Açlık sınırı bin 509 TL oldu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında bin 509 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 6 bin 192 liraya kadar yükseldi.

GÜNDEM 6.11.2016 19:17:00 0
Açlık sınırı bin 509 TL oldu

78 GIDA MADDESİNDEN BİR GIDA SEPETİ OLUŞTURULDU

 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi’nin,  dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için tüketilmesi gereken gıda miktarlarını dikkate alarak hesapladığı açlık sınırı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında arttı. Gıda ve gıda dışı harcamaların güncel ağırlıklarının yanı sıra, gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırma, dört kişilik bir ailenin, yoksunluk hissinden uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için gereken aylık harcama tutarını 6 bin 192 lira olarak hesapladı. İki yetişkin, bir genç ve bir çocuktan oluşan bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gereksinim duyduğu kaloriyi sağlayacak 78 gıda maddesinden bir gıda sepeti oluşturuldu. Yoksulluk sınırının hesaplanmasında TÜİK’in,  tüketici fiyatları endeksinde 2016 yılı için belirlediği ağırlıklar dikkate alındı.

 

YOKSULLUK SINIRI 6 BİN 192 LİRA

 

Birleşik Kamu-İş’in hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırı Ekim ayında, et, kuru bakliyat, patates, soğan, bulgur, makarna-şehriye gibi gıda maddelerinin fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle bin 490 liradan bin 509 liraya yükseldi. Ekim ayında, taze sebze ve meyve ile yağ fiyatlarında yaşanan azalma açlık sınırının çok daha yüksek bir rakama ulaşmasını engelledi. Ekim ayında gıda için bin 509 lira harcaması gereken söz konusu ailenin gıda dışındaki temel gereksinimlerini yoksunluk hissi duymadan karşılayabilmeleri için yapmaları gereken harcamanın tutarı da yüzde 1,35 oranında artarak 4 bin 621 liradan 4 bin 683 liraya yükseldi. Gıda ve gıda dışı harcamaların toplamımdan oluşan yoksulluk sınırı ise 82 lira artarak 6 bin 192 liraya kadar yükseldi.

 

BİR MEMUR MAAŞININ YÜZDE 67’SİNİ BESLENMEYE HARCIYOR

 

Ankara’da yaşayan bir aile dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre gıda dışı harcamalarda en büyük payı alan barınmayla ilgili harcamalar Ekim ayında 939,3 liraya geriledi. Özelikle doğalgaz fiyatlarında yapılan yüzde 8 oranındaki düşüş kira ve barınmayla ilgili diğer kalemlerde yaşanan artışa rağmen, barınma harcamalarının yükselmesini önledi. Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre Ekim 2016 itibariyle Türkiye’de eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memura ödenen en düşük aylık 2 bin 245 lira düzeyinde bulunuyor. Yine eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memur dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre ortalama memur maaşı ise 2 bin 623 lira düzeyinde bulunuyor. Buna göre aile yardımı da dâhil en düşük memur maaşıyla geçinmeye çalışan dört kişilik bir ailenin eline geçen bu paranın yüzde 67‘si beslenmeye gidiyor. Yani söz konusu aile diğer gereksinimlerini 736 lira ile karşılamak zorunda bulunuyor.

 

Marmara Haber