Tarihi bina tescillendi

Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından Çorlu Askeri Hastanesi binasında incelemelerde bulunan Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu binanın tescilli kalmasına karar verdi.

GÜNDEM 25.10.2016 20:26:00 0
Tarihi bina tescillendi

BAKANLIK İTİRAZ ETMİŞTİ

 

21 Eylül 1940 yılında Salih Omurtak Paşa tarafından yapılan Asker Hastanesi, 13 Nisan 2016’da Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca birinci grup yapı olarak tescillendi ve koruma altına alındı. Ancak 31 Mayıs 2016 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanlığı'nın itirazı ile tescilin kaldırılması gündeme geldi. Bakanlık ile TOKİ arasında yapıldığı ileri sürülen protokol kapsamında Askeri Hastanenin yıkılmasının planlandığı ve mevcut arazinin bir kısmına daha küçük yeni bir hastane binası yapılacağı, geri kalan kısmına da konut yapılacağı öne sürüldü. Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Fikret Bayhan ve 5 kişilik kurul üyeleri, binada incelemelerde bulundu. Karar için Çorlu Belediyesi'ne geçen kurul üyeleri yaklaşık iki saat süren toplantı sonunda binanın tescilli olarak kalması yönünde karar verdi.

 

CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARİSİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİ YANSITIYOR

 

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından, geçen ay Sağlık Bakanlığı'na devredilen Çorlu Askeri Hastanesi şu anda Çorlu Devlet Hastanesi Münür Alkan Binası olarak hizmet veriyor. Tarihi hastane erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Salih Omurtak Paşa tarafından büyük bir titizlikle yaptrılan binada krom nikel mutfak gereçleri, kalorifer tesisatı, çamaşır yıkama ve kurutma dolapları ile dönemin oldukça modern bir yapısı olarak dikkat çekiyor. Avusturya Kübiği tarzında olan bina 150 metrelik cephesiyle Trakya'da bulunan en görkemli devlet binalarından biri.

 

Marmara Haber