11 ayda 188 ton atık yağ toplandı

Bitkisel atık yağların ekonomiye geri kazandırılması ve çevrenin kirliliğinin önlenmesi amacıyla Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2016 yılı Aralık ayına kadar ev

GÜNDEM 7.12.2016 19:37:00 0
11 ayda 188 ton atık yağ toplandı

EDİRNE HALKI ÇEVREYE DUYARLI

 

Atık yağların evlerden ve işyerlerinden toplanması için iki büyük firma ile protokol imzalamış olan Edirne Belediyesi,  bitkisel atık yağların ekonomiye geri kazandırılması ve çevrenin kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara devam ediyor. Çevreye duyarlı Edirne Halkı’nın atık yağlarını geri dönüşüme kazandırmaları için Edirne Belediyesi tarafından mahalle muhtarlıklarına, okullara ve camilere 60 litrelik bidonlar hizmete sunulurken, atık yağların 5 litreye ulaşması halinde anlaşmalı firmalar, evlerden ve işyerlerinden atık yağları toplayarak, geri dönüşüme kazandırıyor. 2016 yılı Aralık ayına kadar yapılan tüm çalışmalar sonucunda işyerleri ve konutlardan 188 bin 290 kilo bitkisel atık yağ toplanarak, geri dönüşüme yollandı.

 

1 LİTRESİ 1 MİLYON LİTRE İÇME SUYUNU KİRLETİYOR

 

Çevreye atılan ve lavaboya dökülen bitkisel atık yağların yarattığı tehlike hakkında bilgi veren   Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada 1 litre atık yağının 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğine dikkat çekti. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağların; denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesine ve sudaki oksijenin azalmasına neden olduğunu belirten yetkililer, bu atık yağların başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açtığına değindiler. Atık bitkisel yağların özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplayarak, oksijen transferini önlediğini belirten yetkililer bu durumun ise su altındaki canlı varlıkları yok ettiğini söyledi.

 

KANALİZASYONU TIKIYOR

 

Kullanılmış yağların lavaboya döküldüğünde kanalizasyon sisteminin zarar gördüğünü belirten yetkililer, “Lavaboya dökülen atık yağlar dren sistemine sıvanmakta, kanalizasyon borusu iç cidarında diğer atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olmaktadır. Bu şekilde tıkanıklıklara ve taşmalara neden olarak kanalizasyon sistemine ve arıtılması gereken atık yükünü arttırarak atık su arıtma tesislerine zarar vermekte, bakım ve işletme maliyetini arttırmaktadır. Araştırmalara göre lavaboya dökülen atık yağlar, kanalizasyon sistemlerinin yüzde 40 oranında tıkanmasına sebep olmaktadır. Evsel bitkisel atık yağların ekonomiye kazandırılması ve doğanın kirlilikten korunması amacıyla Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünce kullanılmış bitkisel atık yağların toplanması ile ilgili çalışmalarımız her geçen gün artan katılımla devam ediyor” dedi.

 

ATIK YAĞLAR EVİNİZDEN ALINACAK

 

Konutlarda toplanmış olan 5 litre ve üzerindeki kullanılmış bitkisel atık yağlar için vatandaşların Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile irtibata geçmeleri halinde, lisanslı firmaların vatandaşların adreslerine yönlendirildiğini belirten yetkililer, “Edirne’deki lokanta, otel, ciğerci gibi işyerlerinden toplanan bitkisel atık yağlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslı firmalara teslim etmektedirler. Toplanan bitkisel kaynaklı atık yağlar Kocaeli Gebze’de bulunan geri dönüşüm tesislerinde yüzde 70’i biodizel ve yüzde 30’u elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. ” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber