Sayı her geçen gün artıyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi Sağlık Müdürü Dr. Önder Porsuk, son  zmaanlarda organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının hızlı bir şekilde arttığına işaret etti.

GÜNDEM 6.11.2016 19:11:00 0
Sayı her geçen gün artıyor

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

 

Lüleburgaz İlçe Sağlık Müdürü Önder Porsuk, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirten Porsuk, “Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir” dedi.

 

2 ŞEKİLDE NAKİL YAPILABİLİR

 

Organ ve doku naklinin canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebildiğini belirten Porsuk,"Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları, kornea kadavradan nakillerde kullanılmaktadır. Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları, doku, kan grubu bakımından uyumlu ise nakil gereken hastaya organ bağışı yapılabilir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır” dedi.

 

SİSTEM ÜZERİNDEN DE BAĞIŞLAR ALINIYOR

 

Porsuk, “Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır. Ülkemizde nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle eskiden kullanılan Doku ve Organ Bağış Belgesi güncellenerek Organ ve Doku Bağış Kartı hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Bu kapsamda ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. Bağışta bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İlçe Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, TSM ve ASM’lere müracaatları halinde sistem üzerinden bağışları alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

SEVDİKLERİMİZİN BAŞINA DA GELEBİLİR

 

Amaçlarının organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmak olduğunu belirten Porsuk, "Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde. Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. Unutmayalım ki, kim bir kişinin hayatını kurtarmak suretiyle onu yaşatırsa bütün insanları yaşatmış olur” diye konuştu.

 

Marmara Haber