Emre Kongar, Edirne'yi yazdı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın daveti üzerine Edirne'ye gelen ve okurlarıyla buluşan Prof. Dr. Emre Kongar, Edirne ve 4. Kitap Fuarı hakkındaki izlenimlerini kaleme aldı.

GÜNDEM 18.10.2016 18:41:00 0
Emre Kongar, Edirne

İMZA GÜNÜ 3 SAAT SÜRDÜ

 

4. Edirne Kitap Fuarı'nın kapanış gününde imza törenine katıldığını belirten Emre Kongar, “Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Trakya Üniversitesi’nin eski Genel Sekreteri, eski bir milletvekili, son derce deneyimli bir politikacı. Edirne'ye hem büyük hizmetler yapıyor, hem de her an halkın, esnafın, Edirnelilerin içinde, onlarla sıcak ilişkiler kuruyor. Üstelik sosyal medyayı da sadece halkla ilişkiler için değil, hızlı ve sağlıklı hizmet için de son derece etkin bir biçimde kullanıyor. Saat 14.30'da başladığım imza, uzun kuyruklardan dolayı, 3 saat sonra zar zor sonlandırılabildi. Okurlar, haklı olarak sevdikleri ve ilgi duydukları yazarlarla iki laf etmek, fotoğraf çektirmek istiyorlar. Dolayısıyla, soğuk bir isim sorma ve tek bir imza hiç bir zaman gerçek okurlar için yeterli olmuyor. Bu nedenle ben elimden geldiğince onlarla sohbet ederek, kendileri, meslekleri, aileleri hakkında bilgi almaya, bazı sorularına yanıt vermeye ve fotoğraf isteklerini karşılamaya çalışıyorum” dedi.

 

ÜÇ OKUR ÇOK DİKKATİMİ ÇEKTİ

 

Edirne'de her yaştan okurla karşılaştığını belirten Kongar, “Lise öğrencilerinden, emekli öğretmenlere kadar pek çok okurla sohbet ettik. Edirnelilerin kültür ortalaması Türkiye ortalamasının üzerinde göründü bana. Birçok okurum, evlerindeki kitaplarını da getirmişlerdi imza için. Bu arada üç okur çok dikkatimi çekti. Birinci okur, İstanbul'dan sırf benim imza günüme katılmak için gelen bir hanım ve yeğeni idi. Gerçekten şaşırdım; samimi olduğunu anlayana kadar kurcaladım; evet gerçekten sırf benimle tanışmak için gelmişlerdi. İkinci bir okurum, eşini İstanbul'da bırakıp, bu vesileyle annesini de görmeye gelmişti; bir taşla iki kuş! Üçüncü bir okurum ise gerçekten beni hayrete düşürdü. Emekli bir öğretmen, bu sabah yeni tanıştığı üniversite öğrencisi bir kız için iki kitabımı birden imzalattı. Bu sabah tanıştığı bir öğrenci için yaptığı bu jesti sorgulayınca "Ama burada çalışarak para kazanıyor ve öyle okuyormuş" ifadelerini kullandı.

 

YİNE DE BİR BAŞLANGIÇTIR

 

Bazı insanların, okur olmadıkları halde, kitap imzalatmak için değil, ünlülerle fotoğraf çektirmek için fuarlara geldiğini kaydeden Emre Kongar, “Bunların en önemli özelliği, kitap imzalatmayacakları için, okurların yaptığı sıraya da riayet etmeden, öne geçerek fotoğraf çektirmeye çalışmak. Herkes orada sırasını beklerken, örneğin bir hanım insanları ite kaka yanınıza geliyor ve fotoğraf çekilmek istiyor. Ben artık böyle olaylara çok alıştığım için, gayet sakin ve terbiyeli bir biçimde ‘Elbette, sıraya girip bekleyin, size sıra gelince fotoğraf çektiririz’ diyorum. Bir süredir, CHP'nin, iktidarda olduğu yerel yönetimleri ön plana çıkaran, buralardaki başarıları vurgulayan eylemler yapmasını savunuyorum. Ben Edirne'de imzadayken, Kılıçdaroğlu, tarım konusunda gerçekten öncü çalışmalar yapan Silivri Belediyesinde böyle bir toplantı yapmış ama bunu halka mal etmeden, yani bir genel miting düzenlemeden ayrılmış. Yine de bir başlangıçtır diyorum ve bu tür toplantıların, mitinglerle de desteklenerek devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ