Tekirdağ, Türkiye'nin en büyük illerinden biri

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana da Büyükşehir Belediyeciliği ile yönetilmeye başladı. Çerkezköy'de Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir ilçe oldu. Bu da Çerkezköy'e yapÄ?

GÜNDEM 7.11.2016 21:22:00 0
Tekirdağ, Türkiye

“ÇERKEZKÖY’ÜN OLMAZSA OLMAZI TEKNİK ÜNİVERSİTE”

 

Yaşar Giyim’in sahibi Yaşar Yılmaz mağazasında okul kıyafetleri satıyor. Aynı zamanda Trakya Okul Kıyafetleri Dernekleri Başkanı ve Türkiye Okul Kıyafetleri Satıcıları Üreticileri Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerini de yürütüyor. Çerkezköy’ün çok fazla göç aldığını belirten Yılmaz, bu göçün genel olarak İstanbul’un Esenler, Avcılar, Sultangazi gibi ilçelerinden gerçekleştiğini söylüyor. Yılmaz, “Yol, asfalt, kaldırım gibi hizmetler elbet yapılır, yapılıyor da ama Çerkezköy’ün en önemli ihtiyacı artan nüfusu kaldıracak okulların yapılmasıdır. Bu okulların en önemlisi de Çerkezköy ve Kapaklı’nın arasında yapılacak bir özel teknik üniversitedir. Üniversiteler bacasız sanayilerdir, bu sayede hem Çerkezköy kalkınacak, hem de bu bölgenin çocukları kendi bölgelerinde bir okulda okumalarından dolayı hizmet yine Çerkezköy’e dönecek” diyor.  Yaşar Yılmaz’ın üniversitenin teknik olması gerektiğini söylemesindeki amacı ise bölgenin sanayi bölgesi olması… Bu konuda Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya çok fazla iş düştüğünü belirten Yaşar Yılmaz,  “Sanayi bölgesinde çok fazla yatırımcı var, bunlarla görüşülerek özel teknik üniversite için kaynak yaratılabilir” dedi. Çerkezköy’ün artık Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğunu bu konu hakkındaki görüşlerini soruyoruz Yaşar Yılmaz’a… Tekirdağ’ın daha yeni Büyükşehir olduğunun altını çizen Yılmaz, “Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyeciliği’ni öğrenmesi için daha 10 yılı var, bunu da kötü anlamda söylemiyorum. Büyükşehir Belediyesi olmanın farklı anlayışları vardır, bu da zaman içinde Tekirdağ’da oturacak ve daha güzel işler yapılacak” diye konuştu.

 

“SANAYİ KENTİYİZ, BÜTÇE DAĞILIMI ONA GÖRE YAPILMALI”

 

Etbeyi Resturant’ın sahibi Engin Camcı ise Tekirdağ Büyükşehir olduktan sonra Çerkezköy’deki ulaştırma, su-kanal, itfaiye gibi kurumların büyükşehire bağlandığını, bunun ilk zamanlarda bir bocalama yarattığını, fakat artık her şeyin rayına girdiğini söylüyor. Çerkezköy’ün çok genç bir başkana sahip olduğunu bunun da büyük avantaj olduğunu belirten Camcı, “Vahap Akay, seçim çalışmaları sırasında vaad ettiği her şeyi adım adım gerçekleştiriyor. Biz sanayi kentiyiz, ona göre bütçe dağıtımı olsa her şey daha kolay olur. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi elinden geldiğince adaletli dağıtım yapmaya çalışıyor ama bazen yeterli olmuyor” dedi.  Engin Camcı’ya Çerkezköy’ün öncelik olarak neye ihtiyacı olduğunu soruyoruz, o da sorumuza “Halkın vakit geçireceği kent parkı ve kültür merkezi” diye cevap veriyor. Camcı, “Çerkezköy halkının yürüyüş ve etkinlik yapacak bir parka ihtiyacı var. Bunun için de Hükümet Binası’nın arkasına askeri lojmanları da kapsayacak şekilde bir kent park yapılacak. Çerkezköy’de nikah kıyılacak, tiyatro izlenecek mekan yok. İlçeye tiyatro geldiği zaman Halk Eğitim Merkezi’nde oynanıyor. Orası da talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Çerkezköy’ün bu gibi talepleri karşılayacak kültür merkezine ihtiyacı var, zaten Çerkezköy Otogarı’nın yanına böyle bir kültür merkezi gelecek” diye konuştu.

 

“ÜCRETSİZ KREŞ VE SAĞLIK MERKEZİ AÇILMALI”

 

Azelya Aktar’ın sahibi Eşref Karaağar 3 yıldır Çerkezköy’de yaşıyor. Kızılpınar, Kapaklı ve Karağaç’ta ciddi anlamda yol sorunu olduğunu, belediyeciliğin asfalt dökmekle olmayacağını, altyapı sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söylüyor. Çerkezköy halkının ağırlıklı olarak fabrikada çalıştığını belirten Karaağar, “Çerkezköy Belediyesi’nin öncelikli yapması gereken kreş sorununu çözmektir. Çalışan kadınların çocuklarını bırakabilecekleri belediye bünyesinde ücretsiz kreşler açılabilir. Böylece, kadınlar çalışma hayatında daha aktif olurlar. Ayrıca yine belediye bünyesinde sağlık merkezleri açılabilir. Çerkezköy halkı bu merkezlerden ücretsiz olarak yararlanabilir” diyor.  Eşref Karağar, aktarının bulunduğu sokakta diğer esnaflarla birlikte başlattıkları “İhtiyacı olan alsın, olmayan assın” adlı yardım kampanyasından söz ediyor. Kampanyada Azelya Aktar’ın da bulunduğu Sülün Sokak’ta bulunan bir askıya insanlar kullanmadıkları montlarını asıyorlar, ihtiyaç sahipleri de bu askıdan ihtiyacı olan montu alıyor.  Karaağar’a göre böyle bir yardım kampanyasını Çerkezköy Belediyesi’nin de yapması gerekiyor.

 

Röportaj  / Selin ÇALIŞKAN