Uzmanlar uyarıyor: Antibiotikleri bilinçli kullanın

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Cicimen, Akılcı Antibiyotik Kullanımı hakkında  açıklamada bulundu. Cicimen, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de antibiyotiklere direnç oranlarının son

YAŞAM SAĞLIK 21.12.2016 18:56:00 0
Uzmanlar uyarıyor: Antibiotikleri bilinçli kullanın

ANTİBİOTİK AĞRI KESİCİ DEĞİL

 

Dr. Aylin Cicimen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Merkezi (ECDC) önderliğinde, Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte her yıl Antibiyotik kullanımına dikkat çekmek için etkinlikler düzenler. Amacı; antibiyotiklere karşı direnç kazanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini topluma tanıtmak ve bilinçli antibiyotik kullanımı konusunda toplumu ve sağlık çalışanlarını bilinçlendirmektir. Antibiyotiklerin ağrı kesici, ateş düşürücü, sakinleştirici olmadığının altı çizilir. Enfeksiyon yokken kullanımı, viralenfeksiyonlarda kullanımı, yanlış antibiyotik seçimi, düşük doz yada yüksek doz kullanımı, kısa ya da uzun süreli kullanımı, hasta beklentisi, hekime güven duygusu vermesi, laboratuvar problemi, gereksiz geniş spektrum kombinasyonlar gibi sebeplerden antibiyotikler yanlış kullanılır. Uygunsuz kullanım sonucunda, mikroorganizmalarda direnç gelişimi gösterir. Dirençli bakterilerle Hastane Enfeksiyonların gelişimine neden olur.” dedi.

 

GEREKSİZ ANTİBİOTİK KULLANMAYIN

 

Edirne Kamu Hastanelerine bağlı sağlık tesislerinde her üç ayda bir sağlık çalışanlarına akılcı antibiyotik eğitimleri verildiğini belirten Cicimen, “Dünya Sağlık Örgütü her yıl uyarır. Antibiyotikleri en iyi ve en doğru şekilde kullanılmazsa mikroorganizmalara karşı olan savaş kaybedilir. Bu da eski çağa geri dönmek demek. Halkımız da bu konuda mutlaka bilinçlenmeli gereksiz antibiyotik kullanmamalıdır. Antibiyotik tedavisi sonucu şikayetleri geçse bile ilaçlarını doktorunun önerdiği süre ve miktarda kullanmaya devam etmeleri büyük önem taşır.” diye konuştu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ