Bakanlardan Trakya çıkartması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Tekirdağ ve Edirne'ye geldi. Tekirdağ'da basın mensuplarının soruların?

GÜNDEM 29.01.2017 21:57:00 0
Bakanlardan Trakya çıkartması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Tekirdağ'da Vali Mehmet Ceylan'ı ziyaret etti. Bakan Arslan, ziyaret ardından kentteki gazetecilerle bir araya gelerek, bakanlığının kente yaptığı hizmetleri anlattı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün dünyanın en büyük köprüsü olacağını ifade eden Arslan “'Bu, Türkler de çok oluyor' lafının tam da ispatı. Çok olmaya devam edeceğiz. İnşallah çünkü biz insanımızın hayrı için, insanlığın hayrı için çok olmaya devam ediyoruz. Burada da çok olacağız. 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük köprüsünü yapacağız. Onunla da yetinmeyeceğiz, gerek yaklaşım viyadüklerini gerekse ayaklar sonrası açıklığı düşündüğünüz zaman, 5,2 kilometrelik bir mesafeyle dünyanın en büyük köprüsünü yapmış olacağız. 1915 Çanakkale Köprüsü 10 milyar liranın üzerinde bir yatırım. Ekonomik olarak Türkiye'ye bu kadar saldırının olduğu bir ortamda 15 tane firma ihalemize teklif verdi. 4 ayrı grup oluştu. Bu 15 firmanın 8 tanesi yabancı, 7 tanesi Türk firması. Bu çok önemli. Çok başarılı bir çalışmayla inşallah Tekirdağ'ı, Trakya'yı, Ege'yi kalkındıracak önemli bir projeyi de hayata geçirmiş olacağız” dedi.

 

“TEKİRDAĞ’A YATIRIMLAR SÜRECEK”

 

Bakan Ahmet Arslan, Tekirdağ'a yatırımların süreceğini belirterek, " Bakanlığın Tekirdağ'a olan ilgisi eksilmeden, aksamadan devam ediyor. Ama iki şey, bir Tekirdağ'da birçok şey devam ediyor ama Tekirdağ-Hayrabolu yolunun standardının yükseltilmesi, kısaltılması, 56 kilometreden 46 kilometreye düşecek şekilde bölünmüş yol, sıcak asfalt olması, yapım projesinin ihalesi 17 şubat 2017, yani yaklaşık 20 gün sonra biz inşallah oranın ihalesini gerçekleştirmiş olacağız ve ihale süreci biter bitmez de yapımına başlayacağız. Ciddi büyük de bir proje. 250-300 milyonluk, eski parayla 250-300 trilyonluk projeden bahsediyoruz” dedi.

 

“DÜNYAYI GEZİYORUZ”

 

Arslan, Hayrabolu’da partisinin Genişletilmiş İlçe Toplantısı'na katıldı. Partililere seslenen Arslan, "Değerli dostlar yol çetin, yol zor. Hele Türkiye gibi bir coğrafyadasınız. Hele bu altın kıymetinde ecdadın kanı ile sulanmış, bizlere vatan olarak, bizlere toprak olarak bırakılmış yurtta iseniz, gerçekten işimiz zor. İşimizi zor ama önemli olan işimizin zor olduğunu bilmektir. Önemli olan Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin arkasında, onun ekibi olan Binali Yıldırım ve arkadaşlarının zor demem, imkansız biraz zaman alır diyen bir kadronun 15 yıldır ortaya koyduğu düstur üzere bu zorlukların üstesinden gelmek” dedi.

 

HAYRABOLU YOLUNU İNCELEDİ

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Hayrabolu İlçe Danışma Kurulu toplantısına katıldıktan sonra Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve Kırklareli Valisi Esengül Civelek'le beraber bölünmüş yol şantiyesinde incelemede bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Arslan, "Tekirdağ'da proje çok. Birçok yerde iş yapıyoruz ama özellikle burada şantiye ziyareti ile burada Muratlı çevre yolunun inşaat sahasını görmek, yeni yaptığımız toplam 35 kilometrelik bölünmüş yoldaki çalışmaları yerinde görmek için geldik ve bu konuda arkadaşlardan bilgi aldık. Biz istiyoruz ki bir an önce çevre yolunu bitirip Muratlı ilçemizin hizmetine sunalım ve devam edelim. İşin gereği olan bütün şantiyeler kuruşmuş durumdadır. Bütün ihaleler yapılmış durumda ve herhangi bir aksaklık, eksiklik yok. İnşallah bir an önce yapıp hizmete sunacağız ve nasip olursa açılışını da beraber yapacağız. Bu bölgedeki çalışmalar güzel gidiyor. Bu çalışmalarla yetinmiyoruz, üzerine koyarak daha güzel çalışmalarla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Bakan Arslan'a AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Ayşe Doğan ve Metin Akgün, AK Parti Kırklareli Milletvekilli Selahattin Minsolmaz'ın yanı sıra yetkililer eşlik etti.

 

BAKAN IŞIK’TA EDİRNE’YE GELDİ

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere karayoluyla Edirne'ye geldi. Edirne Valiliği girişinde Vali Günay Özdemir ve daire müdürleri tarafından karşılanan Işık, daha sonra makama geçti. Valilik ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işık, 40 subayın Almanya'ya iltica başvuru yaptığının hatırlatılması üzerine, Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söyledi.

 

'EL BAB'DA SİVİL ENDİŞEMİZ VAR'

 

Gazetecilerin El Bab'taki DEAŞ hareketliliğini sorması üzerine harekatın planlandığı gibi devam ettiğini söyleyen Işık, "Şu anda El Bab'ta harekat planlandığı gibi devam ediyor. Ama şehir kuşatıldığı için ve artık savaş şehrin içerisinde olmaya başladığı için sivil kaybı endişesi bizim hızımızı durduran bir durum. Biraz hava şartları da tabi kış mevsimindeyiz, yağmur, çamur bir hayli var. Burada hızı kesen en büyük unsur sivil kaybın, minimize edilmesi ya da olmaması için gösterilen gayret. Bu arada DEAŞ'ta da bir hareketlilik var. Bu da yakinen takip ediliyor. Şuanda 'çekiliyor' gibi bir ifade belki iddialı bir ifade olur ama El Bab'da DEAŞ'in bir hareketlilik içerisinde olduğunu izliyoruz. Bazı yer değişiklikleri oluyor ama hareket planlandığı gibi devam ediyor" dedi.

 

“İADE EDİLMESİ GEREKİYOR”

 

Yunanistan'ın darbeci askerlere yönelik iade etmeme kararını da eleştiren Bakan Işık, bu kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Yunanistan'ın darbeci askerleri Türkiye'ye hemen iade etmesi gerektiğini söyleyen Işık “ Yunanistan'ın tavrını anlamak mümkün değil. Yunanistan NATO'da bizim müttefikimiz. Her şeyden öncede komşuyuz. İyi komşuluk açısından kendilerinin de terör örgütü olarak saydığı örgütün üyesi teröristi Türkiye'ye iade etmemesinin izahı olamaz. Bugüne kadar da hiç bir teröristi, terör örgütünü mensubunu Türkiye'ye iade etmediler. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Bakın artık terör küreselleşmiştir. Terörle mücadele de küresel işbirliği artık olmazsa, olmazdır. Hiç bir ülke 'bu terör bana zarar vermez' diye düşünmemelidir. Teröriste müsama eninde sonunda kendisine bedel ödetir. Bu açıdan 8 tane FETÖ üyesi olduğunu düşündüğümüz kişinin Türkiye'ye iade edilmemesi kabul edilemez. Bu bir siyasi karardır. Yunanistan'ın bu konuyu değerlendirilmesi, yargı kararını yeniden gözden geçirmesi ve terör örgütü üyesi olduğu düşünülen kişilerin Türkiye'ye iadesinin bir an önce sağlanması gerekir” dedi.

 

'İLK MUHARİP UÇAĞIMIZ 2023'TE HAVALANACAK'

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin savunma sanayinde dışa bağımlılığını en alt seviyelere indirmek zorunda olduklarını söyledi. 2002'de görevi devir aldıklarında savunma sanayinde yerlilik oranın yüzde 24 olduğunu anlatan Işık, "Bu yüzde 24'ün niteliği çok da düşüktü. Şuanda savunma sanayinde yerlilik oranımız yüzde 60'ı geçti ve nitelikte çok yükseldi. Piyade tüfeğinden, insansız hava aracına, helikopterinden kendi gemisine kadar ihtiyaç duyduğu bir çok silahı kendi imkanlarıyla üreten bir Türkiye var. İlk hedefimiz savunma sanayimizdeki yerlilik oranını yüzde 80'in üzerine çıkarmak ve buradaki kritik teknolojilere de sahip olmak” açıklamasında bulundu.

 

2 BİN KİLOMETRELİK ALAN TEMİZLENDİ

 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, daha sonra şehit aileleri ve gazilerle Meriç nehri kenarındaki Lalezar restoranda bir araya geldi. Terörle mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunan Işık, 24 Temmuz'dan bu yana Güneydoğu'da 10 binin üzerinde teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi. Türkiye'nin hem içiyle hemde dışıyla teröristler için güvenli bir alan olmaktan çıktığını kaydetti.  Fırat Kalkanı Harekatı'nda 2 bin kilometrelik alanı DEAŞ teröristlerinden temizlendiğini kaydeden Işık, Şimdi El Bab'da operasyonları sürdürüyoruz. Bölgeden DEAŞ tamamen temizlemek atmak hedefimizdir. Bu konuda istiyoruz ki uluslararası toplumla beraber çalışalım. DAEŞ ile sadece Türkiye kendi başına mücadele etmesin”  ifadelerini kullandı.

 

F-16'LARIN YERİNİ HÜRKUŞ ALACAK

 

Türkiye'nin savunma sanayi konusunda büyük gelişmeler kat ettiğini belirten Milli Savunma Bakanı Işık, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş'un Nisan ayına kadar silahlandırılacağını ve terörle mücadelede F-16'ların yerini alacağını, Altay tankının ise 2017 de seri üretime geçeceğini kaydetti. Restorandaki yemeğin ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık beraberindekilerle birlikte Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etti.