Ayşe Abla "Su" sorununa el attı

Gazetemizin "Çerkezköy'ü Bekleyen Büyük Tehlike" başlığı ile gündeme getirdiği su sıkıntısının çözümü için DSİ Bölge Müdürü ile telefonda görüşen AK

GÜNDEM 17.10.2016 21:43:00 0
Ayşe Abla

Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şubesi tarafından düzenlenen istişare toplantısına muhtarların yanı sıra AK Partili Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, İlçe Kaymakamı Metin Kubilay, Belediye Başkanı Vahap Akay ile Belediye Başkan Yardımcıları Kemal Gümüş ve İmdat Özgör de katıldı.

 

ÖNÜMÜZÜ GÖRMEMİZ LAZIM

 

Mahalle muhtarlarının sıkıntılarının dile getirildiği toplantı sonunda gazetemizin daha önce “Çerkezköy’ü Bekleyen Büyük Tehlike” başlıklı haberi ile gündeme getirdiği su sorunu soruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Vahap Akay, “İlçe olarak önümüzü görmemiz lazım. Çerkezköy yer üstü su kaynaklarını kullanamıyor. Ayvacık Barajı yapıldı. OSB bağlantısı var ama şehir merkezine katkısı yok” dedi.

 

OSB BARAJ SUYUNU KULLANIYOR AMA BİZ KULLANAMIYORUZ

 

Çerkezköy OSB’nin yılda 30 milyon metreküp su kullandığını kaydeden Akay, “Çerkezköy ise 3 milyon metreküp su kullanıyor. OSB'nin kullandığının yüzde 10'u kadar su kullanıyoruz. Buna rağmen su kuyularında dibe indikçe iniyoruz. Tablo böyleyken OSB'nin faydalandığı barajdan biz neden faydalanamıyoruz? Sanayi kuruluşları daha sağlıklı olan yer üstü suyunu kullanıyor, biz kullanamıyoruz. Ambardere mevkiinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Regülatör’ projesi var. DSİ Genel Müdürlüğü 2015 Temmuz'da ihaleye çıkacağını söylemişti. 2016'nın Ekim ayı bitiyor ama ortada proje yok. Bu projenin ilçemize iki katkısı olacak. Birincisi Çerkezköy'de taşkınlara neden olan suları tutacak. İkincisi ise burada biriken suyu şehirde kullanabileceğiz” diye konuştu.

 

BAKANIMIZIN TALİMATI YERİNE GETİRİLMEDİ

 

Proje ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun geçen yıl Temmuz ayında yapılan bir toplantıda Ambardere Regülatörü’nün bir an evvel devreye alınması için talimat verdiğini anımsatan Başkan Akay, “Fakat bu talimat hala yerine getirilmedi. Bu konuda çok ciddi hassasiyetimiz var. Kış geldi, korkulu rüyalarımız başladı. Biz DSİ ve Kaymakamımızın destekleri ile Çorlu Deresi'nde ciddi çalışmalar yaptık. Dereyi açtık. Ama ıslah edemiyoruz. Kamulaştırmalar var. Fakat diğer yandan Bakanımızın talimatında belirttiği Regülatör’ün devreye girmesi de ilçemiz için çok faydalı olacaktır. Aslına bakılırsa bize Regülatör de yetmez. Baraj gerekiyor. Kömürköy tarafında bir baraj projesi vardı ama şu an ne aşamada bilmiyoruz” dedi. 

 

MUTLAK SURETLE OLMASI GEREKEN BİR ÇALIŞMA

 

Görev süresi boyunca DSİ ile yapılan her toplantıda taşkın sorununu gündeme getirdiğini ifade eden Kaymakam Metin Kubilay ise “Baya bir mesafe katettik. DSİ'nin ilçemizde çalışmaları oldu. Fakat yapılanlar yeterli değil. Projesini yaptırdığımız kamulaştırmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıp, DSİ'ye teslim edilmesi gerekiyor. Kamulaştırmalar yapılır yapılmaz DSİ ihaleye çıkacak ve Çorlu Deresi ıslah edilecek. Ambardere projesi çok faydalı olacaktır. Yapılan son toplantıda projenin programa alındığını belirttiler. Bu çalışma mutlak suretle olması gereken bir çalışmadır” diye konuştu.

 

PROJE NEDEN BU KADAR GECİKTİ?

 

Çorlu Deresi'nin ıslahı konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli kamulaştırma çalışmalarını tamamlaması gerektiğini belirten AK Partili Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan ise “DSİ ile ilgili zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Bakanımzın talimatları ile ilgili birçok konuyu yaptırmadık. Devlet memuru zihniyeti rahatlığı mıdır, nedir bilemiyorum” dedi. Ambardere Regülatörü projesi hakkında bilgi almak için DSİ Edirne Bölge Müdürlüğü ile telefon görüşmesi yapan Ayşe Doğan, “Bakanımız Ambardere Regülatörü projesi ile ilgili Temmuz 2015 tarihinde talimat verdi. Bu planlamaların tamamlanması çok mu zor? Proje neden bu kadar gecikti? Bu işi bir an önce hızlandırın. Her yıl burada insanlar yağışlardan zarar görüyor. Belediyenin yapacağı kısım onların vebali. Biz üzerimize düşeni yapalım. Regülatörü koymamız için TESKi ya da belediyemizle bir bağlantımız var mı? Eğer yoksa neyi bekliyoruz? O zaman biz hiçbir şey yapmayalım. Biz bu projeyi bekliyoruz. Çalışmaları hızlandırın lütfen" diyerek telefonu kapadı. Doğan, “Ne zaman yağmur yağsa aklımız burada kalıyor. Hepimiz vebaldeyiz. İhaleyi yapan şirketle ilgili sıkıntı olmuş. Bu sıkıntıların çözülmesi için ilgili yerlerle görüşeceğim" dedi.