Çiftçiler memnun

 Ayçiçeği üretimi yapan çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ürün alımlarından memnun olduklarını ifade etti.

GÜNDEM 17.10.2016 21:28:00 0
Çiftçiler memnun

VERİM BU SENE GÜZELDİ

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Süleymanpaşa Araphacı Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bülent Özkan, “bu yıl 100 dekar alanda ayçiçeği ektim. Ayçiçeği hasadımız çok güzeldi. Ekim yapmadan önce güzel tav vardı toprakta, ekimimizde. Ekimden sonra bitkinin çıkması da çok güzel oldu. Çıkıştan sonra gübrelememizi, ilaçlamamızı yaptık. Buğday hasadı döneminde güzel bir yağmur yağdı bizim bölgeye, o yağmurun ayçiçeklerinde çok güzel verimini gördük. Ben 50 yaşındayım, 30 senedir çiftçilik yapıyorum. Bu seneki verimi daha önce hiç almadım. Dekara 230 kilo ortalama ürün aldım. Güzel bir verimdi bu sene, Allah bereket versin" dedi.

 

BU HİZMETİN DEVAMINI BEKLİYORUM

 

Tarım Kredi üyeliğinin olduğunu sözlerine ekleyen Özkan, “Alışveriş yapıyoruz, mal veriyoruz. Bu sene ayçiçeği fiyatını güzel yüksek tuttu ve güzel de mal topladı. Ben de Tarım Kredi'ye verdim ayçiçeğini. Memnunum, bu hizmetin devamını bekliyorum. Tarım Kredi bir çiftçinin her türlü ihtiyacını karşılıyor. Tohumluk, gübre, zirai kredi, zirai ekipman, mazot yani hepsinden faydalanıyoruz. Yalnız geçen yıl 100 lira gibi bir farkı vardı gübrede, ona rağmen biz gene oradan alışveriş yaptık. Mazotta peşin alımlarda iskonto yapıyorlar, benzer uygulamayı gübrede de yaparsalar, fiyatları piyasa ortalamasına alırsak hem onların satışı artar hem de biz daha çok alabiliriz" diye konuştu.

 

PARA ÖDEMESİ OLSA ÇOK İYİ OLACAK

 

Oruçbeyli Mahallesi'nde 40 yıldır ayçiçeği üretimi yapan bir diğer çiftçi 53 yaşındaki Ahmet Yavuz ise yaptığı açıklamada, “bu sene 320 dekar ayçiçeği ektim. Ayçiçeklerin yetişme döneminde yağmur yağması ve hastalıklara karşı zirai mücadeleyi doğru yapmamızdan dolayı hasat çok güzel geçti. Alımlar borca karşılık yapılıyor. Mesela bir 15 ton kadar borcumuz varsa, bir 30 ton veya 40 ton alım yapılarak üstü para olarak çevrilirse çiftçi daha da memnun olacak. Borca karşılık alınıyor ayçiçeği, işte birkaç ton geçerse onun parasını geri çeviriyorlar, daha fazla geçerse, gübre, mazot olarak çiftçiye ödenecekmiş. Yani gübre, mazot gibi ihtiyaçlarımızın karşılığında mal almanın yanında bir de para olarak ödeme yapsalar daha iyi olur" ifadelerini kullandı.

 

YÜZDE 10 KOMİSYON UYGULUYOR

 

Tarım Kredi'den yıl boyunca alışveriş yaptığını ifade eden Yavuz, “Tohum, gübre alıyoruz, sigorta yaptırıyoruz tarlalarımızı, ekipman alıyoruz. Ekipmanları 4 seneye kadar taksitlendiriyor. Ancak aldığımız gübreler, piyasadan 100-200 lira arası daha pahalı oluyor tonda. Aslında tüccardan daha fazla gübre satıyor Tarım Kredi ama bunu tüccardan pahalı satması bizi biraz rencide ediyor. Bir de ekipman alımında yüzde 10 komisyon uyguluyor. Bu bankalarda yok hatta özel bankada bile yok, bunlar düzeltilirse çok memnun oluruz" açıklamasında bulundu.

 

ÜRÜNLERİMİZİ SİGORTALATIYORUZ

 

Son olarak konuşan Semetli Mahallesi'nde çiftçilik yapan 46 yaşındaki Bayram Yazır da, “120 dekar alanda ayçiçeği ektim. Ekimlerimiz erken oldu, yağışlar bitkinin gelişme döneminde istediğimiz gibi oldu. Biraz daha yağış olsaydı son yılların rekoru denilecek bir verim elde edecektik. 91 yılından beri çiftçilik yapıyorum, ilk defa bu kadar ayçiçeği verimi aldım. Güzel bir yıl geçti ayçiçek açısından. Alım yapılmasından memnunuz, ama borçtan fazlasını almıyorlar. Yani fazlasını da alıp parası ödenirse çok iyi olur. Bir de bu yıl ekim erken olduğu için hasat da erken oldu ama fiyatlar biraz geç açıklandı. Erken açıklanırsa o da iyi olacak. Ben Tarım Kredi'nin kolonyasından tutun da zeytinyağına kadar her şeyini kullanıyorum. İki tane traktör aldım Tarım Kredi'den, traktör kasası aldım. İlaç, gübre, tohum zaten hemen hemen her yıl alıyorum. Balına varıncaya kadar alıyoruz. O yönden memnunuz. Ürünlerimizi sigortalatıyoruz. Ben de hayvancılık da var, bir telefon ediyorum, yemim, küspem ne lazımsa hayvanlarım için hemen geliyor" dedi. 

 

Haber / Mehmet AYAN