Kitap, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirir

Keşan Devlet Hastanesi Çocuk Gelişimcisi Neslihan Özdil, Dünya Çocuk Kitapları Haftası ile ilgili olarak çocuğun zihinsel gelişiminde kitabın önemi konusunda bilgi verdi. Küçük yaşta kitapla tanıÅ?

GÜNDEM 15.11.2016 19:19:00 0
Kitap, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirir

KİTAP ÇOCUKLARIN RUHSAL İHTİYAÇLARINA CEVAP VERİR

 

Çocukla birlikte kitap okumanın çocuk için çok önemli olduğuna vurgu yapan Neslihan Özdil, “Çocuklar kitap okuma sırasında soru-cevap rutinlerini öğrenir. Çocuğun yaşına uygun seçilen kitaplar, çocuğun kişiliğini ve alışkanlıklarını belirleme de önemlidir. Çocuk kitapları, çocukların ruhsal ihtiyaçlarına cevap verir. Kitaplar çocuklara anne, baba, kardeş dışında ilişki kurabileceği yeni arkadaşların, komşuların yer aldığı çevreyi tanıtır. Kitap çocuklara sevme, anlama, saygılı olma, hediye etme ve paylaşma gibi birçok kavramları öğrenir. Kitap çocuklara sorunların, sevinçlerin, dayanışmanın, olduğunu gösterir. Çocuklara aileleriyle, kardeşiyle, arkadaşıyla, çevresindeki yetişkinlerle, çocuklarla yaşayabileceği sorunları gösterir ve bu sorunlar karşısında nasıl davranması gerektiği ile ilgili ipuçları verir” diye konuştu.

 

ANLAMA VE ANLATMA YETENEĞİNİ GELİŞTİRİR

 

Kitapların, çocuğun zihinsel gelişimini de desteklediğine dikkat çeken Özdil, “Çocuğun somut ve soyut kavramları öğrenmesini sağlar, duyu algısını geliştirir. Kavramların görsel imgeleriyle çocuğun belleğine yerleşmesine olanak sağlar. Kitaplar çocukların gözlemleme, eleştirme, uygulama, sınıflandırma, gruplandırma, anımsama, karşılaştırma, düşünme gibi bilişsel süreçleri işletir. Çocuğun yaşına uygun olarak seçilen bir kitap çocuğun dil gelişimini büyük oranda desteklemektedir. Kelime hazinesini geliştirir, düzgün cümle kurma becerisi kazandırır, anlama ve anlatma yeteneğini ve dinleme yeteneğini geliştirir. Yansıtan görsel ve dilsel uyaranlar sunarak dil becerilerinin edinilmesi sürecinde önemli bir rol oynar” diye konuştu.

 

ÇOCUK KENDİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN FARKINA VARIR            

 

Özdil, “Ayrıca yaşına uygun olarak okunan kitaplar sayesinde çocuk kendi fiziksel özelliklerinin farkına varır. Bununla birlikte çocuğun kendini ve bedenini tanımasınayardımcı olur. Görüldüğü gibi çocuğun yaş dönemine göre seçilmiş iyi bir kitap çocuğun bütün hayatını etkilemekte, hayatının şekillenmesini sağlamaktadır. Çocuğun topluma karışmasına yardımcı olmakta ve çocuğun zihinsel gelişim, fiziksel gelişim, dil gelişimi desteklemekte ve çocuğun ruhsal ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu nedenle çocuklarımızın gelişimi için kitap sevgisini erken dönemde aşılamanın birçok yararı vardır.”

 

Marmara Haber