Kırklareli peyniri markalaşıyor

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklediği   "Peynir Kenti Kırklareli, Coğrafi İşaret Alma Yolunda İlerliyor" Projesinin ba?

GÜNDEM 27.11.2016 21:10:00 0
Kırklareli peyniri markalaşıyor

YOL HARİTASI OLUŞTURMAYI PLANLIYORUZ

 

Toplantıya Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, Kırklareli Süt Üreticileri Başkanı Hüseyin Demircan ve çok sayıda davetli katıldı. Trakya peynirinin markalaşmasına önem verdiklerini söyleye TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bölgemiz tarım ve hayvancılık alanında çok önemli bir konumda. Sahip olduğumuz değerler üzerinden tüm paydaşlarla birlikte hareket edersek Bölgemiz kıvırcık koyun ve damızlık hayvan yetiştirilmesi ve peynir üretiminde zirveye ulaşacaktır. Peynir kümelenmesi çalışmaları kapsamında son 6 aydır toplantılar düzenliyoruz. Burada öne çıkan görüşleri derleyerek bir yol haritası oluşturmayı planlıyoruz. Ülkemizde farklı sektörlerin bir araya gelerek oluşturdukları,  kümelenmeyi başarmış çok iyi örnekler var. Bizler de bu iyi örnekler arasında yer alabiliriz. TRAKYAKA olarak bölgedeki üreticilerimiz hangi modelde bir araya gelmek isterse bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

 

MALİYETİN YÜZDE 90’INI TRAKYAKA KARŞILAYACAK

 

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2016 yılı Sosyo Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı’nın amaçları arasında, Kırklareli Beyaz Peynirinin markalaşması ve coğrafi işaret tescil çalışmaları için eş güdümün sağlanması yer alıyor. Bu kapsamda ortak çalışmaları ve faaliyetleri teşvik etmek suretiyle Kırklareli’nde işbirliği ve dayanışma kültürünün güçlenmesi gerekiyor. Projenin iştirakçisi olarak Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Kırklareli İli Süt Üreticileri Birliği yer alıyor. Toplam bütçesi 62 bin 240 TL olan projenin yüzde 89,62’si (55.776 TL)Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.

 

PEYNİRİN ÖZELLİKLERİ TESPİT EDİLECEK

 

Proje kapsamında Kırklareli Beyaz Peynirine ilişkin bilimsel ve kültürel araştırmalar yapılacak, Kırklareli peynirine yönelik saha ve laboratuvar analizleri gerçekleştirilecek ve analizlerin yorumlanması yoluyla özellikleri tespit edilecek. Laboratuvar analizleri ve saha çalışmaları derlenerek “Kırklareli Beyaz Peyniri ”ne ait bir kitap basılacak ve poster, broşür, web sitesi kurulması gibi tanıtım ve görünürlük faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Kırklareli Beyaz Peyniri Tadım ve Tanıtım Etkinlikleri ve Kırklareli Beyaz Peyniri" Konulu Konferans düzenlenecek.

 

Marmara Haber