Şahin: Başkanlık sistemi Türkiye'yi böler

Vatan Partisi Çorlu İlçe Başkanlığı Meclis'te görüşülmekte olan anayasa görüşmelerine ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "AKP ve MHP tarafından getirilmekte ol

SİYASET 10.01.2017 20:40:00 0
Şahin: Başkanlık sistemi Türkiye

SALTANAT HEVESİ VE HAYALİ KALIYOR

 

İlçe Başkanlığı adına Vatan Partisi Çorlu İlçe Başkanı İmdat Şahin’in yaptığı açıklamada,”AKP’nin “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” girişimine ilişkin haberler gazetelere yansıdı. Anayasa değişikliği taslağı MHP'ye verildi. 30 maddenin değişeceği belirtiliyor, ancak madde içerikleri henüz kamuoyuna açıklanmadı. “Yeni model”in bir tek ismi belli. “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” deniyor. Hükümet sistemleri arasında böyle bir adlandırmaya rastlanmıyor. Gazete haberlerine göre, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda Hükümet Başkanlığı görevini yapacak. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri tek elde toplanıyor. Anayasa değişikliğinin sorunu şurada düğümlenmektedir: Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti nasıl denetleyecek? Başkanlık sisteminin adını değiştiriyorlar ama saltanat hevesi ve hayali kalıyor. Türkiye’mizin geleneksel anayasa sistemine göre, Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında sorumlu değildir. Bugün Meclis, Cumhurbaşkanı’nı denetleyemiyor ama hükümeti denetliyor. Hükümet, Meclis’ten güvenoyu alarak kuruluyor ve Meclis tarafından her an düşürülebilir. Ayrıca Meclis’in hükümeti soruyla, genel görüşmeyle, Meclis araştırmasıyla, Meclis soruşturmasıyla ve Gensoruyla denetleme araçları Anayasa’da ve Meclis İçtüzüğünde düzenlenmiştir. Bu araçlar, Meclisin elleri ve ayaklarıdır. Anayasa değişikliği bu denetleme araçlarını ortadan kaldırırsa, sorumsuz bir hükümet başkanı ve sorumsuz bir hükümet manzarası ortaya çıkacaktır.” denildi.

 

MECLİS’İ ELSİZ AYAKSIZ BIRAKMA GİRİŞİMDİR

 

Asıl sorunun “AKP, Gazi Meclisin hükümeti denetleme araçlarını yok etme girişimi içinde midir?” sorusu olduğunu belirten İmdat Şahin, “Bu soru yerindedir. Çünkü yasa yapan ama hükümeti denetleyemeyen Meclis, o yasaların uygulanmasını sağlayamaz. Cumhurbaşkanlığı sistemi, Meclisin denetleme olanaklarını yok ederse, Meclis yalnız konuşur ama elsiz ayaksız kalır. Meclis hükümeti denetleyemezse, Gazi Meclis ortadan kaldırılmış olur. Meclis, Millî Mücadelede emperyalizme karşı savaşarak gazi olmuştu ve güçlenmişti. Şimdi AKP, o Gazi Meclisi elsiz ayaksız bırakma girişimi içindedir.” İfadelerini kullandı.
 
 

TÜRK MİLLETİ  KESİNLİKLE İZİN VERMEYECEK

        
İmdat Şahin açıklamasını “ABD ve AB, Türkiye’nin anayasa rejimini değiştirmek için çok uğraştı. Türk milleti kavramına kafayı takmışlardı. Özerklik istiyorlardı. Cemaat ve tarikatları yasallaştıran “yaşam tarzlarına özgürlük” olmalıydı. AKP ve CHP’nin toplamı, Mecliste yeterli çoğunluğu sağlıyordu ama başaramadılar, başaramazlardı. Türk milletinin anayasa dışına sürülmesi, özerklik ve Ortaçağ yaşamının özgürleştirilmesi, hiçbir gücün harcı değildi. Türkiye, ABD güdümlü gerici ve bölücü terörle savaşırken, gerici ve bölücü bir anayasa yapılamazdı. Meclis, kendi meşruluğunu temeli olan Anayasayı kaldırıp yenisini getiremezdi. Cumhurbaşkanlığı sistemi girişimi de, kesinlikle bozguna uğrayacaktır. Türk Milleti ve Milletin Meclisi, Cumhurbaşkanlığı sistemine izin vermeyecektir. Vatan Partisi meclisin tarihi sorumluluğuna seslenerek ve milletimizi seferber ederek, Cumhurbaşkanlığı sistemi girişimini bozguna uğratacaktır. Milletimize güveniyoruz. Partimizin millete bağlılığına güveniyoruz.” sözleri ile sonlandırdı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ