Suyumuz Vizyonumuzdur

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nin içme suyu çalışmalarını kapsayan Yerel Yönetimlerde Su Güvenliği Bölgesel Değerlendirme Toplantısı'nde Teki

GÜNDEM 15.11.2016 19:22:00 0
Suyumuz Vizyonumuzdur

İÇME SUYU KALİTESİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI

 

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Edirne Vali Yardımcısı Şenol Levent Elmacıoğlu, Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter’in katıldığı toplantıda 3 şehirde sağlıklı içme suyu temini konusu görüşüldü. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre Tekirdağ son 4 yılda içme suyu kalitesini önemli ölçüde arttırdı.

 

ÇALIŞMALAR KALİTEYİ DE BERABERİNDE GETİRDİ

 

Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede “Düzenli olarak yapılan analizler sonucunda Tekirdağ’da kimyasal uygunsuzluk oranları 2013 yılında yüzde 5.1, 2014 yılında yüzde 3.77, 2015 yılında yüzde 4.12 iken; 2016 yılında yüzde 2.13’e düştü. Mikrobiyolojik uygunsuzluk oranları 2013 yılında yüzde 28.06, 2014 yılında yüzde 24.52, 2015 yılında yüzde 14.03 iken; 2016 yılında yüzde 3,9’a indirildi. Bakiye klor uygunsuzluğu oranı ise 2013 yılında yüzde 14.3, 2014 yılında yüzde 14.0, 2015 yılında yüzde 8.16 iken; 2016 yılında yüzde 1.5 gibi düşük bir oranda gerçekleşti. Yıldan yıla düşen bu değerler, TESKİ’nin temin ettiği içme suyundaki yüksek kaliteyi beraberinde getirdi” ifadelerine yer verildi.

 

VATANDAŞ DAHA SAĞLIKLI İÇME SUYU KULLANIYOR

 

Elde edilen başarıların TESKİ’nin kurulduğu günden beri yaptığı altyapı çalışmalarının sonucu olduğu belirtilen açıklamada, “2013 ve 2014 yıllarında içme suyu bakiye klor ölçümü ağırlıklı olarak ilçe merkezlerinde yapılmaktaydı. Fakat şu anda ilçe merkezlerine ek olarak, TESKİ tarafından Tekirdağ’ın tüm mahallelerinde otomatik klor dozajlama cihazları ile klorlama işlemi yapılmaktadır. Klorlama yapılmayan hiçbir içme suyu deposu bulunmamaktadır. Düzenli klorlama işlemleri sayesinde TESKİ abonelerine ulaştırılan içme suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik uygunsuzluk değerleri önemli ölçüde düşmüştür. Bu da vatandaşların sağlıklı içme suyu kullandıkları anlamına gelmektedir” denildi.

 

SONUÇLARDAN MEMNUNUM

 

Yetkililer, “TESKİ’nin içme suyu kalitesinin artmasındaki en büyük etkenlerden bazıları, içme suyu depolarının bakım ve onarımlarının yapılmasıdır. Atıl durumda ve bakıma ihtiyacı olan tüm içme suyu depoları özenle bakım ve onarımdan geçirilerek, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması da devam etmektedir” diye konuştu. TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ise alınan bu sonuçlardan memnun olduğunu belirterek, “Her zaman ‘Suyumuz Vizyonumuzdur’ felsefesi ile hareket ettik. Bu çalışmalarda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Marmara Haber