Mutluluk hissi veren besinler

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış yorgunluğunu üzerinizden atmayı sağlayacak besinler hakkında bilgi verdi. Karanlık bir havada uyanmanın, havaların erken kararmasının, soğuk havaların ve iş stresi

GÜNDEM 22.11.2016 19:46:00 0
Mutluluk hissi veren besinler

ÇİKOLATA SEROTONİN SALGISINI ARTIRIR

 

Mevsim değişikliği gibi durumların insan biyoritmini olumsuz etkilediğini kaydeden Nilay Keçeci Arpacı, “Kış aylarının gelmesi ile birlikte kendinizi her zamankinden daha mutsuz, halsiz ve uykusuz hissediyorsanız, vücudunuzda serotonin eksikliği olabilir. Eğer doktora başvuracak kadar önemli bir sorununuz yoksa serotonin içeriği yüksek besinler tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz. Bunların başında çikolata gelir. Çikolata serotonin salgısını arttırmaya yönelik bir yiyecektir; ancak fazla miktarda alınması kişiye kilo fazlalığı olarak dönebilir. Dikkatli tüketilmelidir. Öğle saatlerinde 20-30 gram; yani yaklaşık olarak bir kibrit kutusu kadar bitter çikolata tüketimi, kendinizi daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Bitter çikolata diğerlerine göre daha az şeker ve daha çok kakao içerdiği için daha sağlıklı bir seçim olacaktır” dedi.

 

MUZ KOKUSUYLA BİLE SİZE MUTLULUK VERMEYE YETER

 

Serotonin içeriği yüksek besinler arasında meyvelerin ilk sırada yer aldığını kaydeden Arpacı, “Kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak meyvelerden biri de afrodizyak etkisi yaratan çilektir. Üzerinizdeki gerginliği ve karamsar duyguları atabilmek için günde 4-5 tane çilek faydalı olabilir. Çilek tüm salgı bezlerini çalıştırır; vücuda gençlik ve kuvvet verir. Kışın tüketilen bazı besinler ruh halini daha da yukarı çeker. Bunların arasında muz önemli bir yer tutar. Muz kokusuyla bile size mutluluk vermeye yeter. Muz, içerdiği yüksek endorfinle mutluluk deposudur. Kendinizi mutsuz, kötü hissettiğiniz ya da şeker ihtiyacı duyduğunuz anda muz tüketebilirsiniz. Gün içerisinde küçük boy ise 1-2 tane, büyük boy ise 1 muz tüketilmesi uygundur. Gündelik yaşamda solunan kirli hava, yanlış yiyecek-içecek seçimleriyle vücuda toksinler alınabiliyor. Vücuda antioksidan desteği sağlayarak bu toksinlerin atılması gerekir. Bu arındırma işlemi için kivi, düşük kalori ve şeker oranı ile en ideal meyvedir. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, gevşemeye yardımcı ve mutluluk veren bir besindir. Aynı şekilde ananas da sindirim sistemi için yararlıdır, içerdiği “bromelain” ile birlikte vücuttaki iltihabi durumlar ve şişkinliklerde de etkilidir” diye konuştu.

 

KENDİNİZİ CANSIZ HİSSETTİĞİNİZDE TATLI TÜKETİN

 

Arpacı şöyle devam etti: “Bağışıklık sistemini güçlendiren, enerji veren besinler tüketilmelidir. Kuşburnu; A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri, mineral maddeler, fosfor ve potasyum elementleri açısından oldukça zengin bir besindir. Kuşburnunu meyve ya da çay olarak tüketebilirsiniz. Vücudu güçlendirerek daha dirençli yapan kuşburnu, bedensel yorgunluğu gidermeye de yardımcıdır. Bu kış aylarında kendinizi cansız hissettiğinizde ara öğünlerde masum diyebileceğimiz bazı tatlılar tüketebilirsiniz. Örneğin; probiyotik yoğurtlar, tarçınlı bir fincan salep, yulaf ezmesi ve yoğurtla yapılan tatlılar, meyveli sütler ya da 2 top dondurma hem sağlıklı hem de sizi canlandıracak, motive edecek ara öğünler olabilir. Bu tatlılar haricinde kahve tutkunuysanız bu dönemde kahve yerine bir süre bitki çaylarını tüketmeye çalışın. Bitki çaylarınızın yanına da günde 2 adet ceviz, 10 adet badem ya da 5-6 adet fındığı da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu dönemde su tüketimini de asla ihmal etmeyin. Bu öneriler kendinizi kış aylarında daha mutlu, canlı, dinç hissetmenizi sağlayacaktır.”

 

Marmara Haber