olduğu için yardımlar nezdinde diğer takımlara nazaran daha fazla destek sağladıklarını ifade ederken, Çerkezköy'ün spor kulüplerinin ortak kullanacak tek bir stadyumunun olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 2014 yılında başlayan Gençlik Merkezi'nin yapımının yarım kaldığını belirten Akay, "Konunun siyasi bir manevra olduğunu düşünüyorum" dedi.

 

“NEREYE DÖKÜLECEK”

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile arasında herhangi bir sorun olup olmadığının sorulması üzerine yanıt veren Akay, "Aynı partiye mensubuz hiç bir sorunumuz yok. Diplomatik olduğumuz doğrudur ve bu çok nettir"  dedi. İlçeye spor tesisleri kazandırmak istediklerini ifade eden Akay, 10 yıl boyunca atıl durumda kalan istasyondaki spor salonunu tekrardan ilçeye kazandırdıklarını aktardı.

 

Ambardere'ye yapılması planan termik santralle ilgili açıklamalarda bulunan Akay, "Haberi ilk olarak Marmara Haber Gazetesi'nde gördüm ve ertesi gün belediye meclisinde paylaştım. Tebrik ederim sizin sayenizde gündeme taşıdık. Devlet planı projeyi hazırlamış askıya asmış. 10 yıl sonra nüfusu 300 bine ulaşacak olan Çerkezköy'de 4 sanayi bölgemiz var ve milli enerji söylemleri yapılıyordu bugün ÇED raporuna baktığımızda ithal kömür ve petrokok kullanılabilir ibaresi bulunuyor. Limana gelecek olan ithal kömür burada işletilecek ve Çerkezköy'ün insanı tek nefes aldığı yerden olacak. Oraya 2 baca koymanız demek, yüz binlerce insanı kanser tehdidi altına almaktır. Bacadan çıkacak kükürtün oranı yüzde kaçtır? Çerkezköy'ün su mesafesi git gide dibe iniyor o kömürü yıkamak için su gerekecek; yakılan kömürün cürufu nereye dökülecek?" dedi.

 

“SİYASET MALZEMESİ OLMAMASI GEREKİYOR”

 

Gazeteci Şaban Kardeş'in "İlçeden birileri bunu daha önceden biliyor olabilir miydi? İhanet içinde birileri var mı ?" sorusuna cevap veren Akay, "Bakan Eroğlu'nun gölet yapılsın talimatı üzerine biz gölet beklerken önümüze termik santrali getirdiler. Vatandaş bilgilendirilmiyor. Hemikli şampuanlarla durumu sempatikleştirmeye çalışıyorlar. Bu konunun siyasi malzeme olmaması gerekiyor" dedi. Şaban Kardeş ise canlı yayında savcılara ihbarda bulunarak, projenin altında hangi bürokratların olduğunu savcıların araştırmaları gerektiğini kaydetti.

 

YEDİ PUAN VERDİ

 

10 Aralık'ta termik santral hakkında bilgilendirme toplantısı yaptıklarını ifade eden Akay, termik santrale karşı hayır dediklerini herkese açıkça ifade etme olanağı bulduklarını ifade etti. İlçede yaşanan yanlış park ve park yeri sorununa da açıklık getiren Akay, "Şu anda 2 otopark projemiz var. birisi Akbank’ın arkasında 2 katlı kapalı otopark diğeri ise Şelale Parkın bulunduğu alanda eksi 2 katlı olacak şekilde yapılacak" dedi. Son olarak 3 yıl içinde belediyeciliğinize kaç puan verirsiniz sorusuna yanıt veren Akay, puanını 7 olarak açıkladı.