Anayasa değişikliği mecliste

AK Parti değişiklik teklifi ile ilgili çalışmalarını tamamladı. AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa paketi Meclis'e sunuldu. AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak, Meclis'te basın t

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 10.12.2016 18:11:00 0
Anayasa değişikliği mecliste

İLK AÇIKLAMADAN SATIR BAŞLARI

Anayasa değişikliği hakkında mecliste düzenlenen basın açıklamasında AK Partili Abdülhamit Gül ve MHP'li Mehmet Parsak'ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:Yeni anayasa teklifimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2007 referandumu ile milletimiz Cumhurbaşkanı kendisi seçti. Bu seçimle birlikte melez hükümeti sorunu ortaya çıktı. Çok yoğun çalışmalar yaptık. 21 maddelik teklifimize Meclis'e sunduk. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonrasında milletin siyasetten beklediği ödevi yerine getirme misyonudur. Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir Anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Mini Anayasa'da CHP'nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir. HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık. Anayasamız Türk anayasasıdır. 4. madde dahil olmak üzere ilk 4 maddenin değiştirilmesi söz konusu bile değildir.

İŞTE O MADDELER

Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. Yeni anayasa teklifinde yer alan detaylar ise şöyle: Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor. Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor. Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor.  Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın 301 imzayla soruşturulması istenebilecek. 360 'evet'le komisyon kurulabilecek. 400 oyla da Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevk edilebilecek. Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor. Yerel seçimler 2019'un mart ayında yapılacak. HSYK'nın seçim sistemi değişecek. Askeri yargı kalkacak. Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeleri sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak. Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak.

  Marmara Haber