Çerkezköy'de ulaşım krizi

Büyüyen nüfusuna oranla toplu ulaşım ve park sorunu yaşayan Çerkezköy'de vatandaşlar bu durumdan şikayetlerini dile getiriyorlar. Kimi vatandaşa göre bu sorunun çözümü toplu ulaşımı artır

GÜNDEM 3.11.2016 21:08:00 0
Çerkezköy

TÜRKİYE’NİN EN FAZLA GÖÇ ALAN İLÇELERİNDEN BİRİ

 

Genelde Tekirdağ, özel de ise Çerkezköy Marmara Bölgesi’nin en fazla göç alan yerleşim yeri.  TÜİK’in 2012’deki araştırmasına göre Çerkezköy, Türkiye’nin en fazla göç alan ikinci ilçesi. Aradan geçen 4 yıllık sürede bu oranın aşağıya düşmediği aşikâr.  Yaklaşık 150 bin nüfuslu Çerkezköy’de yaşayan kişilerin büyük çoğunluğu fabrika işçileri ve esnaftan oluşuyor. Buna bağlı olarak da azımsanmayacak bir öğrenci nüfusu var. Yani her sabah toplu ulaşımı kullanan ya da arabasına park yeri arayan kişilerden söz ediyoruz.

 

GÜZERGAHLAR UZUN, KALKIŞ SAATLERİ YETERSİZ

 

Çerkezköy halkının büyük çoğunluğu toplu ulaşımı kullanıyor. Bu anlamda bazı şikayetleri de yok değil. Örneğin minibüs saatlerinin her ne kadar yeterli gibi gözükse de ihtiyacı karşılamada eksik kaldığı söyleniyor. Günün belirli saatleri, özellikle iş ve okul çıkışlarında ayakta yolculuk etmek birçok vatandaşın şikayetleri arasında yer alıyor. Çerkezköy’de ulaşım ücretleri 1,50 kuruş ile 2,00 kuruş arasında değişiyor. Bazı vatandaşlara göre bu ücretler makul, bazıları da uzak mesafe ile yakın mesafenin aynı ücrete tabi olmasını doğru bulmuyor. Mesafeye göre yol ücreti ayarlaması yapılmasını istiyorlar.  Çerkezköy halkının, toplu ulaşımdaki sorunları gidermek için birkaç önerisi var… Durak sayılarını çoğaltmak, minibüs güzergahlarının kısalması ve buna bağlı olarak da minibüs sayılarının artması, yol ücretlerinin mesafeye göre ayarlanması.  Vatandaş bu sorunlar düzelirse, Çerkezköy şehir içi ulaşımının daha sağlıklı işleyeceğini düşünüyor.

 

‘ÇERKEZKÖY’ÜN KAPALI OTOPARKA İHTİYACI VAR’

 

Çerkezköy’de 2015 yılının Haziran ayında başlayan Tek-Park uygulaması 27 Temmuz 2016’da Tekirdağ Bölge İdari Mahkemesi’nin ücret almayı iptal eden kararı ile tarihe karışmıştı. Bu tarihten itibaren Çerkezköy caddeleri adeta açık birer otopark haline geldi. Çerkezköy halkı bu duruma karşı olduklarını, sokakta rahat yürüyemediklerini, arabalarını park edecek yer bulmakta zorlandıklarını belirterek  bu soruna çözüm olarak Çerkezköy’e yapılacak kapalı otopark projesini öneriyorlar.

 

Haber / Selin ÇALIŞKAN