Gazeteci Er Yeni Dünya Düzeni'ni anlattı

Namık Kemal Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri, dün saat 14.00'da "Yeni Dünya Düzeninde Türkiye'nin Yeri" konulu bir panel düzenledi. Panele TRT Word Haber Müdürü v

GÜNDEM 1.11.2016 18:30:00 0
Gazeteci Er Yeni Dünya Düzeni

ZOR BİR KONU SEÇMİŞSİNİZ

 

Alkışlar eşliğinde sahneye gelen Fatih Er, uzun süredir bu tür konferanslara katılamadığını belirterek,  “Öğrenci kardeşlerimiz zor bir konu seçmişler. Yeni dünya düzeni 11 Eylül saldırısı ile başladı. Sovyet Rusya’nın yıkılışı, ardından 11 Eylül’ün yaşanmasıyla dünyadaki ivme değişti. Özellikle soğuk savaş döneminde belli düşmanlar vardı. Büyük güçler Amerika ve Sovyetler… Bunun yanına Hindistan, İngiltere, Çin, Fransa gibi ülkelerin destekleriyle oluşan bir global dünya vardı. Bu ülkeler çerçevesinde de soğuk savaş yaşanıyordu. Bu soğuk savaş çevresinde bazı çerez ülkeler de kullanıma açılmışlardı. Bunların başında Küba, Türkiye, Kazakistan gibi ülkeler geliyordu. Dünya değişti, 11 Eylül başladı. Batı’nın Doğu dünyasıyla bir savaşa girişmesiydi bu. Daha sonra Arap Baharı’yla birlikte Ortadoğu’nun tansiyonu giderek yükselmeye başladı. Bundan 100 yıl önce Sykes-Picot anlaşması yapılmıştı. Bu anlaşma Arap devletlerinin sınırlarını çizmek için Batı tarafından adımı atılmış ve başarı ile uygulanmış bir anlaşmaydı. Batı’nın akıl oyunlarına gelen Arap devletlerinin düştüğü bir tuzaktı aslında. Arap dünyasında ve Türkiye’nin yakın coğrafyasında cetvelle çizilmiş sınırlar oluşturuldu” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN AMACI SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTIR

 

Türkiye’nin son dönemde Suriye’deki konumu ile ilgili de konuşan deneyimli gazeteci, “Türkiye’de yaşanan tüm olumsuzlukları ben kesinlikle Türkiye’nin dış politikada yaşadığı gelişmelere bağlıyorum. İçeride yaşanan birçok olay var ama bunların en büyük etkeni Türkiye’nin dışarıda vermiş olduğu mücadeledir. Türkiye artık yönlendirilmek istemediğini söyledi ve bir dizi problemler yaşamaya başladı. Bunun başında Suriye geliyor. Suriye’de Türkiye’nin yanlışları yok mu, elbette var. Her ülke yanlış yapar, Türkiye de yanlış yaptı. Türkiye’nin son dönemde Suriye’de pozisyon belirlemesinin en büyük etkinliği Batı dünyasının kendi önüne sürdüğü Ortadoğu’yu kendi bileşenlerine ayırma durumuna karşı çıkmak istemesidir. Çünkü Türkiye kendi içinde birçok bileşenin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Eninde sonunda Türkiye de bu durumdan etkilenecek. Türkiye bu gidişe dur demek için birçok önlem alıyor. Bunun en önemlisi de Fırat Kalkanı. Türkiye, Suriye’nin içlerine kadar iniyor, Türkiye’nin amacı Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaktır” diye konuştu. Konuşmasının sonunda salondan büyük alkış alan Fatih Er, daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Panel, gazeteci Fatih Er’in konuşmasının ardından gerçekleştirilen kokteyl ile son buldu.

 

Haber / Selin ÇALIŞKAN