Yeni yılda tüm illerde başlayacak

Çipli kimlik kartı uygulamasına geçiş ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, "Yeni kimlik kartlarına başvurular, Ocak 2017 itibarıyla tüm illerde alınmaya

GÜNDEM 28.11.2016 19:15:00 0
Yeni yılda tüm illerde başlayacak

3 YIL İÇERİSİNDE TÜM VATANDAŞLARA DAĞITILMASI HEDEFLENİYOR

 

Çipli kimlik kartları için pilot olarak belirlenen 10 ilden Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Erzincan'da Ekim ayı itibarıyla başvuruların başladığını belirten İlçe Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, “Diğer pilot illerden Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova'da ise Kasım ayı sonuna kadar kartların dağıtımına başlanacak. 2017 yılında ise tüm illerden başvuru alınmaya başlanacak. Çipli kimlik kartlarının 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Kimlik kartları, uluslararası standartlara uygun, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan tanımayan, geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik doğrulama amacıyla kullanılabilecek, biyometrik unsurlar da içerecek şekilde tasarlandı” ifadelerini kullandı.

 

PASAPORT YERİNE SEYAHAT BELGESİ OLARAK DA KULLANILABİLECEK

 

Çipli kimlik kartları sayesinde farklı belge ve kartların taşımak zorunda kalınmayacağını kaydeden yetkililer, “Başka hiçbir belgeye ihtiyaç duyulmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek, kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi ‘tek kart-tek şifre’ dönemine geçilecek. Uygulamayla sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti de önlenecek. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartıyla erişim sağlanabilecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere gidişlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Yeni kimlik kartları elektronik imza olarak da kullanılabilecek. Kamu kurumlarının vatandaşa yönelik hizmetlerinde elektronik iş süreçlerini destekleyerek, bürokrasiyi azaltacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar en aza indirilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak” açıklamalarında bulundu.

 

PERSONELİMİZE EĞİTİM VERİLECEK

 

Peki yeni kimlik kartları Çerkezköy’de ne zaman dağıtılmaya başlanacak? Yetkililer bu soruya ise şu şekilde cevap verdi: “İl Nüfus Müdürlüğü’nden konuyla ilgili eğitim almak üzere Ankara’ya gönderilen 2 görevli, Aralık ayı içinde ilçemize gelerek Çerkezköy Nüfus Müdürlüğü personeline eğitim verecek. Bu eğitimler bölgedeki diğer nüfus müdürlüklerinde de gerçekleştirilecek. Yeni kimlik kartlarının bölgede dağıtımına ne zaman başlanacağına dair net bir bilgi yok. Fakat kesin olan bir şey var ki o da yeni kimlik kartları bölgede 2017 yılı içinde dağıtılmaya başlanacak.”   

 

Haber / Ahmet KARDEŞ