O geceyi anlattılar

15 Temmuz kanlı darbe girişimini savuşturmak için meydanlara dökülerek darbecilerin şiddet ve kurşunlarına hedef olan 15 Temmuz Demokrasi Gazileri Safiye Bayat, Üzeyir Civan ve Musa İlhan, Çerkezköy Halk Eğitim M

GÜNDEM 7.12.2016 19:55:00 0
O geceyi anlattılar

Kanlı darbe girişiminin gerçekleştiği gece sokaklara dökülerek tankların altına yatan, boğaz köprüsünü işgal eden darbeci askerlere karşı çıkarak vatanı savunmaya çalışan gazilerden Safiye Bayat, Üzeyir Civan ve Musa İlhan, 15 Temmuz gecesi yaşananları Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta anlattı. Programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, kurum amirleri, okul müdürleri ve yüzlerce vatandaş katıldı. Çerkezköy TSO Anadolu Lisesi öğrencileri program başladıktan hemen sonra geldikleri için bir süre dışarıda soğuk havada bekletildi. Öğrencilerin soğuk havada dışarıda beklemesine tepki gösterilince Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileri, öğrencileri içeriye aldı.

 

MİLLETİMİZ BÜYÜK BİR DESTAN YAZDI

 

Programın açılış konuşmasını yapan Kaymakam Kubilay, “15 Temmuz gecesi vatandaşların gösterdiği direniş, ülkenin 2. Kurtuluş Savaşı niteliğindeydi. Milletin silahını millete çeviren asker kılığına girmiş hain FETÖ mensupları ülkeyi işgal etmek istediler. Fakat aziz milletimiz meydanları, sokakları boş bırakmayarak ülkesine ve milli iradesine sahip çıktı. Hukuk devletini savunmak için milletimiz büyük bir destan yazdı. Bu destan 242 şehidimiz ve 2 bin 194 gazimizin kanıyla yazıldı. Bu şanlı direniş nesillerce anlatılacaktır. 15 Temmuz demokrasi şehitlerimizin hatırasını yaşatmak asli görevimizdir. 15 Temmuz ülkemizin 2’nci kurtuluş destanıdır” dedi.

 

O AN SADECE ÜLKEMİ DÜŞÜNÜYORDUM

 

Program, hain kalkışma gecesi yaşananları anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra 15 Temmuz gecesi bacağından yaralanarak gazi olan Safiye Bayat o gece yaşadıklarını anlattı. Darbe girişimi gecesi Boğaz Köprüsü’ndeki askerleri ikna etmeye çalışan Safiye Bayat, türlü şiddet ve sözlü saldırılara uğradığını belirterek, bir askerin ateş açması sonucu yaralandığını söyledi. Askerlere yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmak için Boğaz Köprüsü’ne gittiğini söyleyen Bayat, “Askerleri ikna etmek üzereyken komutan bana sözlü ve fiili şiddette bulundu. Ardından bacağımda bir sızlama hissettim. Fakat acımıyordu. O an sadece ülkemi düşünüyordum" dedi.

 

POLİS, ASKER KARDEŞTİR

 

Bir diğer 15 Temmuz gazisi Musa İlhan ise “Ben memurum. Üniversite dönemlerinde rektörün yanlı tavırlarına maruz kaldık. 15 Temmuz gecesi yaşananlar da aynı zihniyetin tezahürüydü. AKKOM'un darbeci askerlerden geri alınması için çaba gösterdik ve harbiyeli genç subay adaylarının o gece kandırıldıklarını fark etmeleri üzerine ikna çabalarımız başarılı oldu” dedi. 15 Temmuz gecesi sol kolunu kaybeden Üzeyir Civan da “O gece akrabalarımla birlikte Başbakanlık çalışma ofisine gittik. Bu sırada FETÖ’cü askerlerin ateş açması sonucu yaralandım. Gözümün önünde 4 polis şehit düştü. ‘Polis, asker kardeştir’ sloganları atarak yürüyordum. Bariyerlerin üzerindeyken askerlerin üzerimize geldiğini gördüm ve onlarla konuşmak istedim. Çimlerin üzerine mevzi alan 7-8 asker beni fark edince ateş açtı. O sırada sol kolumun sarktığını fark ettim. Sağ elimde yaralıydı ve ben yaralı elimle sol kolumu tutarak oradan uzaklaştım. Bana o gece yardımcı olan vatansever millet çocuklarına ve bizi buraya davet eden Kaymakamımız Metin Kubilay'a çok teşekkür ederim" dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ – Celal KARAKURT