Ebru sanatı evrenseldir

Her yıl 21-27 Kasım tarihleri arasında kutlanan geleneksel Dünya Ebru Günü, bu yıl Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Programda kısa bir konuşma yapan ebru sanatÃ?

GÜNDEM 22.11.2016 19:51:00 0
Ebru sanatı evrenseldir

38 ÜLKEDEN SANATÇILAR DESTEK VERDİ

 

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Dünya Ebru Günü kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Yunanistan Büyükelçisi, Filistin Büyükelçisi, Cezayir Büyükelçisi, Lübnan Büyükelçisi, Azerbaycan Büyükelçisi, Kuveyt Müsteşarı, ebru sanatçısı ve Çerkezköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Atilla Can, Çek sanatçılar Xenia Sulimenko ve Şarka Duran ile 34 ülkeden ebru sanatçıları katılımıyla başladı. 38 ülkeden ebru sanatçısının eserleri ile destek verdiği kutlamalarda Avrupa’nın ve dünyanın birçok ülkesinden yoğun katılım gerçekleşti.

 

EBRU SANATI ÇOK KIYMETLİ BİR SANAT DALIDIR

 

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, “Ebru sanatı çok kıymetli bir sanat dalıdır. Kökeni çok eskilere dayanır. Dünya Ebru Günü’ne ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesile ile Ebru Sanatçısı Atilla Can'a böyle güzel bir etkinliği Prag'da yaptığı ve Unesco'da Ebru sanatına verdiği katkılardan dolayı çok teşekkür ederim. Çek Cumhuriyeti sanatçıları Xenia ve Şarka’ya da çok teşekkür ederim” dedi.

 

DÜNYA EBRU GÜNÜ FARKINDALIK PROJESİDİR

 

1564 gün önce İstanbul’da tarihi bir gün yaşandığını belirterek konuşmasına başlayan ebru sanatçısı ve Çerkezköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Atilla Can, “O tarihi günün adı Dünya Ebru Günü’ydü. 1564 gün sonra bugün Prag'da Dünya Ebru Günü’nün 5.’sini kutluyoruz. Binlerce kilometre öteden Prag'a gelerek, etkinliğimize katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Dünya Ebru Günü, ebru sanatının dünyaya tanıtılmasını ve yayılmasını amaçlayan, UNESCO projesinin devamı ve bir farkındalık projesidir. Dünya Ebru Günü, farklı kültürlerden, farklı düşüncelerden insanların sanat ve birliktelik için yanyana geldiği bir projedir. Ebru sanatının evrensel bir sanat olduğunun kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

 

PRAG’I EBRU SANATIYLA FETHETMEYE GELDİK

 

Atilla Can şöyle devam etti: “Bugün burada 34 ülkeden gelen çok kıymetli sanatçılarla Dünya Ebru Günü için toplandık. Xenia ve Şarka hanımların konuğu olduk. İlk kez Dünya Ebru günü’nü Türkiye dışında yapıyoruz. Avrupa’nın kalbi olan Prag'ı, 34 ülke sanatçısıyla ve ebru sanatıyla fethetmeye geldik. Bu güzel günü bize hazırlayan, başta Prag Büyükelçimiz Ahmet Necati Bigalı’ya ve aylarca gece gündüz demeden büyük özveriyle çalışan, bu organizasyonun mimarı iki güzel kalbe, Xenia ve Şarka hanımlara çok teşekkür ediyorum.”

 

DÜNYA EBRU GÜNÜ’NÜ PRAG'DA YAPTIĞIMIZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ

 

Organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını belirten Çek ebru sanatçıları Xenia sulimenko ve Şarka Duran ise “Dünya Ebru Günü’nü Prag'da yaptığımız için çok mutluyuz. Birçok aktivitenin gerçekleşeceği bu 7 günlük zaman diliminde Lucerna Galeri’de Uluslararası Ebru Sergisi, dünyanın birçok yerinden gelen ebru sanatçılarının workshop sunumları, yuvarlak masa toplantıları, 14 yaş altı çocuk ebru sergisi, özel çocuklarla ilgili ebru çalışmaları gibi sanatsal etkinliklerimiz olacak. Ayrıca Dünya Ebru Günü için hazırlanmış olan 38 ülke sanatçısının ebrularıyala yanyana getirilmiş olan Ebru Patcwork Projeckt sergisi olacak. 38 ülkeden gelen kumaşlar yanyana getirildi. Dünya ve kalp deseni oluşturuldu. Bu kalbin içine dileklerimizi yazıp atacağız ve dileklerimizin gerçek olmasını bekleyeceğiz. Diğer bir güzel konu katılımcı sanatçı ebruları kartpostal oldu. Bu ebrulu kartları Prag'dan dünyanın hertarafına postalayacağız. Prag'dan göndereceğimiz kartpostalalarla, 60 ülkede yaşayan etkinliğe gelemeyen ebru sanatçısının da Dünya Ebru Günü’nü kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber