Diyabete dikkat!

Uzunköprü Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş, Diyabet Hastalığı hakkında bilgiler verdi. Yekdeş, diyabet hastalığının kandaki şeker (glukoz) düzeyini dengeleyen insülin ho

YAŞAM SAĞLIK 16.11.2016 19:45:00 0
Diyabete dikkat!

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

 

Diyabet hastalığının belirtilerinden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş, “Çok su içmek, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, ağırlık artışı veya zayıflama, bulanık görme, genital bölgede kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu, vücudun kıvrım yerlerinde kaşıntı, infeksiyonlar. Diyabet hastalığına yakalanma riski olan hastalar; birinci derece akrabalarında diyabet bulunan kişiler, hipertansiyon hastaları, kan yağları yüksek olanlar, daha önceden gizli diyabet tanısı almış olanlar, uyku-apne sendromu olan kişiler, polikistik over sendromu tanısı konulmuş kadınlar, erken yaşta kalp  damar hastalığı başlamış hastalar, sık acıkan ve hızlı kilo alan şişmanlar, sağlıksız beslenenler, hareketsiz yaşayanlar, gebelik diyabeti teşhisi alanlar, 4 kilo üzerinde bebek doğurmuş olan kadınlardır” dedi.

 

BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN

 

Diyabet hastalığının tedavisinde çeşitli tekniklerin bir arada kullanıldığını söyleyen Yeldeş, “Bunlar yaşam tarzı değişikliği (tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz), eğitim ve psikososyal destek, ilaç tedavisi (insülin dışında kan şekerini düzenleyici ilaçlar ve insülin) şeklinde sıralanabilir. “Diyabet Hastaları ne yapmalı? Ne yapmamalı?” diye sorulacak olursa; sağlıklı beslenmesine dikkat etmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, yeterince uyumalı, sigara içmemeli, alkolden uzak durmalı,  stres ile başa çıkmayı öğrenmeli. Diyabetli hastalar ayrıca; beyaz ekmek yerine tam tahıl, yulaf ve çavdar ekmeği tüketmelidirler” diye konuştu.

 

GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİLMELİ

 

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Cem Yekdeş şöyle devam etti: “Pirinç veya makarna yerine bulgur yemelidirler. Kabuğu ile yenilen meyvelerin kabuğu soyulmadan iyice yıkayarak tüketilmelidir. Öğünlerde mutlaka sebze ve salata olmalıdır. Haftada 2-3 defa kuru baklagil yenilmelidir. Her öğünde farklı besin gruplarına yer verilmelidir. Şeker, tuz, yağ oranı yüksek besin tüketiminden kaçınılmalıdır. Konserve veya işlenmiş besinler yerine taze besinler tüketilmelidir. Her gün taze sebze ve meyve tüketilmesine dikkat edilmelidir. Haşlama, buğulama gibi düşük yağlı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Gün içinde 8 – 10 bardak su içilmesi de unutulmamalıdır. Diyabet hastalığı her şeyin sonu demek değildir, hayat tarzımızı ve yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek, kısacası bu hastalıkla yaşamayı öğrenerek hayatınıza devam edebilirsiniz.”

 

Marmara Haber