Kurbanız bu vatana

Sanatçı İbrahim Candan, vatanından koparılan insanların dramına ve vatanın bir insanın hayatındaki yerinin önemine değindiği 'Vatan' adlı şarkısını kliplendirdi. Candan, klibinde küç

GÜNDEM 28.11.2016 19:00:00 0
Kurbanız bu vatana

15 TEMMUZ’DAN ÖNCE YAZILDI

 

48 yaşındaki Diyarbakırlı Kürt ses sanatçısı İbrahim Candan, 15 Temmuz darbe girişiminden birkaç ay önce kaleme aldığı ‘Vatan’ adlı şiirini besteleyerek, şarkıya klip çekti. Şimdiye kadar 6 albüm çıkaran sanatçı klibinde vatanından edilen insanların dramlarına ve vatanı için canını feda eden insanların kahramanlıklarına yer verdi.

 

DÜNYANIN DRAMI KLİPTE YER BULMUŞ

 

Klipte, 15 Temmuz darbe gecesi yaşanan direnişten Yunanistan’a gitmek için bindiği botun alabora olması sonucu cansız minik bedeni sahile vuran Aylan bebeğe; Kurtuluş Savaşı’ndan Macaristan’da kucağında oğluyla polislerden kaçmaya çalışırken bir kadın kameraman tarafından çelme takılıp düşürülen Osoma Abdul Mohsen’e kadar dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan kahramanlık ve insanlık dramlarına yer verilmiş. Klibin, İbrahim Candan’ın tüm bu yaşananları etrafındaki küçük çocuklara anlatarak kurgulanması ise gelecek kuşakların yaşananlardan ders alması fikrini belirtiyor. Klibin sonunda çocukların el ele ağaca sarılması ise yeri geldiğinde nasıl birlik olunabildiğini anlatıyor.

 

“ŞARKI BİRBİRİMİZİ UNUTTURAN İNSANLARA MESAJ OLSUN”

 

İbrahim Candan, kendisini müziğe iten en önemli sebebin Türkiye’nin çok kültürlü yapısı olduğunu belirtti ve bütün albümlerinde vatan, millet, birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirecek şarkılar olduğunu söyledi. Klibinde çocukları oynatmasının bilinçli bir tercih olduğunun altını çizen Candan, “Klibimde çocuklara rengarenk elbiseler giydirdim, bu ülkenin çok renkliliğini vurgulamak istedim. Vatanın geleceğini gösterecek olan çocuklarımızdır. 15 Temmuz direnişinde bir millet olduk. Kimse kimseye sen Türk müsün, Kürt müsün, Laz mısın, Arap mısın diye sormadı. Söz konusu vatansa gerisi can vermektir. Vatan için canını vermek, o milletin dirayeti ve imanıdır. Birbirimizin tadını unutturan insanlara mesajımdır bu şarkı” dedi.

 

İŞTE O ŞARKININ SÖZLERİ

 

Kurbanız bu vatana, şehit düşüp yatana,

O kem gözler kör olsun, sana hayın bakana.

Bu vatanı kan ile can verdi milleti ile

Yedi cihan yek oldu vermedik bir taş bile

Bu vatanın her yeri peygamberin mimberi

Rabbim star eylesin bu mirandan ülkemi.

Haber / Selin ÇALŞKAN