Yüceer: Sultanlık rejimi kurulmak isteniyor

CHP Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Dr. Candan Yüceer görüşülmekte olan anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yüceer açıklamasında, İngiliz düş

GÜNDEM 28.12.2016 19:52:00 0
Yüceer: Sultanlık rejimi kurulmak isteniyor

TASARIYLA GÜÇ TEK ELDE TOPLANACAK

 

Milletvekili Candan Yüceer anayasa değişikliği ile ilgili yazılı yaptığı basın açıklamasında, “AKP ve MHP’nin ortaklığıyla Meclis’e getirilen Başkanlık Sistemi, iktidarın mutlaklaşmasına ve dolayısıyla yozlaşmasına zemin hazırlayan bir öneridir. Aslında bu öneriye Başkanlık Sistemi demek bile abesle iştigaldir. Başkanlık sisteminin olmazsa olmazları denge-denetleme-fren mekanizmalarının hiçbiri AKP-MHP işbirliğiyle hazırlanan bu öneride kendine yer bulamamıştır. Aksine bu tasarıyla tüm gücün tek elde toplandığı, adı cumhuriyet kendi sultanlık olan bir rejim kurulmak istenmektedir.” diye belirtti.

 

DEĞİŞİĞİKLİKTEN ÇIKMAYACAK TEK ŞEY DEMOKRASİ

 

Kurulmak istenen rejimin tam anlamıyla otokrasi olduğunu dile getiren Candan Yüceer,”İradesini mutlak biçimde herkese dayatmak isteyen kişi tarihin hangi döneminde veya hangi ülkede olursa olsun otokrattır. Tirandır. Bir başkanlık sisteminin en önemli özelliklerinden birisi açık ve net sınırlarla belirlenmiş güçlü bir kuvvetler ayrılığıdır. Kâğıt üzerinde kuvvetler ayrılığı varmış gibi gözükse de aslında bu tasarı ile getirilmek istenen sistem, fiilen kuvvetler bütünlüğüne dönüşmesi kaçınılmaz olan bir sistemdir. Böyle bir sistem değişikliğinden çıkmayacak tek şey demokrasidir.” dedi.

 

AFRİKA ÜLKELERİYLE AYNI KAOS YAŞANACAK

 

Yüceer açıklamasının devamında,“Bu sistem neredeyse bir asırdır var olan Türkiye Cumhuriyeti’ni bir tek adam rejimine dönüştürecek ve ülkeyi benzer sistemlerin uygulandığı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin kaosuna götürecektir. Böyle bir sistemin zulüm ve baskı ile özgürlükleri ortadan kaldırması, muhalif olan her kesimi ezmesi, ifade özgürlüğünü yok etmesi, “çoğulcu” bir demokrasi yerine çoğunlukçu bir yapı kurması, parlamenter rejimi “Tek Adam-Tek Parti” yönetimine dönüştürmesi kaçınılmazdır.” diye belirtti.

 

TARİH KOLTUK DEĞNEĞİ OLANLARI AFFETMEYECEK

 

Milletvekili Candan Yüceer, anayasa görüşmeleri ile ilgili yaptığı açıklamayı “Hâlihazırda tüm muhalif kesimlere karşı pervasızca uygulanan düzenli baskı gelecek rejimin yalnızca ayak sesidir. Türkiye ciddi ve açık bir rejim tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bir kişinin hırsı ve doymaz açlığı Türkiye’yi bir batağa sürüklemektedir. Tarih buna izin verenleri, koltuk değneği olanları, göz yumanları affetmeyecektir.” sözleriyle noktaladı.

 

Haber / Selin ÇALIŞKAN