İş kazalarında can veriyoruz

İş kazalarında ilk sırada yüzde 23 ile inşaat sektörünün yer aldığını belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi MüdürÃ

GÜNDEM 14.11.2016 19:39:00 0
İş kazalarında can veriyoruz

1 AYDA 165 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

 

Alınan birçok önleme rağmen ülkede iş kazalarının artmaya devam ettiğini söyleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, “2015 basımlı İş Cinayetleri Almanağı’nın giriş yazısında, 2014 yılında en az bin 886 işçi, 2015 yılında ise bin 730 işçinin iş kazaları sonucu hayatlarını kaybettikleri belirtildi. İş kazaları trafik ve terörle birlikte en çok can kaybı yaşadığımız alanlardan biri. Yapılan araştırmalara göre yüzde 98 oranında önlenebilir olan iş kazalarında, Avrupa ve dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alıyoruz. Ülke olarak iş kazalarında can vermeye devam ediyoruz. 2016 Ekim ayı itibariyle 31 günlük sürede iş kazaları sonucu en az 165 işçinin hayatını kaybettiğini tespit etmiş durumdayız. Yaralanan ve sakat kalan işçilerimiz bu rakamlara dâhil değil. Eylül 2016'da ise bu rakam 145'ti. 2016'nın geçirdiğimiz 10 ayında bin 596 işçimizi iş kazası nedeniyle kaybetmiş durumdayız" dedi.

 

İŞ VEREN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDA

 

Türkiye'de iş kazalarının en çok inşaat sektöründe meydana geldiğini kaydeden Fahri Erenel, “Bu sektör ekonominin de lokomotifi görevini görüyor. Bu anlamda iş kazalarının daha sıklıkla olduğunu görüyoruz. İnşaat sektöründe iş kazalarının oranı yüzde 23. Bunu yüzde 21 gibi bir oran ile tarım izliyor. Kış mevsiminde olduğumuz için bu oran düşme gösterecektir. Pek dikkate alınmasa da yüzde 15 oranla taşımacılık dediğimiz servis kazaları devreye giriyor. Göçük altında kalma ve ikinci sırada ise inşaattan düşme en önemli kazalar arasında yer almaktadır. İnşaatlarda özellikle son yıllarda çıkarılan mevzuatta işverenlerin iş güvenliği uzmanlarının uyması gereken birçok kural var. Kurulan iskeleden, ağlardan tutun birçok tedbirin alınması gerekiyor. İşçilere verilmesi gereken ekipmanların haricinde çalışanlar da kendilerine dikkat etmek zorundalar. Güvenlik için verilen ekipmanları kullanmalı, iş güvenlik uzmanı ve işverenin talimatlarına uymalılar. Ancak işverenler de yasaların kendilerine söylediği her türlü hususu yerine getirmek zorunda. Burada suçu sadece iş güvenlik uzmanı ve işverene yüklememek gerekiyor. İşverenler ‘can mı, maliyet mi?’ hesabı yapmadan gerekli tedbiri almak zorundadırlar" diye konuştu.

 

ASANSÖR KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN

 

Apartmanlarda ve iş yerlerinde kullanılan asansörlerin aylık bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Erenel, “Yılda bir kez de A tipi muayene kuruluşundan onay alınmalı. Vatandaşlarımız da bindikleri asansörlerin sorumlusu olan firmaların isimlerini ve ayrıca üzerinde bulunan dört renk etiketlerinden birini görmeleri gerekir. Bu kontrolleri yaparak insanların yaralanmasını ve sakat kalmasını önleyebilirler” diye konuştu.

 

Marmara Haber