TREDAŞ'dan alkış alan proje

Geçtiğimiz aylarda, Türk Telekom desteğiyle gerçekleştirilen Enerji Kesintisi Tespit Sistemi ile inovasyon ödülünü kazanan TREDAŞ, bu kez de kuşlarla ilgili hazırladığı ARGE projesi ile ilgili aldığÄ?

GÜNDEM 13.12.2016 20:20:00 0
TREDAŞ

AMAÇ KUŞLARIN NESLİNİ KORUMAK

 

"Enerji Sektöründe Arge ve Katma Değerli Üretim" başlıklı oturumda TREDAŞ’ın kuşlarla ilgili hazırladığı ARGE projesini sunan Mehmet Dönmez, “Trakya Bölgesi, kuş göç yolları haritalarını incelediğimizde dünyada önemli bir yere sahiptir. Elektrik dağıtım sistemlerinin kuşlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilmek adına bir Ar-Ge projesi hazırladık. Projede amacımız, hem kuşların neslini korumak, hem de bu sorundan kaynaklanan elektrik dağıtım şebekelerimizdeki elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek. TREDAŞ olarak, elektrik dağıtım hizmeti verdiğimiz 2 milyon kullanıcıya en iyi hizmeti sunabilmek tek hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda da sürekli yeni projeler hayata geçirmek için Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşıyoruz. TREDAŞ müşterilerinin yüzlerindeki gülümsemeyi daim kılmak öncelikli görevimiz. Bunun için de çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi. MMG Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) adına Yatırımlar Direktörü Mehmet Dönmez’e ödülünü MMG Başkanı M. Kürşat Çapar takdim etti.

 

TRAKYA İNCELEME ALANI KABUL EDİLDİ

 

TREDAŞ, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türlerinin elektrik hatlarından ölümlerini azaltmak için başlattığı çevreye duyarlı Ar-Ge Projesi kapsamında, Edirne ve çevresi, Istıranca Dağları, İğneada, Demirköy ve çevresi başta olmak üzere gözlem sahaları belirlenirken, Trakya Bölgesi inceleme alanı olarak kabul edildi. Projeyle Trakya Bölgesinde nesli tükenme tehlikesi bulunan Akkuyruklu kartal, puhu, alaca baykuş, küçük kerkenez, turna, küçük karabatak, ötücü kuğu ve yalıçapkını gibi türlerin korunması hedefleniyor.

 

PROJEYİ, ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU DA KABUL ETTİ

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından da kabul edilen projeyle kuş göç yollarına elektrik hattının yapılmaması ve hatlara yeni izolatör kılıflar konulması planlanmaktadır. Projeyle dünya uygulamalarının incelenmesinin yanı sıra, bölgedeki hatların kuşların göç yolları ve konaklama alanları ile örtüşmesi durumuna ilişkin tespitlerin yapılması, kuş ölümlerinin azaltılması amaçlanıyor.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ