Yüccer'den anayasa eleştirisi

CHP Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Candan Yüceer, TBMM'de konuşma yaparak Anayasa teklifini değerlendirdi. Yüceer konuşmasında, "Tek kişinin iki dudağı arasından her çıkan sözün kanun olduÄ?

GÜNDEM 11.01.2017 19:09:00 0
Yüccer

KULAĞININ ÜZERİNE YATMAYI POLİTİKA HALİNE GETİRDİ

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “AKP Grubu bundan önce olduğu gibi kadınlara yönelik ayrımcılıkla, şiddetle mücadelede muhalefetin verdikleri tüm tekliflere ezberden hayır diyecek. 81 validen yalnızca 2'sinin kadın olduğu, sadece tek bir kadın bakanın bulunduğu, bürokraside, yüksek düzey bürokratların yüzde 9,4'ünün kadın olduğu; kadınların uğradığı ayrımcılıkla, şiddetle, cinayetle ilgilenmeyen, sadece aileyle ilgilenen bir iktidarın çoğunluğunun aksi bir şekilde hareket etmesi de zaten abesle iştigaldir. Kadınların yüksek yargıda, bürokraside, siyasette olmasına, aslında daha doğru bir ifadeyle, evin dışında olmasına niyeyse AKP'nin bir alerjisi var diyerek konuşmasını sürdüren Candan Yüceer, “2010 yılında Anayasa değişikliği teklifi geldi. Burada da halka sunulurken vitrin maddelerinden biri de kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacağına dair bir hükümdü ama o günden bugüne yapılan hiçbir şey maalesef yok, koca bir hiç. Şu açıktır ki AKP söz konusu kadınlar olunca, kadın hakları olunca maalesef kulağının üstüne yatmayı bir politika haline getirdi” dedi.  Yüceer “2010 Anayasası Türkiye'yi değiştireceği, dünyada Türkiye demokrasisini en önde götüreceği masalıyla halkın önüne getirildi. Yüksek yargının hallaç pamuğu gibi atıldığı, FETÖ'nün yargıya iyice yerleşmesini, çöreklenmesini sağlayan bu teklif hakkında çok sayıda eleştiride bulunduk, ancak iktidar dinlemedi ve kulağının üstüne yatmayı tercih ettiğini bildirdi.  AKP kol kola, aynı menzile koşarken ‘sen, ben kavgası’ olunca sorumluluğu kabullenmek yerine ‘Kandırıldık’ demeyi tercih etti” diye konuştu.

 

BİR KİŞİNİN DUDAĞININDAN ÇIKAN YASA OLAMAZ

 

AKP’nin şimdi de boş kağıda atılan imzalarla Anayasa değiştirmek istediğini belirten Candan Yüceer şöyle devam etti; “Hem de yetkisini elinden almaya çalıştığınız, içini boşaltmaya çalıştığınız Meclisin huzuruna bir rejim değişikliği teklifiyle geliyorsunuz. Buraya, bir tek kişinin iki dudağı arasından her çıkan sözün kanun olduğu, yeni bir sultanlığa, diktaya dönüşebilecek bir sistemin teklifini getiriyorsunuz. Alışıldığı üzere, şimdi de kimseyi dinlemiyorsunuz. Hadi bizi dinlemiyorsunuz, tamam, biz muhalefetiz ama peki, bilim adamlarını, sivil toplum kuruluşlarını, halkı niye dinlemiyorsunuz? Madem bunları dinlemiyorsunuz, niye geçmişe, çevrenize bakmıyorsunuz? Geçmiş, tarih, maalesef, böyle tek bir elde toplanan gücün, diktatörlüklerin ülkesine ve dünyaya yarattığı acılarla dolu. Bunca yakıcı sorunun içinde, terörün, kanın, gözyaşının içinde, ekonomik krizin içinde ve maalesef, rezil bir duruma düşen dış politikamızın içinde sizin tek bir derdiniz var; bir tek adamın istediği gibi at koşturacağı, denge ve denetlemenin olmadığı bir sistemi oluşturmak, rejimi değiştirmek. Bunun sonu hüsran. Daha önce de söylediğim gibi, Nazi Almanyası'nda, faşist İtalya'da ya da Orta Asya'da ya da Latin Amerika'da bunun örnekleri ziyadesiyle var”

 

MAHALLE SEÇİMLERİNDE BİLE BU MANZARA YOK

 

AKP’nin Anayasa oylamasında açık oy kullanmasını da eleştiren Yüceer, “Mahalle delegelerini bile seçerken bu manzarayla karşılaşmadık. AKP’li milletvekilleri aklınızı, iradenizi niye ipotek altına aldırıyorsunuz? Bakın, aklını, iradesini, vicdanını ipotek altına aldıranların 15 Temmuzda bu ülkeye nasıl zarar verdiklerini hep beraber izledik, hep beraber şahit olduk. Kendilerini Meclisi bombalarken, halkını öldürürken buldular. Biz sanıyorduk ki onlar askerler, biz sanıyorduk ki onlar hâkimler, polisler ama meğerse birer kuklaymışlar. O yüzden sizler de aklınızı, iradenizi kimseye ipotek ettirmeyin. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi, burası milletin Meclisi ve asla da külliyenin Meclisi olmayacaktır+ dedi.

 

İNSANLARA YAPILAN EN KÖTÜ ŞEY

 

AKP Grup Başkan vekili Naci Bostancı’nın sözlerine de cevap veren Yüceer, Gazi Meclisin bir itibarı olduğunu, herkesin geçmişten bugüne darbeye karşı mücadele etmiş, bedel ödemiş, işkence görmüş, şehit olmuş bütün yurttaşlara bir borcu olduğunu kaydetti. Genel Kurul’da oy kullanırken yaşanan manzaranın Meclisin itibarını zedelediğini bildiren Yüceer, “Bu durum Anayasa'ya aykırıdır ve gerçekten, bize oy veren, o yetkiyi veren insanlara da yapılacak en kötü şeydir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Celal KARAKURT